Опозицията трябва да даде визия за развитието на България
Опозицията трябва да даде визия за развитието на България / Sofia Photo Agency

Лидерът на СДС Пламен Юруков в интервю за предаването „Годината” по Дарик:

Мислите ли, че наистина ще сте до утре, че няма да започнат сега едни крамоли в СДС, спорове и догодина по това време пак да си бъдете на гости в студиото като лидер на СДС, защото вашата идея за тези избори ще се е провалила?

Идеята няма да се провали в никакъв случай. Аз от утре няма да бъда председател. А дали ще бъда лидер по определени политики, това ще зависи от нещата, които ще предлагам в националния съвет, нещата, които ще заявявам ясно и открито в публичното пространство. Когато поех поста председател и трябваше да се утвърждавам като лидер, аз обещах две основни неща, които и сега смятам, че са изключително важни за това в България да има най-после силна истинска десница, да има партия, която е демократично организирана. Това нещо ние го приехме единодушно през лятото, приемайки новия устав. И за първи път в българската политическа история една партия провежда преки избори за председател и ръководство и не може да си представите по какъв начин се променя партийният живот, по какъв начин се променя отношението на отговорност от тези, които искат да бъдат избрани към тези, които гласуват за тях. Това е една много добра практика, която е част и от новата ни платформа, принципите за управление на модерния консерватизъм, където, за да бъде едно управление отговорно, вие през целия ден точно това коментирахте с голяма част от вашите събеседници, провалите по отношение на еврофондовете, корупцията, организираната престъпност и т.н. до голяма степен те се дължат на това, че управлението не е отговорно. А за да бъде отговорно, това, което ние предлагаме, не са едни заклинания, не са едни лозунги. Ние предлагаме ясна промяна на избирателната система, на изборния процес, защото, за да бъде едно управление отговорно, зависи от това как то е избрано и как ще бъде преизбирано отново. Така че в тази насока ние направихме една голяма и решителна крачка. И за да изпреваря един ваш въпрос, за мен наистина във вътрешнополитически план най-голямото събитие за годината са преките вътрешнопартийни избори в СДС. И смятам, че това нещо, което се случва днес в СДС, ще остави отпечатък и занапред. Второто нещо, което обещах, това беше платформата, тези принципи за управление, за които говоря, които ще направят така, че едно управление да бъде отговорно, прозрачно, да се отчита пред гражданите, да харчи по-малък ресурс от парите на данъкоплатците. Ние предлагаме борба с корупцията и сивата икономика, но не чрез партийни лозунги, а пак чрез система, т.е. ние предлагаме бизнесът и гражданите да имат по-малък досег с администрацията. Това означава, че правителството да не бъде основен играч, т.е. държавата да не бъде основен играч в икономиката, и искаме гарантирането на една по-голяма лична неприкосновеност, т.е. обратното на това, което е в момента. Ние имаме една администрация, която работи непрозрачно, не се отчита, и в същото време служби и институции навлизат в зоната на личната неприкосновеност на българските граждани. Ние искаме да стане обратното.

Дължите обяснение защо все пак не се кандидатирахте. Всъщност обясненията могат да бъдат най-различни - че ви притиснаха, независимо дали основателно или не...

Това са конспирации.

Писаха много неща за вас. Твърдяха, че правят много проверки, не говорим по същество верни или неверни. Със сигурност това тормози един човек и може да го откаже от политиката.

Не, трябва да кажа, че, не, не, аз опровергах всичко с документи, и то веднага след... Тъй като това не бяха неща, които могат да, така, да притеснят някой, това бяха неща, които да се въртят 1-2 дни в медиите, които след това отпадат, но това няма значение.

Другото обяснение е омерзение, отвращение от това, което видяхте, идвайки от бизнеса в политиката с ето тези идеални цели, за които говорите, и се сблъскахте с нещо, което не искате да правите.

Аз пак ще се върна към новата платформа, тези принципи за управление на модерния консерватизъм. Те предполагат смяна на системата, те предполагат смяна на политическото говорене и те предполагат едно ново политическо поведение. С това, което направих, аз дадох пример за това ново политическо поведение. Причините аз ги споменах. Първо, наистина тези лъжи и атаки на мен не ми навредиха. Аз имам резултати от проверки, които просто доказват, че това са били само лъжи, нещата, които са написани. Но повечето членове на партията, аз си направих едно допитване, смятат, че, въпреки че те не вярват на тези неща, принципната и достойна постъпка е човек да се оттегли, да направи крачка назад, не да излезе от политиката, както се изразявате вие. И второто важно нещо е, че тези вътрешнопартийни преки избори, освен, така, голямата промяна в политическия ни живот, която започва от тях, имаха и една друга цел, т.е. обединение на партията около една кауза или около лидера си, за да може да се представи по-добре на парламентарните избори. Това, което аз чрез многобройните си срещи забелязах, е, че противопоставянето по време на моя избор между тази голяма част от партията извън София и мощната и важна софийска организация, все още е останало, има недоверие към мен от членовете на, голям брой членове на софийската организация, и прецених, че в името на това обединение е по-добре наистина да направя крачка назад. По този начин да покажа, че когато заявих, че не съм в СДС да правя партийна кариера и не съм в СДС само за да бъда председател, а да предложа ясни неща и да помагам за промяна на цялата политическа система, с този ход аз доказах това нещо. Третото, което е, така, може би най-маловажно, но все пак има значение. Като действащ председател аз имам предимство пред останалите кандидати и може би дори започнаха отначало, така, леки намеци, че ще използвам това положение, за да си осигуря повече гласове. За мен най-важното нещо наистина е тези избори да протичат нормално и, както виждате, това така и стана на първия тур. Един месец една много позитивна кампания от всички кандидати, силно медийно присъствие на СДС, каквото не е имало от години, едно оживление вътре в партията. И наистина членовете на СДС този път, така, се почувстваха наистина значими, защото кандидатите се бореха за всеки глас. Те отидоха и си изтъркаха обувките да обикалят от община на община, от партиен клуб към партиен клуб, нещо, което не е било никога досега.

