Рамадан Аталай: Все още кризата е реалност
Рамадан Аталай: Все още кризата е реалност / Sofia Photo Agency
Рамадан Аталай, председател на парламентарната комисия по енергетика, в „Денят” на Дарик радио

Съвместно заседаваха ръководената от вас комисия, комисията по външна политика и тази по европейски въпроси. Изслушахте подробно докладите на Ивайло Калфин и Петър Мутафчиев. Кога, г-н Аталай, ще свърши газовата криза - до часове, до дни, до седмици, до месеци, до години?

Хубаво е човек да бъде, така, гадател и оптимистично настроен, защото поне последните индикации, последните информации, които постъпват към страната, са, че вече от Европейския съюз са определени около 12 човека, които ще присъстват в Украйна, за да могат да направят един мониторинг, това, което иска руската страна при подаването на газа от входа на изхода, дали украинската страна отклонява необходимите количества газ. Същевременно с всичките тези постъпки, които прави Европейската комисия, и преговорите, които се водят с руската страна и с украинската страна, почват да постъпват добри информации. Подават се информации вече за съставяне на определен график за запълване на тръбопровода. Има определени неясноти във връзка с източването на тръбата в украинската част или пък от Украйна през Румъния до България. Един кратък спор - на кого е принадлежал газът, който е бил, който е източен оттам, и на каква цена ще се заплати. Но въпреки всичките тези недостатъци вижда се, че вече има плодове на дипломацията, които могат да се берат. И аз съм убеден, че нито руската страна, нито всички други, които са вече потърпевши от тази криза, имат, така, търпението повече да търпят създалата се ситуация. Мисля, че ако не се лъжа, ако всичко е нормално, в рамките на 36 часа или по-малко от 36 часа, така както изисква технологичното време, след като вече отворят постъпването на газа от руската страна, България ще получи съответните количества газ.

Питам ви в началото за времето, защото, освен че северен шамар получихме, получихме през последните дни и северни температури. Навън е доста студено, така че за всички ни е важно кога. В понеделник, първия работен ден от седмицата, смятате ли, че е реалистичен срок България да е по-топла и по-светла отпреди.

Продължаваме да следим и информациите, които постъпват. Ако, разбира се, в рамките на това денонощие се получи, така, заявление, че започва запълването на тръбата, в понеделник сигурно има газ. Но пак ви казвам, това са условни понятия и все пак, все още кризата е реалност. Доколкото за студа, искам ясно да се разбере, че за пръв път може би в тази криза беше изпробвана действието на закона за енергетиката, където преди две години бяхме транспонирали онези изисквания от директивата на Европейския съюз, в член 70 или 71, задължения към обществото, имаме някои основни изисквания, които предприятията трябва да изпълняват, и министърът на икономиката и енергетиката е задължен на изпълнява съответни разпоредби.

За какво точно говорите? За това, че трябва да се съхранява определено количество алтернативно гориво?

Да. Във връзка с тази директива всяко предприятие е задължено минимум 5 денонощия да бъде съхранило в своите си складове алтернативно гориво, което веднага би трябвало да премине при такава една създала се ситуация. Но тъй като много непредвидимо, безпрецедентно беше спрян газът от Русия, някои наши предприятия не можаха да реагират екстрено, защото в тези студове, представете си, е необходимо определено технологично време за подгряване на мазута, за да може веднага да се премине впоследствие за подаване на алтернативното гориво в системите за отопление.

Аз мисля, че е друг проблемът, някои от предприятията и най-вече топлофикациите се оказа, че въобще не разполагат с това количество мазут.

Много са малко предприятията, които са нарушили разпоредбите на директивата и на Закона за енергетика, има и такива.

Колко малко са тези предприятия?

По информации това, което ми дадоха, може би единствено в Шумен и в Казанлък може би нямаха необходимото количество.

Говорите за тамошните топлофикационни дружества.

Да, тамошните, да не греша, нямам точната информация пред мен, но много са малко...

Шумен със сигурност.

...да, много са малко предприятията, които не са си осигурили резерва, 5-денонощния, 5-дневния резерв от алтернативно гориво. Но все пак, аз още веднъж ви казвам, много е трудно в една такава екстрена ситуация, необходимо е определено време за подгряване на мазута, защото той при тези температури се намира в едно желирано състояние. Докато премине в течно състояние, наистина предприятията не можаха да реагират бързо и адекватно. Но въпреки всичко правителството със своите действия направи всичко онова, което е необходимо, включително с изпомването на допълнителни количества газ от Чирен и изтеглянето от тръбопроводите на газа, който имаше оттам, успя да подаде необходимото количество газ за поддържане, за нормална работа на онези предприятия, които са с непрекъсваем режим на работа и на топлофикационните предприятия, макар че и да беше с по-ниска температура на подаване на изхода или на входа към съответните жилища.

