Овергаз: Системата за доставка на газ не е достатъчно резервирана
Овергаз: Системата за доставка на газ не е достатъчно резервирана / БГНЕС
Заместник изпълнителният директор на "Овергаз" Светослав Иванов в "Седмицата" на Дарик радио.

Каква е актуалната ситуация с руския природен газ за България?

На украинско-румънската граница все още не е подаден газ. Актуалната информация за нашия пазар, която мога...

На украинско-румънската?

Да, там, където би трябвало да бъде подаден. Но първо ще бъде подаден газ на руско-украинската, след това ще вдигнат колегите налягането на системата, след това ще бъде...

Може ли експертно да обясните кой спря газа? Руският посланик обясни едно в началото, украинският след него обясни друго. Кой пръв спря газа, технически?

Аз, първо, си мисля, че за ситуацията, в която сме, това на дали е най-важното. Един от вашите предишни събеседници каза, че, ако питате "Газпром", ще каже, че НАК "Нафтогаз", Украйна, спря газа, ако питате НАК, ще ви каже, че "Газпром" спря газа. Ако питате мен, ще ви кажа, че за ситуацията, в която се намираме днес, всъщност вина имат всички правителства, които управляват България от 1989 година насам.

Защо?

Ами защото всички мерки за... всички превантивни мерки за избягване на ситуация като днешната са си изцяло в наши ръце. Като започнете от достатъчния капацитет на хранилището Чирен, за което вече беше говорено достатъчно, минем през необходимостта от изграждане на едно ново хранилище, например, на вече изтощеното находище Галата, а защо ли пък не и още преди да бъде започнато да се експлоатира и да се добива газ там, изграждане на хранилище на други подходящи геоложки образувания, намиране на нови трасета и на нови източници на доставка на природен газ. Нито едно от тези неща не зависи от тези, които днес се опитваме да обвиняваме в създадената ситуация.

Казвате нови трасета, но прибавяте и нови източници извън руските, въпреки че "Овергаз" е на практика... колко е собствеността на "Газпром" в дружеството ви.

"Овергаз инк", компанията, за която аз работя, е смесено предприятие, съвместно предприятие между "Овергаз" - България и "Газпром" - 50 на 50 процента.

Тоест, въпреки че вие сте полуруско дружество, вие казвате, че решението е през неруски доставки?

Точно така, защото ние освен един от доставчиците на природен газ за българския пазар, сме и най-голямата частна газоразпределителна компания. Напълно осъзнаваме отговорността си към нашите клиенти да им обезпечим снабдяването с природен газ и считаме, че неделима част от тази отговорност е да направим всичко необходимо системата за доставка на газ в България да бъде достатъчно добре резервирана.

Е откъде да дойде друг газ?

Има различни възможности. Те достатъчно...

Кой е реалистичен? Тук обсъждахме и с политиците, сте чули...

Ами, вижте, за съжаление, много... в ситуации като днешната почти всяка подобна криза в България си прилича с всички останали кризи независимо от нейното естество. Прилича си по това, че има и е съпроводена с много политическо говорене и никакви конкретни действия. Ако трябва да върнем още времето с 10 години назад, аз ще ви припомня, че един от вариантите за преминаване на днес съществуващия газопровод "Син поток" например беше България и това беше първият вариант, който беше разглеждан от руската страна. Днес този газопровод минава по дъното на Черно море и снабдява Турция. Аз в момента няма да се спирам подробно на всички...

Да, ама там нямаше ли обвързване със собствеността на тръбите и въобще съвършено друга беше концепцията на руснаците. Руският посланик обясни, че дават по изгодни условия...

Концепцията на "Газпром" винаги е била една и съща, а тя е да осигури надеждно снабдяване на крайните потребители на природен газ, без значение какво е трасето.

Ами това, което обясни руският посланик на въпроса защо подавате толкова евтино на Беларус, той каза - ами, защото те ни дадоха тръбите.

Някак си не ми се иска да коментирам думите на руския посланик, но според мен, ако има някаква разлика в цената на газа за българския и за беларуския пазар, тя е основно заради географското положение на Беларус, който е по-близко до източниците на газ, отколкото България.

Добре, я да обясним всъщност това за цената. Вие отворихте тази дума. На мен не ми стана много ясно, няма ли логика в това цената на един продукт да си бъде една и съща там, където се произвежда, и след това да се добавя цената за транзит, която също да бъде една и съща на сто километра, както е в случая с газа. И как се получават тези огромни разлики на 120 долара за Беларус...

За мен като човек, който работи за отговорна частна газова компания, има една-единствена приемлива логика за цената, и това е, че тя е обективна категория и не зависи от нищо друго освен от търсене, от съотношението между търсене и предлагане и от себестойността на съответната услуга.

