Плугчиева разочарована от решението на ЕК за еврофондовете
Плугчиева разочарована от решението на ЕК за еврофондовете / Sofia Photo Agency

Лошата новина за загубата на тези 220 милиона евро завари вицепремиера Меглена Плугчиева на германска земя. Тя придружава премиера Сергей Станишев, който ще участва във форум за германската икономика.

Това, което аз съм получила преди да тръгна от София преди няколко часа, беше писмото на г-н Майкъл Лий до националния ръководител Ивановски, където за суми не става дума, а става дума за коментара за невъзстановяване на акредитацията на агенциите.

А то не е ли свързано едното с другото, това, че не ни възстановяват акредитацията на двете агенции?

Това е свързано, това е свързано, но за суми не става дума, така че аз суми не мога да коментирам в момента. Мога да коментирам писмото на г-н Майкъл Лий.

Преди да кажете вашия коментар, само ще ви спомена, че говорителката на Европейската комисия Кристина Наги споменава тази сума от 220 милиона евро.

Не съм, не съм успяла нея да я слушам, защото аз бях в това време в самолета. Както знаете, летях с премиера точно по това време от София за Берлин, току-що кацнахме, така че като се запозная с коментара на говорителката, ще коментирам и него. Мога да коментирам само писмото в момента.

Какъв е вашият коментар?

Моят коментар е, че изразявам изключителното си разочарование от тази оценка на комисията и специално на Генерална дирекция "Разширяване", защото усилията, които бяха положени, резултатите, които са постигнати, оценките в одитните доклади плюс най-вече оценките на самите мисии от Генерална дирекция "Разширяване" са съвсем различни от това, което днес се коментира. Техните коментари при посещението в България бяха, че те изразяват изключително задоволство от промяната, от напредъка, от прозрачния подход, оценения начин на работа и от всичко, което сме постигнали, така че и очакванията, които те изразиха за възстановяване на акредитацията, по-специално на акцизите в Министерство на финансите. . .

А как си обяснявате. . .

. . . така че аз не споделям тази оценка и съм изключително разочарована.

А как си обяснявате тази оценка тогава, щом като индикациите са били съвсем други?

Обвързването, не считам, че това, което се прави - опит за обвързване на извършеното в правителството и от правителството и по работата на двете агенции, обвързването с резултати и произнесени присъди от страна на съдебната система, не смятам, че това е подходът, който трябва да бъде прилаган, и не смятам, че това е справедливият и коректен подход.

Смятате, че имаме все още несвършена работа по отношение на съдебната система и че там са нашите слабости, на това ли отдавате тази негативна оценка на Европейската комисия?

Това се коментира в писмото на г-н Лий. Аз не смятам и не твърдя, че ние сме перфектни, изрядни и че сме изпълнили на сто процента всички ангажименти, но всеки случай смятам, че така, както се посочват слабостите и проблемите, така очаквах комисията по също солидарен, справедлив начин да отчете и напредъка, който сме постигнали, и голямата промяна, която е постигната в тези няколко месеца. С това решение на комисията се дава шанс за продължаване със същото темпо на реформите, наистина на този подход за прозрачност и за борба с всички тези негативни явления, с които се борим. Не смятам, че това е подкрепящият и конструктивен подход. Не сме постигнали максимума. Питам аз коя страна от страните членки е освободена от корупция и е решила всичките си проблеми, и то точно в периода, когато светът се тресе от световна криза, а същото важи и за Европа, и когато България стои стабилно и не чака и не иска нито 20, нито 25 милиарда евро от никого и полага усилия да се справя сама, въпреки различните изходни позиции, така че не смятам, че фокусът върху слабите места и страни, това е подходът и политическото решение, което може да води Европа напред. Европа в момента е предизвикана да се консолидира и да даде шанс на силните страни, на собствените си членове, това е екипният подход. Говоря в момента чисто политически. . .

Министър Плугчиева, един въпрос, много кратичък, имам, надявам се, че ще ми отговорите също кратко. Обидена ли сте в момента от констатацията на Европейската комисия?

Дълбоко съм огорчена и считам, че това не е коректният и не е справедливият подход. И това не е в стила на партньорство и солидарност.

Кажете лично според вас, защо България получава този шамар за пореден път?

Лично аз ви казах, аз смятам, че недостатъчно обективен, недостатъчно справедлив е подходът, който в момента се прилага към България. Това нямаше да бъде приложено към нито една страна, ако беше от големите страни членки или от старите страни членки. Това. . . Не искам да смятам, че това е маниерът на взаимоотношения в Европейския съюз. И смятам, че този подход, който в момента прилага комисията, дълбоко се разминава от очакванията на времето.

Добре, според вас. . .

И не бих искала да се събуди евроскептицизъм и в България от несправедливо третиране на България.

Какво трябва обаче да се направи отсега нататък според вас?

Казвам веднага, от една страна, ние трябва да продължим със същото темпо, със същата амбиция, със същия подход на прозрачност, на нулева толерантност, на борба с всички тези негативни явления, за които ни критикуват. Но, от друга страна, очаквам и от комисията много по-голямо разбиране, по-голяма помощ и когато има напредък и има резултати, очаквам тя също така по достойнство да отчита този напредък, тези резултати и тези постигнати успехи.

Да очакваме ли сега и след тази негативна оценка, дадена от Европейската комисия, структурни и персонални промени в институциите, които касаят пряко тези спрени пари?

Значи, в момента аз не мога ад хок да ви отговоря, аз нямам такава нагласа в момента. Разбира се, това ще бъде въпрос на прецизен анализ и на съответен анализ заедно с министрите и в правителството. Но това не значи отказ от нашите ангажименти, но и съответно категорично очакване за справедлив, справедлив, подчертавам, справедлив подход на оценка на постигнатото в България.

Европейската комисия и този път бе категорична, че в България има сериозни съмнения за измами и за корупция. Това неминуемо прехвърля топката на съдебната система. Само ще ви кажа, че преди няколко дни пред "Дарик" радио Гергана Грънчарова сподели пред нас, че, цитирам, полето на влезлите в сила присъди остава обезпокоително празно. Споделяте ли тази оценка?

Това са факти, които министър Грънчарова изнася и естествено, че споделям, защото те, фактите, освен да бъдат приети като такива, нищо друго не може да се направи. Вие знаете обаче, че в последните месеци има едно сериозно раздвижване, има една много по-добра комуникация и координация и между институциите. И това беше признато и оценено по достойнство и миналата седмица от генералния директор на ОЛАФ, да ви припомня. Вие знаете неговата оценка. . .

Той също препоръча структурни и персонални промени и призова за по-прозрачна работа на съдебните институции, все пак.

Но разбирате, че тези послания, очаквам, че ще стигат по предназначение, но разбирате, че правителството не може и няма право да се меси в работата на, съответно на независимата съдебна система.