Ще се кандидатирате ли за депутат?

Още не знам, още не знам, може би е малко рано за това решение. Целта ми е да... изборите да минат нормално, да дадем един добър пример.

Вие за кой сте впрочем, за Румен Христов или за Мартин Димитров?

Аз съм за това СДС да бъде обединен...

А защо на избори?

... около лидера си. Аз съм за това да бъде продължена работата по платформата и върху нея да бъдат изградени секторните политики, защото...

Кой от двамата ще я продължи по-добре и ще обедини...

Заявките, които дават и двамата, са горе-долу в един порядък. Вие в разговорът ви с г-н Свинаров споделихте, че, ето виждате ли, управляващите се дънят във всяка една точка, а в същото време дори в политиците на годината няма никой от опозицията. Защо опозицията не се възползва...

От опозицията в парламента, да извадим Бойко Борисов.

В парламента, да. Защо тя не се възползва от това нещо? Ами, не се възползва, защото до момента тя не предлага алтернатива. За да предложи алтернатива тя трябва да има една истинска платформа и да даде една визия за развитието на България в следващите 10-15 години. И това е нещото, което ние направихме през последните 7-8 месеца.

Трябва ли СДС да се събере с ДСБ, със ССД, с всички тези, които излязоха през годините?

Този въпрос опростява нещата. Затова аз бих ви отговорил по следния начин. От една страна, партиите вдясно наистина са прекалено много и пречат и разсейват избирателите. От друга страна, има огромно недоверие към знаковите лица от прехода. Освен това промяна не може да се прави с хора, които са били на много високи обществени позиции, тъй като те си имат свои навици, свои разбирания и много трудно приемат чуждо мнение, особено на хора, които ги смятат, че са по-неопитни от тях. Това, което реално се предлага, имаме една марка СДС, която е най-голямата, благодарение на тази марка е най-голямата от десните партии или от автентичната десница да ги наречем, която няма проблем да влезе в парламента. Уставът позволява на т.нар. признати организации техни представители да се явят на вътрешно, да се явят на първични избори за депутати. И според мен това е един хубав и естествен процес, в който хем членовете на отделните партии заедно ще участват в едни такива първични избори, където ще има борба вече на платформи, на идеи, на лично присъствие, а не толкова на отношения, защото голяма част от тези партии, знаете, че това са от стари политици, които имат натрупани много личностни отношения. И според мен това е една възможност отново и, така, около името, около марката СДС да се започне това обединение. В момента има един естествен процес и нагласа за това нещо, тъй като преди 4-5 години, тогава всяка от тези партии си мислеше, че само тя ще успее. Бяха единствени, бяха най-велики. Видя се, че не успяха. И дори в момента, така, борбата е под една или друга форма някои от тях да се закачат за СДС, но не по този начин, по който аз предложих преди малко. Лично смятам, че някакви коалиции, така, СДС, ДСБ, ССД, така наредени просто не звучат сериозно.

Е, как да стане?

По начина, по който ви казах. Правят се първични избори за участие на представители на отделните партии...

Където участват всички тези партии.

Където участват всички тези партии, под името СДС да се явят.

Тоест вие предлагате коалиция под името СДС на всички, които са излезли от СДС?

Да, може и така да се нарече. Сега, дали ще бъде формално коалиция или просто обща листа, това вече е отделен въпрос. Тук има и технически неща - ако прагът за коалиция е по-висок, няма смисъл да бъде формата коалиция.

Накрая вашата прогноза за 2009 г., как ще изглежда България в ЕС, откъдето бяха най-острите критики, където образът на българите беше доста лош през 2008 г.?

За съжаление през 2008 г. отношението към България, към нас се върна на нивата от 1993-1994 г. и аз се съмнявам, че за толкова кратко време и докато това правителство управлява нещо ще се промени. Предписанията са ясни и точни. Говорим за промяна на системи, говорим за промяна на закони, т.е. да няма конфликт на интереси. За съжаление европейските институции се грижат по-добре за българските граждани, пазят техните пари по-добре, отколкото българското правителство. Аз лично не съм оптимист. България ще има една тежка икономическа криза, една постоянно настъпваща и задълбочаваща се рецесия. И в зависимост от това как ние успеем да се организираме за изборите, ще се види дали има възможност за дясноцентристко управление, или отново ще бъдем, така, оставени водеща сила да бъде БСП.

Пламен Юруков, председател на СДС до утре, но каза, че след утре ще остане един от лидерите на СДС.

То това не става със заявки, това става с работа, добро поведение и отношение.