Да, обаче основният упрек към руснаците е, че те нямат такъв подход, защото Приднестровието има да им дава почти 2 милиарда долара за газ, обаче не им го спират, а Украйна имали да им дават по-малко, но им го спират.

Сега ще кажа нещо, което може би ще кажа за трети път за последните три дни - много добре е, че се интересуваме от това как мислят руснаците, какво правят украинците и кой е виновен за създадената ситуация. Това сигурно е добра проява на активна обществена позиция, но нека да се съсредоточим върху нещата, които зависят от нас и са изцяло само в нашите ръце.

Аз затова ви питах кое...

Нека да не, нека...

"Син поток" поток е станал вече, кое...

Нека да не остава назад в дискусията въпросът защо единствено в България и някои страни от бивша Югославия кризата с доставките на газ се усеща. Защото това са двете държави, в които... единствено в които системите не са достатъчно резервирани. Дори ако сравните Македония с България, в Македония преминаването на алтернативно гориво беше осъществено в рамките на 12 часа.

Вие с кое бихте почнали резервирането освен хранилището?

Първото нещо, което трябва да се направи, е увеличаването на капацитета на съществуващото хранилище.

Така, второ.

Следващата стъпка е превръщането на почти изчерпаното находище Галата в хранилище за съхранение на природен газ. Има няколко подходящи други геоложки образувания, като например солниците, места, където се добива сол, които също са подходящи за преоборудване в хранилище...

И сега, като казвате за хранилището, да ви цитирам "Монитор" и "Телеграф", които обясняват през седмицата, персонализирайки даже със Сашо Дончев, че "Овергаз" се е опитал да прокара проект за Чирен, който бил неизгоден за държавата. Обясненията не са докрай ясни, но вие сте предлагали разширяване с втори изход за 20 милиона долара, което обаче щяло да излезе 200, а пък държавата предпочела да го направи много по-евтино, като вдигне добива с 30 на сто с два хоризонтални сондажа. Това са технически подробности, но имате ли пряк интерес?

Глаголи като прокара на дали са най-подходящи за политиката на нашата компания. Ние никога нищо не...

Аз да ви кажа, глаголът в "Монитор" е "мамил".

Да, не сме прокарвали нищо, така, мимоходом и тайничко. Напротив, съвсем открито ние си направихме конкретно предложение до българските компании "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" за увеличаване капацитета на съществуващото хранилище. За нас принципно няма никакво значение кой точно ще бъде източникът на инвестициите, дали ние или двете български предприятия, "Бугаргаз", Булгартранзгаз". Важното е капацитетът на хранилището да обезпечава потребностите на системата. Колкото до размера на необходимата инвестиция, може някой да иска да направи тази инвестиция за около 200 милиона, не знам, аз твърдя, че мнението на нашите експерти към днешна дата е, че необходимата инвестиция в това хранилище не може да възлезе на повече от 35 милиона долара.

35 милиона долара и...

Трябва ясно да прозвучи, че това е цената на сигурността на системата. Възниква логичният въпрос защо тя не е реализирана. Не е реализирана защо? Защото нито един от досегашните принципали на "Булгаргаз" не му е позволил да реализира тази инвестиция. Аз съм убеден, че колегите в българското преносно предприятие "Булгартрансгаз" много добре осъзнават колко важно е това да бъде направено. За съжаление в управлението на подобни предприятия изключително важна роля играе държавата като принципал. Без нейно решение няма това как да стане.

Може би е най-трудният въпрос към вас е защо трябва да ви има като посредник между "Газпром" и българските потребители?

Ако визирате "Булгаргаз", аз мисля, че те са обществен доставчик.

Не, имам предвид "Овергаз". Защо трябва да има "Овергаз" между България и Русия?

Аз не разбирам абсолютния смисъл, който е влаган в тази дума от всички, които днес, в днешните обстоятелства я използват, но искам най-категорично да...

Знаете ли кой пръв я използва - 2003 година на Шипка президентът Първанов каза, че основна цел на разговорите му с Путин е бил да отпаднат посредниците.

В контекста, в който сега я използвате, надали има значение от чии уста тя първо... точно първо е прозвучала. Аз искам ясно да заявя, че "Овергаз" е в ролята си не на посредник. Ние сме на този пазар с наш, собствен газ и обезпечаваме потребностите на нашите потребители от природен газ.

Откъде го взимат, от руснаците.

Ами при положение, че няма други трасета до момента, да, така е.

И логично, и включително на енергийната комисия на най-високо ниво българската власт казват, че това е цел на България - да се освободи от вас.

Ами този въпрос ще трябва да го задавате на тези, които се опитват да...

Вие как ще защитите необходимостта от такива потребности?

