Милен Керемедчиев с равносметка за свършеното през 2008-ма
Милен Керемедчиев с равносметка за свършеното през 2008-ма / снимка: Sofia Photo Agency

Интервюто със заместник министър Милен Керемедчиев за предаването „Денят” по Дарик радио

Изоставаме ли от графика, който сме си направили за членство в Шенген?

В момента не изоставаме, защото сме изцяло на техническата страна на подготовката. Една от първите стъпки, които трябваше да бъдат направени, е да се отговаря на въпросници, които са изпратени от Европейската комисия. Ние имахме срок до 5 декември да отговорим на тези въпросници. Те са първата стъпка преди самото физическо проверяване на нашите консулски служби. На 5 декември представители на нашето министерство в Брюксел защитиха въпросниците, на които беше отговорено, и бяха отговорили на всички въпроси на други страни членки, които имаха допълнителни към нас, и в момента тази глава, така да се каже, е затворена и предстоят ни. . . вече датите са заложени, предстои ни самото посещение за проверките. Март месец ще бъдат проверките на външните ни граници, а април месец ще бъдат полицейско сътрудничество, това пак е към Министерство на вътрешните работи, а първата половина на месец юни ще бъдат проверките на нашите консулски служби.

Тоест дотук каква е оценката на Брюксел по техническата част, по въпросника?

При положение че ние отговорихме на въпросника, отговорихме на всички допълнителни въпроси и няма повече въпроси, всички държави са удовлетворени от попълването на тези въпросници и защитата им, в момента сме минали този тест.

Плуваме заедно с Румъния към Шенген. Може ли румънците да разклатят лодката или?

Колкото могат те, толкова можем и ние. Вие си спомняте как се подготвяхме заедно за членство в ЕС и винаги някой беше с една глава пред другия. За момента сме предприели мерки това да не е така, да бъдем изцяло координирани, защото наистина както влязохме в Европа заедно, така ще влезем и в Шенген заедно. Поддържаме постоянен контакт с тях. Колкото са тежки техните външни граници, толкова са тежки и българските. Така че работата е много сериозна и аз виждам, че нашите румънски колеги се справят добре, но тук не трябва да говорим за съревнование, трябва да говорим за подпомагане. Те трябва да ни помагат на нас и ние на тях.

Многократно през последния месец признахте, че имаме проблеми с усвояването на европейските пари по подготовката ни за Шенген. Защо? Какъв е проблемът?

Проблемът е, че централното звено за финансиране и договаряне, което би трябвало да извършва тези търгове, до момента не е направило нито един такъв. Министерството на вътрешните работи е предоставило над 70 проекта за договаряне. Министерството на външните работи вече е предало шест проекта. Това, което трябва да знаят нашите слушатели, е, че системата е следната: двете министерства приготвят проектите, по които отговарят, съответните критерии, и ги предават на Министерството на финансите, което вече тяхното звено за финансиране и договаряне ги търгува. Ние не ги търгуваме сами. Това трябва да се отбележи. Колкото по-бързо те започнат да търгуват тези проекти, толкова по-бързо ние ще започнем да получаваме средствата.

И тогава въпросът е защо министър Орешарски се бави? Защо не върши работата си?

До момента имаха доста големи затруднения. Вие знаете с изпълнението на програмите по ФАР, отнемахме акредитацията на централното звено. Така че надявам се сега вече, когато са малко по-свободни, т.е. имат възможност и се концентрират върху проектите по Шенген, те да го направят, защото наистина има съгласуван график за изпълнение на тези проект. Той нас ни удовлетворява. Ако централното звено за финансиране и договаряне изпълнява този график за търгуване, ние няма да имаме забавяне.

Какви пари трябва да усвоим?

Сто тридесет и пет милиона евро, от които 12.7 млн. евро са за Министерството на външните работи. Както казах, ние сме готови да дадем проекти и вече сме дали шест проекта и сме готови да дадем проекти за всички тези пари и да се надяваме да ги усвоим.

Г-н Керемедчиев, имате ли опасения, че може би не сега, но на някакъв малко по-късен етап от подготовката ни за Шенген, проблемите, които имаме по глава "Правосъдие и вътрешен ред", образно казано, могат да ни изядат главата или, добре, да ни създадат проблеми?

Не бих мислил по този въпрос за момента, тъй като в момента ние имаме само техническа комуникация с Европейската комисия, т.е. отговаряме на техни специфични въпроси по нашата подготовка. Вече политическите разговори, които ще бъдат относно и правосъдие, и вътрешни работи, и други, и борба с корупция, и борба с организирана престъпност, те ще бъдат на по-късен етап. За момента ние нямаме забавяне, защото си говорим само технически въпроси, на които ние отговаряме абсолютно точно, ясно, адекватно. Започнат ли другите преговори обаче, те ще трябва да се водят на друго ниво и се надявам колегите, които се занимават с тези въпроси, да бъдат адекватни, доколкото сме ние такива.

Руските визи, руските туроператори ви измъчиха през тази година. Колко пъти ходихте до Москва заради визови проблеми?

