Овчаров: Няма драматични промени в бюджета
Овчаров: Няма драматични промени в бюджета / снимкa: Sofia Photo Agency

Ще остане ли България относително стабилен остров в морето на световната икономическа криза? На пряката ни телефонна линия е председателят на бюджетната комисия в парламента Румен Овчаров. Уточнявам, че съветът на управляващата коалиция продължава повече от четири часа и половина. Вие ще сте първият, който ще даде абсолютно автентична информация за случилото се на тези четири часа и половина. Значителни ли са корекциите, които ще бъдат направени в бюджета ни за 2009 г. заради световната икономическа криза?

Не, няма никакви драматични промени в макрорамката на бюджета. Тя се запазва в тези граници, които бяха приети на първо четене. Както се очакваше, се увеличават буферите, т.е. разходите, които ще бъдат задържани за реализиране. Те ще бъдат не 7 процента, както беше досега, а ще бъдат 10 процента, което означава над милиард и половина от разходите на министерствата, ведомствата и въобще на държавата ще бъдат задържани и ще бъдат изразходвани само при изпълнение на другите параметри на макрорамката. Бяха, така, определени приоритетните сектори, в които ще се изразходват средствата за, от допълнителната инвестиционна програма, или тези 400 милиона. Това ще са някои са плащанията, директните плащания за селскостопанските производители, това са около 90 милиона за Българските държавни железници и железопътната инфраструктура. Останалите средства ще бъдат за социално значими проекти в образованието и в социалната област. Така че като цяло, общо взето, като че ли няма някакви големи драми. Разбира се, ще бъдат уточнени някои от капиталовите разходи на министерствата, те ще бъдат свити, тези, които няма да бъдат, няма да има възможност да бъдат реализирани, така че средствата да бъдат използвани по-пълноценно.

Какъв излишък залагате в бюджета за следващата година?

Излишъкът ще си остане с числото 3, както е записано сега, с достатъчно ясното разбиране, че той може би няма да бъде изпълнен в този обем.

А защо не го съкратихте на 2, дори на 1, каквито бяха очакванията?

Ами, защото преценихме, че не е необходимо да подаваме такъв сигнал в международната общност, а и вътре в страната. България ще продължава да пази една стабилна фискална позиция. Грубо казано, няма да развързва кесията за харчене.

Безработица? Какъв ръст ще има там според вас догодина?

Не, не мислим, че трябва да предвиждаме точно ние безработица. Напротив, мерките на правителството са насочени към инвестиране и стимулиране на българската икономика, така че да минимизираме ефектите от кризата. Включително и безработицата.

Все пак трябва да имате, навсякъде по света има съкращения, в България те също са факт. Неприятно че се случва преди коледните празници.

Тези съкращения знаете много добре, че за последните три месеца са малко над 3 хиляди, което за една държава като, даже и за една държава като България е нещо, което е значително по-малко. Разбира се, държавата е заделила необходимите средства за компенсации на евентуалните безработни, но все пак се надяваме, че мерките, които предприема правителството, ще минимизират този ефект.

Размерът на здравната вноска, г-н Овчаров, колко, 6 ли остава или се увеличава на 8 процента?

Здравната вноска остава 8 процента. Разпределението на здравноосигурителната тежест между работници, работодатели и държава остана, остава, както беше планирано, с ясното разбиране, че средствата, които се събират в здравното осигуряване, не са средства, които трябва да бъдат изхарчени веднага и незабавно, а са средства, които са част от държавния резерв.

Осем към 10 към 12, това е съотношението на осигурителната тежест.

Да.

Дванайсетмесечно ли ще бъде платеното майчинство, така както искаше асоциацията на майките?

Да, 12 месеца ще бъде платеното майчинство, като се увеличава срокът, в който младите майки трябва да бъдат осигурявани преди раждането на детето, той става една година, а не, както беше досега, мисля, че 6 месеца.

Така. Тук вече наистина ме учудвате. Тоест колегите ви от НДСВ успяха достатъчно аргументирано да защитят своята теза по отношение на едногодишното платено майчинство?

Не разбирам това делене - колегите от НДСВ, колегите от ДПС. Става дума за политика, която се води от българската държава, от българското правителство в неговата съвкупност, а не от една или друга политическа сила.

Не, вижте, вчера в ефира на "Денят" участва ваша колежка от Българската социалистическа партия, която беше на точно обратното мнение, така че имам право да ви попитам дали сте склонили на това, което колегите ви от НДСВ поискаха. Но така или иначе важен е резултатът. За близнаците - там ситуацията променя ли се?

За близнаците точно този въпрос в тази подробност не беше коментиран тук, ще видим в хода на дискусията в бюджетна комисия, ще направим нещо, ще го прецизираме.

Имаше ли сериозно разногласие в рамките на коалицията за това какви трябва да бъдат антикризисните мерки?

