С над 2 млн. лв. е ощетена СО от служители на „Софийски имоти”
С над 2 млн. лв. е ощетена СО от служители на „Софийски имоти” / снимкa: Sofia Photo Agency

Софийска градска прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу 14 души по делото за „Софийски имоти", което от 15 сделки за продажба на имоти в столицата на драстично ниски цени в периода 2003-2004 г., е ощетено с над 2 млн. лева. Продавани са магазини, парцели и други имоти на цени, 50 процента по-ниски от пазарните. На съд отиват Станимир Зашев, бивш председател на Временната комисия за анализ на дейността на всички търговски дружества с общинско участие, двама бивши изпълнителни директори – Тошко Добрев и Петър Савов, шест членове на Съвета на директорите - Симеон Симеонов, Милен Минчев, Стоян Янев, Любомир Иванов, Ина Станчева, Емилия Бакърджиева, сестра на политика Евгений Бакърджиев, и пет лицензирани оценители. Ето какво още съобщи наблюдаващият прокурор Пламен Панайотов.

Обвиняеми са 14 човека за първото отделено мега дело „Софийски имоти”. Това, което успяхме да повдигнем е последното обвинение на г-н Тошко Добрев в края на август – за безстопанственост след дългото му издирване. Отнася се за сключени сделки в периода 2003-2004 година. 15 сделки по време на забраната, наложена от Столичния общински съвет, за разпореждане на недвижими имоти.

15-те сделки на каква обща стойност са и как е ощетена общината по този начин?

Щетата, която е нанесена с тези 15 сделки, е предмет на обвинението е 2 007 946 лв. С тази сума е ощетено дружеството „Софийски имоти” предвид това, че то е сто процента общинско дружество и в неговия капитал са блокирани имоти, общинска собственост. Тази щета е нанесена от продажбата на имоти, общинска собственост.

Какво е продавано – магазини, парцели, на половин цена ли?

Земи, парцели, складови помещения, всичко, което е включвано и апортирано в капитала на „Софийски имоти”. Много са различни, всяка една сделка е сама по себе си. Няколко признака се тези, които ни дават основание да повдигнем обвинение. Първото е, че са сключени по време на наложения мораториум, в нарушение на мораториума. Второто е, че са продадени на цени, драстично по-ниски от пазарните. Решението на Столичния общински съвет е да бъдат продадени на пазарни цени. Другото нарушение е, че към момента, когато са продавани, оценката, по която са продавани, е с изтекъл срок на валидност, т.е. не са били актуални. Дори занижените оценки, за което повдигаме обвинение на лицензираните оценители към момента на продажбите, не са били актуални. Това никой не го е проконтролирал: нито изпълнителният директор, който пряко е сключвал сделките, нито пък Съветът на директорите, който не е следил за изпълнението на своето решение.

В група ли са действали или поотделно имат някаква вина за това, което е станало?

Членовете на Съвета на директорите са действали макар и за неизпълнение на лични свои задължения. Такова е естеството на правния колективен орган. Те вземат решение като колективен орган, така че са в съучастие.

Колко бивши директори на дружеството фигурират сред тези 14 души?

Двама бивши изпълнителни директори на дружеството. Това са Тошко Добрев и Петър Савов, членовете на Съвета на директорите по това време, които са шест човека, без изпълнителните директори, като обвиняем е и председателят на Временната комисия за анализа на общинските търговски дружества и Столичната общинска агенция за приватизация – Станимир Зашев. Той е обвинен за това, че е легитимирал и е дал възможност на изпълнителния директор да сключи тези сделки, като е издал писмо, което има силата на разрешение. Предал му е формата на акт на тази комисия. В хода на разследването ние сме установили, че това не е акт на комисия. Тези членове никога не са взимали такова решение, но това писмо на Станимир Зашев е представено пред нотариусите, които са знаели за забраната, наложена от Столичния общински съвет. При изповядването на всяка сделка и те са го приели като вид разрешение от собственика, за да бъдат извършени тези продажби. Показателно в случая е , че Столичният общински съвет дава разрешение за сключване на такива сделки, но много по-късно – декември 2004 година, т.е. до момента, когато са приключени тези сделки не е имало такова разрешение от собственика и са без знанието, без съгласието на собственика на дружеството, т.е. без съгласието на собственика на имотите.

Г-н Панайотов, колко още дела за „Софийски имоти” има, които се разследват?

Засега сме отделили девет, но както многократно сме подчертавали, разследва се целият предмет на дружеството „Софийски имоти”. Очакваме да бъдат обособени още дела. Някои от отделените дела са много напреднали и очакваме в най-скоро време да бъдат повдигнати обвинения и за тях.