Оценката ви - напълно адекватна и напълно бърза ли беше реакцията на българските институции във вторник, когато в 3 часа посред нощ Русия частично, а по-късно и напълно спря доставките на газ?

Не че съм от управляващото мнозинство, но за учудване е, че... и поздравявам оттук "Булгартрансгаз", че са действали толкова адекватно и експертно, че ние днес нямаме никаква кризисна ситуация относно поддържането на тръбопроводната система, на газопроводната система. И всичко онова, което е направено, със създаването на кризисния щаб, с взимането на съответните мерки и с издаването на заповедта за ограничаване на подаването на газ на определени потребители от страна на министъра на икономиката и енергетиката, са в рамките на изискванията на закона, на член 70 и 72 на Закона за енергетиката.

Но, вижте, пред вас го е казал това министърът Петър Димитров, че е възникнал кризисен проблем с изтеглянето на всички количества газ от мрежата, която според технологичните изисквания не бива просто да се изпразва напълно, както очевидно се е случило сега, и че може да възникнат усложнения при възстановяването вече на доставките от Русия. Колко сериозен е този проблем с изпразването? Очевидно тук става въпрос за налягането в газопреносната мрежа.

Явно министър Димитров имаше предвид украинската страна и след някои мои разговори с експерти се опасяваме, че в украинската страна евентуално, ако са допуснали възможност да източат онова количество, което не би трябвало да се изтегля от тръбопроводите, там да имаме притеснението, че до запълването на тръбопровода да преминат тези 36 часа, които се изискват като технологично време. В наша територия, в България нямаме такъв проблем. Разговорът ми е отпреди двадесетина минути с директора на "Булгартрансгаз".

Странно, защото на специална пресконференция посланикът на Украйна у нас Виктор Калник увери, че газопреносната система на Украйна е перфектна. Те за своя сметка поддържат налягането вътре и не би трябвало да има проблеми в мига, в който руснаците пуснат кранчето. Но...

Като, че ли започнаха много повече оправданията от страна на украинската страна и руската страна, но все пак ние трябва да направим всичко онова, което е необходимо ние да сме в изправност, нашата система да е в изправност, и веднага, след като приключи тази ситуация, в зависимост от клаузите от договора, подписан за доставка на газ, България да си потърси всички онези претърпени загуби и онези загуби, които нашите предприятия претърпяха в зависимост от това, че не получиха необходимото количество газ.

От кого да ги търсим? Само от "Газпром" или от Киев?

Разбира се, според договорите ние трябва да ги потърсим от нашите доставчици. Нашите доставчици, оттам нататък, би трябвало да си намерят и те според своите си договори, къде да намерят виновната страна. Защото, това ще е един много дълъг процес, съдебен процес, където всеки трябва да доказва виновността или правотата си, за да си понесе съответната санкция.

А ако руската страна се позове на онази клауза за форсмажорни обстоятелства, при която всички компенсации се обезсилват, какво правят тогава българските предприятия и техните ръководители?

Това също се доказва. Вие знаете, че форсмажорните обстоятелства са такива явления, които са непредвидими, независими от човешката ръка, затварянето на крана не е форсмажорно обстоятелство, нито е война, нито е природно бедствие, което да не е преодолимо, и това също се доказва пред съда, разбира се. Всеки има правото си да се опитва да се изкарва прав, доколкото е във възможностите си.

Само за да сме съвсем обективни, ще кажа, че президентът на Русия Дмитрий Медведев заяви, че е убеден, че и европейските потребители, и руската страна трябва да поискат компенсации от Украйна. И заяви, че нито една кражба не трябва да остане безнаказана.

Разбира се, вие знаете, че от няколко години постоянно се тиражира и по медиите, и навсякъде, че има едно сериозно отклоняване на количествата газ, които подава руската страна през транзитния тръбопровод за европейската страна, но всичко това смятам, че с този мониторинг, който Европейската комисия заедно с присъствието на руската страна и определени членове на държавите от ЕС ще установят и оттам нататък наистина, ако има такива нарушения, всеки ще си понесе санкциите.

Мисля, че именно от заседанието на трите комисии излезе новината, съобщена от министър Димитров, че до момента, от началото на кризата, т.е. от вторник, загубите, които българската икономика е претърпяла, са на стойност 23 милиона лева. Веднага ще ви кажа, че пък от страниците днес, не знам дали сте видял, на вестник "24 часа" Лидия Шулева предлага незабавно да се изработи една система за обезщетяване, но от държавния бюджет, на предприятията и секторите, които са засегнати от газовата криза. Какво мислите за нейната идея?