Не, не, нямаше такова разногласие. Всички се обединихме около мнението, че не трябва да се правят драматични промени в бюджетната рамка, че тя трябва да остане в тази си схема, в този си вид, в който е планирана и приета на първо четене, че трябва да се предвидят по-големи буфери, които да минимизират евентуални ефекти от кризата в България. Имаше дискусии по това какъв ще бъде ефектът върху дефицита по текущата сметка, върху инфлацията, но тя е чисто експертна.

Кой от коалиционните партньори беше, така, най-апокалиптично настроен към това, че световната криза ще ни удари по-сериозно, отколкото очакваме?

Е, както можете да очаквате, тези, които са отговорни за съставянето на бюджета, бяха най-рестриктивно настроени, тоест министърът на финансите, аз като председател на бюджетната комисия, тези, които отговарят, така да се каже, за приходната част. А всички останали, които имат повече ангажименти към разходната част, бяха по-оптимистично настроени.

Всъщност, като ви попитах за майките, забравих и за пенсионерите да ви питам. Там индексацията на пенсиите последно от кога ще е първото - от 1 януари или от 1 април?

Не, там схемата ще си остане такава, каквато беше приета - 1 април и 1 юли.

Първи април и 1 юли. Парите за образование и здравеопазване, които са най-много в бюджета за догодина, там ще има ли някакви орязвания, или ще си се запазят?

Не, няма никакви орязвания. Орязванията са, както вече казах, в разходите на всяко едно от ведомствата в рамките на тези 10 процента, които ще бъдат задържани.

Взехте ли окончателно решение за това кои проекти по ФАР ще бъдат финансирани от бюджета и кои не?

Не. Като цяло взаимоотношенията ни с Европейската комисия и необходимите мерки с оглед гарантиране на усвояването на еврофондовете за следващата година ще бъде дискутирано на следващото заседание на политическия съвет, най-вероятно през месец януари следващата година.

Защо отложихте този важен въпрос за януари догодина, това е точно месец преди следващия доклад на Европейската комисия?

Ами, защото това не е въпрос, който може да бъде решен импровизирано на една дискусия, трябва много сериозно да бъдат помислени мерките, които трябва да бъдат взети. Очевидно Европейската комисия има необходимост да й бъде демонстрирана готовността на българското правителство да предприеме мерки и да възстанови доверието на част от Европейската комисия, разбира се, става дума преди всичко на дирекция "Разширяване", защото с останалите структури на Европейската комисия като че ли дискусията и отношенията ни са съвсем нормални.

Поставян ли бе въпросът, г-н Овчаров, за персоналната отговорност за загубата на тези 220 милиона по ФАР по време на съвета на коалицията?

Не, не, нали ви казах, че този въпрос не беше основна дискусия, той беше само отбелязан и беше взето решение да се направи специална дискусия по това какви мерки са необходими и кога и как да бъдат предприети те.

Казвате, че трябва време на България да представи убедителни мерки пред Европейската комисия. Нима българското правителство не е готово тук и сега да направи това нещо?

Вие имате, така, убедеността, че българското правителство е готово сега и веднага да реши проблеми, които очевидно не успява да реши в пълния им обем в продължение на две години вече и половина.

И тогава каква е гаранцията, че след месец вие ще сте готови да предложите мерки, след като две години не може да се справите с това?

Ами, гаранцията е именно в това - да седнем да помислим и да потърсим сериозното решение, а не да залитаме от скандал в скандал и да си мислим, че уволнявайки един или друг чиновник, решаваме проблеми, които са очевидно далеч от тези кадрови размествания.

Като казахте скандал, казахте ли право в очите на министър Николай Василев като на мъж с мъж, че си прави PR на гърба на администрацията, заради която Брюксел ни съсипва от критики?

Ами аз мисля, че той достатъчно ясно го е разбрал. Видяхме се с Николай. Той, разбира се, е наясно с това, което му говоря, така че надявам се да го приема не в личен план, а като чисто професионален.

А той показа ли ви, че го приема по някакъв начин в личен или професионален план или не?

Някак си нашите лични взаимоотношения с Николай Василев не бяха обект на дискусия. . .

Не, не, не става въпрос за лични отношения, става въпрос за оценка ваша на работата на един министър. Между другото защо решихте, че министър Гергана Грънчарова е украшение за правителството?

Не мисля, че съм казал точно това.

Какво точно казахте?

Казах, че не е само украшение. Тя има и определени отговорности като министър на европейската интеграция, така че добре е, нали, да се държи като част от екипа, който носи отговорност за това, което се случва във взаимоотношенията ни с Европейския съюз, а не като страна, която дава оценки на другите.

Тоест по време на тези 4 часа и половина не сте си изяснили вие, представителите на БСП, и колегите ви от НДСВ кой, докъде и колко да поеме вината за спрените пари по ФАР?

Не само че не сме го направили, но не сме и започвали да го правим, не сме имали задача да го правим, както се опитвам да ви обясня.