Милевски: Преминаването на мазут няма да се отрази на сметките за парно
Милевски: Преминаването на мазут няма да се отрази на сметките за парно / снимка: Sofia Photo Agency

Преминаването на различен тип гориво на ТЕЦ-овете в столицата няма да се отрази на сметките за парно на софиянци. Това каза в предаването „Дарик кафе”шефът на столичната „Топлофикация” Петко Милевски. До 24-30 часа ще бъде възобновено топлоподаването с параметрите, преди руският газ за страната ни да бъде спрян Запитан дали пък мазутът като по-евтино гориво няма да намали сметките, Милевски обясни, че той не се разглежда като основен тип гориво от дружеството. Освен това, тепърва ще се калкулират евентуални екологични санкции, тъй като с употребата на мазут се нарушават еконорми. Освен това ще се установяват и щетите за съоръженията на дружеството от преминаването на различен тип гориво.

Милевски обясни, че проблемите, които е имало дружеството при преминаването на мазут, отново ще се появят, когато газът за страната ни потечи през Украйна и топлофикацията пак започне да използва синьо гориво, тъй като проблемът е чисто технически. Директорът на столичното парно отново призова софиянци да погасяват своевременно дължимото към дружеството, за да се купува мазут.

Каква е ситуацията в момента с топлоподаването в столицата, има ли проблемни райони и квартали?

Ситуацията е минус 8 градуса, с тази разлика, че вчера температурата на подаващата вода беше с 10 градуса по-ниска от днешната. Преминахме този критичен минимум и се надявам до 24 часа, най-много 30 часа, софиянци осезателно да усетят промяната на новия режим, на който „Топлофикация-София” мина, преминавайки на друг вид гориво.

По груби сметки, около три дни бе необходимото технологично време, за да се подгрее мазутът.

Ние поддържахме режим, в който мазутът частично беше подгряван, защото това е наше задължение. Проблемът беше при големите централи, където системата е доста по-голяма и инертна. Там се изисква и известна предпазливост при преминаването на друг вид гориво, тъй като там произвеждаме и електроенергия. Изгасването на един котел при прибързани действия означава и намаляване на електропроизводството. Това бяха технологичните причини, поради които ние, в рамките на четири дни, се опитваме да влезем новия режим на работа и ние ще го направим.

Това ли е обяснението, че се получава така че в различни части на столицата парното и температурата на водата са различни?

Ние се стремим да подаваме еднакво количество топлина или топлина с еднакви параметри във всички части на София, за да бъдат равнопоставени гражданите на столицата и да не създадем допълнително напрежение. Това са техническите проблеми, които са нормални при преминаване на други релси.

Горивото, което получавате, за колко време ще стигне?

Ние разполагаме с петдневен резерв от гориво, който вече консумираме, консумирали сме двудневния запас. Искам да ви уверя, че ние запълваме тези петдневни запаси. Днес 42 цистерни от „Лукойл” пристигат и част от тях се разтоварват на нашите разтоварища. Утре пристигат още 3000 тона – 62 цистерни, така че ние сме в процес на запълване на запасите и няма опасност поне от гледна точка на онова, което сме платили на „Лукойл”, тъй като тя е частна фирма и все пак никой не може да я принуди безплатно да дава енергия и мазут. Аз бих напомнил и призовал гражданите, наши клиенти, да проявят инициатива по отношение на плащане на сметките, тъй като този паричен ресурс веднага трябва да отиде за гориво.

Щях да ви попитам дали е подготвена финансово „Топлофикация-София” за тази криза?

Финансово „Топлофикация-София” е в състоянието, в което цялото общество знае и аз не бих могъл да коментирам в момента това нещо, защото на фона на кризата то е по-маловажният фактор. Все пак искам да напомня на гражданите, че решението на проблема или на голяма част на проблема е и в техни ръце.

Чета оптимистични прогнози, идващи от Европа, че до пет или до 10 дни ще се стигне до решение и газът отново ще тръгне към Балканите и към България. Когато трябва да преминат на газ в топлофикациите, ще се появи ли този проблем, който е сега?

Проблемът на преминаване от един вид гориво е същият, както е при преминаването на всяка машина от един вид на друг вид захранване с гориво. Има такъв технически проблем. Надявам се студовете да не са така сериозни, както в момента и това да не се осети от софиянци. Иначе техническият проблем сам по себе си е факт.

Ще се отрази ли на сметките за парно на преминаването на различни видове гориво?

Не, няма да се отрази на сметките за парно, независимо че топлоподаването е било с намалени параметри, отчетена е по-малка консумация на енергия и ще бъде заплатена по-малка консумация на енергия. Това е нещо, което не буди съмнения.

Реализирате ли загуби в тази ситуация?

Реализираме загуби. Първо – не може да обслужваме нашите клиенти така, както бихме искали да ги обслужваме, а ние се стараем да го правим. Второ – финансови загуби по отношение на тези преминавания и трусове, които се получават в системата при преминаване от един на друг вид гориво и те са неминуеми. Това се отразява в топлопреносната мрежа, която неработейки в постоянен режим, се получават аварии. Нашите хора са длъжни да отстраняват допълнителни аварии и денем, и нощем. Това са от финансова гледна точка трусовете, които ние получаваме.

Ако може за кратко да се върнем на предишния въпрос – мазутът е по-евтин като гориво и пак дали това ще се отрази на сметките на гражданите?

Аз не разглеждам мазута като основен тип гориво. Той не е такъв за „Топлофикация-София”, основният вид гориво е газ. Аз се надявам в рамките на няколко дни да се върнем на основния си вид гориво. Едва ли ползването четири-пет дни на друг вид гориво, което формално изглежда по-евтино, а не се знае когато сложим екологичните санкции, които ние вероятно ще трябва да платим, тъй като нарушаваме екологични норми с използването на мазута, с транспорта, подгряването на мазута. Ако тези цифри се сложат едно към друго, едва ли цената ще стане по-атрактивна при ползването на мазут отколкото на газ.

Тоест, за този период, за който ще работите с мазут, въпреки че е по-евтин, това няма как да се калкулира?

Първо, за „Топлофикация-София” той едва ли ще бъде по-евтин, може би ще бъде по-скъп, тъй като последствията и върху съоръженията ще бъде нещо, което ще установим чак след като преминем обратно на другия вид гориво. Не може и да бъде калкулирано в рамките на три-четири дни. Вие сам разбирате, че това е почти невъзможна задача.

Да повторим – до 24 часа очаквате нормално топлоподаване за столицата.

До 24 часа очакваме нормализиране и реално усещане за подобрение на топлоподаването за всички части на София. Максимум до 30 часа вече ще постигнем параметрите, които сме предвидили и са били преди преминаването на този режим.