Аз не изпитвам необходимост да се защитавам от никого. Аз пак твърдя, че ние сме тук и продаваме наш собствен газ като партньор на "Газпром" за Балканите.

Как всъщност е организирано? Четох разследване във вестник "Банкер" от края на миналата година, че всъщност "Булгаргаз" имат четири доставчика - два договора с вас, с "Овергаз инк", един договор с "Газекспорт" за много малки количества, 30 пъти по-малки били от вашите, един още по-малък договор с "Мелроуз рисорсис" ООД и един с "Уинтърхол...

„Винтерсхал". Долу-горе така изглеждат нещата.

Така е подредено?

Да.

А защо са различни толкова, включително вашите договори, ако вярно са цитирани в този вестник, единият бил за 503 долара, а другият за 305 долара.

Аз затова казах, че са долу-горе така нещата, защото, ако сега започнем да изясняваме конкретиката по всички договори, рискуваме две неща. Първо, да загубим интереса на слушателите, и второ...

Къде идват огромните разлики за едно и също място, като доставяш, в цените?

Какви са... А според вас защо има огромни разлики? Аз не съм информиран да има разлики. Ако...

Ами тези "Мелроуз" доставяли на 200 долара, а... как казахте, "Винтерсхал" 548.

Компанията "Мелроуз" е предприятието, което добиваше газ и в момента добива, вече може би на приключване, от българското находище в Черно море.

Това е обяснение.

Да. Така че разликата между себестойността на тези двете услуги обуславя и известна разлика в цената.

Да, вие...

Аз не мога да коментирам разликите в цените, защото не познавам в детайли договора на "Мелроуз".

Ако вашите договори...

Но мога да твърдя, че България получава природен газ по едни от най-ниските цени в ЕС. Е, има и много по-ниски.

Например?

Молдова - 170, Беларус - 119, поне това е за миналата година цени. Ние според министъра на икономиката на 440, а според източниците от самия "Газпром" това си е почти европейската цена, която била около 500. Много е удачно, много е подходящо за някои хора да се сравняват само с примери, които на тях им вършат работа. Аз преди малко не случайно сравних нашите условия с условията на доставка за ЕС. Нека да се сравняваме с другите икономики.

Ами те нали са по-далече, ако пък следваме вашата логика, че разстоянието...

Ами Гърция например не е много по-далеч.

Гърция на колко е?

Значително по-висока от тази, която е в България.

Какво значи значително? Ако нашата е 440, тяхната колко е?

Вижте, значи цените също са елемент от всички търговски договори. Във всеки търговски договор има изискване за опазване на информацията. Нямам, как да кажа, нямам никакво намерение да нарушавам спазването на това правило в момента.

Добре, де, защо тук крием тази информация, като може да влезеш в един сайт и да видиш в Америка във всеки щат на какви цени са доставчиците, влизането на вход, на изход, на тръби. Каква е пък необходимостта да се крие?

Ами по една много простичка причина. Не, никой нищо не крие, просто си изпълнява задълженията по договор. Там, където пазарът е реално либерализиран, а дори има места, където газът вече е борсова стока, е много по-леснодостъпна информацията за неговите цени.

Това има ли такава перспектива да стане в Европа, в България?

То в Европа вече на много места е факт, но не може да стане факт в една държава, в която има едно-единствено трасе и един-единствен източник на доставка. Обективно липсват обстоятелствата за това.

Големият въпрос за компенсациите. 152 фирми до онзиден са заявили загуби по над 8 милиона лева на ден. Кой ще ги плати?

Договорът, който "Овергаз" има с "Булгаргаз", а и с "Газпромекспорт", е първокласен търговски договор. В него, както във всеки друг подобен договор, има ясно формулирани клаузи за подобни ситуации и санкции за неизпълнение на задължения, и ние като отговорна компания ще си изпълним всички задължения по този договор.

Малко яснота да внесете, защото включително депутатите... Лидия Шулева твърди, че в договорите с вашите клиенти, тъй като вие сте в силната позиция на единствен доставчик на много места, няма клаузи за неустойки при такъв вид спиране на природния газ. Има или няма?

Аз не знам г-жа Шулева доколко е запозната със законовата база в България, която регламентира нашите взаимоотношения като разпределително предприятие...

Ние при общи условия...

...с крайните потребители. Но да припомня все пак на вас и на вашите слушатели, че нашата дейност като разпределителни предприятия е регулирана. Тя се регулира от държавен орган, Държавна комисия по енергийно и водно регулиране, и без значение дали става въпрос за газоразпределителното предприятие е в Севлиево, което не е от структурите на "Овергаз", или в Ямбол, където продава наша дъщерна компания, условията за доставки са едни и същи.

Е, всяко дружество има общи условия. Във вашите общи условия...