Четири пъти ходих до Москва и бях единственият заместник-министър на държава на ЕС, която се среща два пъти с туроператорите. Над 2 часа беше всяка една от срещите и се опита да обясни политиката на България в сферата на нашата визова политика. А това, което ние се разбрахме с тях, е до средата на март ние да помогнем на акредитираните туроператори да работят на западащия в момента руски пазар и съответно до 15 март те да могат директно да подават документите в консулските служби. След 15 март обаче ние трябва да въведем стандартната за ЕС услуга за аутсорсинг, т.е. изнесени визови центрове, което е регламентираното бъдеще на такъв вид посредничество.

Имате ли коз, в добрия смисъл на думата, срещу нарастващите претенции на руските туроператори и смятате ли, че и догодина ще ви се наложи пак да отидете в Москва, пак да се редите като обикновен гражданин на опашка, за да видите какъв е проблемът там?

Въвеждането на такава голяма палитра от услуги за руските граждани да кандидатстват за български визи, бих казал, най-голямата палитра от услуги, започвайки от използването на кол-центрове, на изнесени визови центрове, на акредитирани туроператори, на онлайн подаване на визи - желанието ни е да дадем възможност да няма опашки, т.е. да не се налага аз да се редя на опашки. Но трябва много ясно да се подчертае, че акредитираните туроператори трябва изцяло да се занимават с туроператорска дейност. Всеки един от тях печели и от посредническа дейност за изваждане на визи и самите те достигат доста сериозните числа до 900 евро. . .

Деветстотин евро?

Имам го документирано, до 900 евро за посредническа дейност за изваждане на виза. Което всъщност, ако някой ме обвинява, че въвеждането на ауторсинга ще оскъпи визите, до момента няма руски гражданин, който да е платил стандартната цена от 35 евро. Винаги до момента акредитираните туроператори са допълнително таксували услугата за посредничество за издаване на виза, което от началото на следващата година става много точно регламентирано от ЕС. Ще има много стриктни правила и това, че ние лицензираме туроператор да бъде акредитиран туроператор, ние не го лицензираме той да бъде посредник, това трябва да е разликата. И понякога се случва, че туроператори печелят от посредническа дейност точно толкова, а може би и доста повече, отколкото от продаване на туристическия пакет.

Сигурно ще се съгласите с мен, че консулската дейност може би е една от най-видимите дейности в работата на Министерството на външните работи. Всеки от нас ни се е случвало да отидем в чужбина, да имаме нужда от помощ, да изпаднем в беда. Кажете промени ли се манталитетът в консулските ни служби по света, ако щете, дори по-дружелюбни ли са към българските граждани или поговорката е оправяйте се сами, както можете?

Не знам дали знаете, аз посетих вече 34 консулски служби за една година по целия свят с цел за повишаване ефективността на работата на нашите консулски служители. Освен всичко друго, и колегите, които в момента заминават за чужбина, са изцяло и теоретично, и вече практически подготвени за работата като консули. За първи път нашият национален визов център има и тренировъчна зала, където практически хората да могат да се обучават как да извършват тези консулски услуги. В т.ч. има и гише, където могат да се даже изиграят различни етюди на проблематични кандидати за документи или за визи, за да може да се види консулът как реагира. А това е междувпрочем общоприета практика, в САЩ има такава практика. Затова смятам, че нашите консули за 2008 година са много по-подготвени от 2007.

Дайте примери отличници за консулски служби и такива, които имат много несъвършенства и още много трябва да работят.

Знаете ли, това, което забелязах, е, че консулите в ЕС допускат най-много визови грешки. Това е, защото тяхната практика е много по-малка от гледна точка на издаване на визи. Например, ако вие сравните една частна клиника, АГ клиника, частна, и например "Шейново", в "Шейново", бидейки. . . много повече раждания, ако имат на ден, съответно възможността да предотвратят проблема е много по-голяма, хората са много по-обучени. Аз сравнявам родилните домове с нашите консулски служби. Там, където се издават над 50 хиляди визи годишно, колегите са изцяло комплектовани и всяка грешка или всяка неточност те могат да отстранят веднага. А колкото по-малка практика имаш като консул и по-малко визи издаваш, толкова възможността да сбъркаш се явява по-голяма. И затова направихме този център за обучение на консули, за да уеднаквим тези, които заминават в ЕС, и тези, които заминават в други държави.

Съвсем на финала не мога да не ви попитам и за Лила Георгиева. Ще стане ли госпожицата, която стана известна със своите еротични интернет снимки, наш консул в Бразилия или не?

Доколкото разбирам, тя си е изтеглила молбата за Бразилия и се е насочила към друго място. Де юре, тя си е изтърпяла наказанието. Няма основание атестационната комисия, в която аз съм член, да я възпре от желанието да отиде на мандат. Аз лично не бих я спрял, така че нека да видим, на 20 има атестационна комисия, нека да видим закъде е кандидатствала и съответно, ако отговаря на критериите - езикова подготовка, техническа подготовка, не бих я сегрегирал с други колеги.