Аз като че ли няма да мога да се съглася с нейната идея, поради простата причина... това, което започнаха отпреди. Казах ви, че, за да има кризисна ситуация, за да не може предприятието да произвежда, това означава, че тези предприятия си признават, че не са имали алтернативно гориво в рамките на 5 денонощия, да реагират. Ако те са имали това гориво в рамките на 5 денонощия, съответно на всяко предприятие като на пазарен принцип след тези първи 5 денонощия, след разговорите с "Лукойл", вече се установи, че това предприятие произвежда достатъчно количество, което е необходимо за нашата страна, те щяха да имат възможност да си закупят съответното гориво и от "Лукойл". Тъй, че аз тук не виждам дори да се обяви такава кризисна ситуация, че едва ли не нашите предприятия да са изпаднали...

Тя се позовава на Закона за управление при кризи междувпрочем.

Значи, в Закона при управление за кризи тя, бих я помолил, като бивш вицепремиер малко по-обстойно да се запознае с този закон. Защото там наистина се изискват определени количества гориво, което би трябвало да съхрани всяко предприятие. А тя изпуска тази възможност, да казва, че те едва ли не... тя излиза с презумпцията, че те никога не държат това количество и затова са спрели.

С две думи хазната няма да помогне в тая ситуация, нашата, българската?

Сега, аз смятам, че всичко онова, което трябва да направи българското правителство българската държава, прави, за да се изискат солидарно онези компенсации, които са необходими от ЕС, защото виждате, че кризата не е от България. Тя е извън нас, тя е извън нашите територии и смятам, че...

В какъв смисъл компенсации от ЕС?

Има определени средства, които са отпуснати. Вие знаете още... съобщиха тези 5 милиарда...

Имате предвид тези 5 милиарда...

Да.

...които бяха от световната криза останали?

За тези 5 млрд. от световната криза, които бяха останали, и тези 5 млрд., които вицепремиерът Калфин обяви, че България може да се възползва от тях и съответно...

Но не от цялата сума, нали така?

Разбира се, но може да се възползва и то...

Колко милиона ни трябват, за да...

...пак нямя да се взимат с чували тези пари и някой да не си помисли, че днес, защото не е имал съответното количество алтернативно гориво, и да се яви на входа на Европа и да си чака тези пари. Всички тези пари ще се получат по съответния ред. Ако са проекти, ще трябва да се представят проекти за... примерно за диверсификацията на пътищата за доставка на алтернативни горива и тези предприятия, които искат да получават такива компенсации, би трябвало да докажат, че те са правата страна, че са изпълнили всички изисквания на директива 2000 и... от 2004 г. Мисля, че е Директива 67.

Добре. Разбирам, че сте дискутирали, така, по-оживено въпроса за повторното отваряне на 3 и 4 блок на АЕЦ "Козлодуй". Бита карта ли е тази тема според вас?

Не можахме да коментираме тази тема, защото не ни беше в дневния ред, но основното, което министър Димитров изказа тогава, че... се обоснова на член 36, който някои народни представители повтарят постоянно. Имам предвид Минчо Христов.

И президентът също между другото го повтаря.

Президентът повтаря, но ние там трябва да доказваме, че нашата електроенергийна система не е в състояние да произвежда достатъчно количество електроенергия, която е необходима за нашата страна. Ние имаме над 1500 мегавата излишна енергия, която на днешния ден изнасяме в рамките около 500-600 мегавата износ. И аз приветствам предложението на президента, но неговото предложение беше, че в една такава ситуация ние да направим първите крачки, за да искаме да заработят нашите 3 и 4 блок при една евентуална последваща криза, в интерес на съседните нам държави да имаме съответната електроенергия пак от гледна точка на солидарност, тъй като и аз съм на мнение, че нашите блокове 3 и 4 блок са в пълна техническа изправност именно да работят.

Добре. Накрая защо беше толкова важно днес медиите да напуснат и заседанието да бъде при закрити врата предложихте това нещо? Какво тайно има?

Аз... Нямаше нищо тайно. Аз аргументирах веднага след консултация с двамата председатели на комисиите. Беше ми казано от страна на председателя на вътрешната комисия, че техните заседания са по принцип закрити и трябваше да вземаме, беше предложение от моя страна, или да минем на режима на външната комисия, или те да се съгласят, че могат да работят така както работи енергийната комисия и комисията по европейската интеграция, че могат да работят на едно открито заседание и се прие...

Не съжалявате, че медиите останаха, нали така?

В никакъв случай. Аз съм на принципа, както виждате... че комисията по енергетика винаги е открита. Никога досега в рамките на тези четири години нямам нито едно закрито заседание.