Но те отговарят на едни и същи принципи. Нали ще се съгласите, че няма логика при различни условия ямболлии да купуват газ от севлиевци.

Добре. Значи какво е общото решение в ситуация като такава?

Част от условията на услугата, при която ние доставяме природен газ, е нашите потребители да поддържат точно за ситуация като днешната 15-дневен резерв от алтернативно гориво. Има потребители, които стриктно си изпълняват тези ангажименти. Те няма как да са претърпели каквито и да е вреди. Това означава, че и двете страни са изрядни по договор, т.е. основанията за подобни претенции отпадат. А тези, които не са си изпълнили ангажиментите...

Тоест до 15 дни не може да ви търси никой.

Да, такива са условията по договора.

Ако кризата продължи повече от 15 дни, тогава биха могли да бъдат предявявани, вашата гледна точка е тази и според вашия прочит на законодателството тогава може да бъдат предявявани искания...

Според мен дори и тогава няма основания за предявяване на подобни претенции. Все пак да припомня, че газоразпределителните предприятия в България преустановяват подаването, ограничават по-скоро подаването на природен газ по заповед на министъра. Така че те в случая не правят нещо по своя вина, те просто изпълняват разпореждане на министъра.

Ако се беше обявила криза от правителството...

Вижте, кризата не е от вчера, кризата не е от днес, а кризата ни настъпи на 6 януари.

Не, ако бъде по закона... по Закона за управление на кризи, ако това беше станало, тогава потребителите, пак, струва ми се, според Шулева, можело да предявят искове срещу... т.е. да получат обезщетение от държавата, а държавата вече да търси по договора с доставчика на газ.

Ами не знам какво точно трябва да търси държавата, при положение че тя не е изпълнила минималното, за да гарантира системата в нашия случай. Защото, пак ще припомня, че България и някои държави от бивша Югославия всъщност са единствените държави, които изпитват криза. Газът е спрян и за Германия, и за Швейцария, и за Австрия, и за Хърватия, за абсолютно всички държави от ЕС.

А вашият договор с "Булгаргаз" какво съдържа? Съдържа ли неустойки в такава ситуация...

Съдържа стандартните записи за санкции и неустойки.

Но вие казвате, че те са неприложими заради неподдържане на резерви.

Според мен съвършено ясно го казах...

И "Булгаргаз"...

...не сме в тази хипотеза. Не, "Булгаргаз" си е свърши неговата работа. Той е поискал от своите клиенти да имат подобни задължения. Той, "Булгаргаз" също има крайни потребители, както и нашите газоразпределителни предприятия. Големите индустриални потребители са клиенти на "Булгаргаз". В техните договори също има подобни клаузи за поддържане на запас.

А във вашия договор с "Газпром" какво пише? Ако "Газпром" завърти кранчето...

Същите стандартни, същите стандартни клаузи за санкции при недоставяне на количества.

И в цялата работа никой няма да плати, така излиза.

В цялата работа трябва да се търсят изводите за това защо стигаме до ситуация, в която усещаме последствията от кризата.

И вие го виждате в това, че държавата не е създала и всички тези частни потребители не са събрали нужните резерви.

Тук трябва да изясним нещо... тук трябва да поясним нещо друго. По ирония на съдбата точно в рамките на това управление на "Булгартрансгаз" и в рамките на това правителство беше увеличен капацитетът на хранилището в Чирен с около една трета в рамките на една година. За съжаление точно във времето, в което беше предприета единствената мярка за увеличаване на резервираността на системата, стигнахме до днешната ситуация, до днешната криза. Това трябва да ни даде възможността да си направим най-малко... един важен извод е, че е добре да се взимат мерки, но още по-добре е те да се взимат бързо и и в съответните размери.

Добре, трябва да свършваме. Ваши представители участват ли в мониторинга на транзита на природен газ в Украйна?

Да, те участват в мониторинга и това не е ново за нас.

Има ваши хора там в момента във връзка с...

Ние имаме... да, ние имаме непрекъснато... ние непрекъснато имаме представител на украинско-румънската граница, без значение дали сме в криза или в нормална ситуация.

Сега ще пращате ли още?

Още един човек ще изпратим, да.

Във връзка с новите договорености...

Точно така.

Те разбраха ли се, каква ви е информацията? Вече почват руснаците и европейци трябва...

Информацията ми е, че в момента текат динамични срещи на експерти, на политическо ниво. В следващите няколко часа ще очаквам с нетърпение развитието на събитията и аз.

Кога ще тръгне газа според вас?

В България специално аз мисля, че около тридесет и няколко часа, след като бъде подаден газ на входа на системата в Украйна, ще усетим и ние промяна.

Тридесет и няколко часа.

Да.