Миков: Протестът на полицаите е незаконен
Миков: Протестът на полицаите е незаконен / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Министърът на вътрешните работи Михаил Миков, Цвятко Цветков, Николай Свинаров, Бойко Славчев, Емануил Йорданов и Мирослав Мурджов в коментар за протестите в МВР – гости на предаването „Седмицата” по Дарик:

Генералният комисар Павлин Димитров е отишъл, вие не отидохте на пушенето.

М. Миков: Да.

Защо?

М. Миков: Ами, смятам, че начинът, по който се случва всичко това, противоречи на всякакъв законов ред и начин на водене на разговори.

Как си представяте вие да се проведат разговорите?

М. Миков: В момента има синдикална организация в МВР. Друг е въпросът доколко служителите признават нейната легитимност. Даже част от исканията са им да се направи нов синдикат. Но аз си мисля, че в един нормален разговор можем да твърдим, че това е въпрос, който те трябва да решат, а не министърът трябва да решава въпроса със синдиката.

Вие в кабинета си в министерството ли сте?

М. Миков: Да, да.

Вярно ли е, че става дума за 3-4 хиляди души, каквато оценка дават репортерите?

М. Миков: Не мога точно да кажа, но е възможно да е там някъде, 2-3 хиляди души. Разбира се, има и много бивши служители, има и граждани, които преминават, но това всъщност няма значение, не и сега. Става въпрос за проблем, който трябва да бъде решаван.

Добре, да започнем от въпроса, който преля чашата, е 13-ата заплата на полицаите. През седмицата имаше съобщения в пресата, че вие търсите такава заплата. Намерихте ли я?

М. Миков: Не. Тринайсета заплата, поставена като искане, е невъзможно да бъде решение, което може да намери ръководството на министерството. Мисля си, че и държавата не може да го намери. А си мисля, че и в предишни години такова решение не е намирано. Намирани са решения за коледни добавки.

Ще има ли в МВР?

М. Миков: Това е въпрос, който ще се прецени до края на годината.

Тоест възможно е да има коледни добавки.

М. Миков: Да, стига да има финансова възможност за това.

Сега още не знаете.

М. Миков: Сам разбирате, че изразходването на фонда "Работна заплата" е определящото по отношение на възможността да бъдат предоставени коледни добавки.

Към вас има впрочем доста по-тежки въпроси по форумите от редови полицаи. Ще ви прочета част от тях. Как ще спре корупцията, когато търсим спонсори за балатуми, бюра, боя, хартия, тонер, кламери, химикалки, бензин и гуми? Кога ще кодирате радиоефира? Не сте ли чували, че ни слушат? Защо в кабинета, в който работя, само балатумът е служебен? Защо полицейските автомобили нямат аптечка, пожарогасител, триъгълник, светлоотразителна жилетка? Редно ли е един автопатрул да охранява 125 хиляди души с 25 служители, с 4 станции, с 5 литра бензин на смяна и 250 часа работа на месец? Кога към закупените от МВР компютри ще бъдат доставени и принтери, и консумативи? Впрочем списъкът е огромен. Защо в ДАНС вземат над 800 лева за дрехи, в МВР половината?

М. Миков: Това са въпроси, върху които работим. С наличните ресурси се опитваме да ги решаваме. Но това са въпроси, които, освен политическото ръководство, трябва да дават отговори и конкретните и професионални ръководители, и съответните служби. Една такава служба като митичното МТСО, което вече не съществува, което се разделя на две дирекция, което едва ли не се беше превърнало в господар на министерството. А иначе по отношение на остарялата материална база аз мисля, че никога не е правено повече, отколкото в последните години. И това, което се прави в момента, е насочено там, технологично обновление. Казвам го, продължавам да го казвам - дали аз ще съм министър или друг ще е министър, това е пътят, плюс кадрови решения, плюс решения структури, защото продължавам да казвам, че в министерството има звена, които сега, при новите щатове, трябва да бъдат сериозно съкратени и предислоциран ресурсът в други структури, които наистина носят голямата тежест, които дават резултатите на МВР, които са основанието за гордост на полицията, а не основанието за тези упреци, които обществото има към нас.

Вярно ли е, че полицай трета степен, това е най-нисшият полицай, взима 262 лева?

М. Миков: Категорично не е вярно. Средната заплата на този състав е около 560 лева. Става въпрос за служители със средно образование, държавни служители. А средната заплата въобще в МВР е 960 лева на държавните служители. Това е истината за цифрите, защото тези дни в медиите имаше доста спекулации.

Това означава, че те взимат повече от учител.

М. Миков: Да, да.

Понеже пък "Стандарт" прави едно сравнение, че Великобритания, Чехия, Румъния учителите взимат повече от полицаите.

М. Миков: Е, у нас е обратното, у нас е обратното, макар че учителите са с висше образование.

Цвятко Цветков казва, че не било вярно, че учителите...

М. Миков: В нито една държава учителите не взимат повече, по-големи заплати от полицаите.

Във Великобритания - 3530 евро, пише "Стандарт", полицаят 2385 евро.

Цв. Цветков: Казвам, че това са цифри, които трябва да се допълнят с ония неща, които полицаите взимат допълнително. Няма държава, в която учителите да взимат повече от полицаите, в света няма такава.

Г-н Цветков, моята директорка на класическата гимназия едно време беше казала, че една държава, в която милиционерите взимат повече от учителите, не е на добре.

Цв. Цветков: Ами, да ви кажа, че в САЩ, понеже с щата Далас обсъждахме този въпрос със сенатори по сигурността, заплатата на започващия патрулен полицай беше 26 хиляди долара годишно, говоря за 1990 г., колкото беше заплатата на университетски професор.

Е, а разберете се в БСП. Сега кой трябва да взима повече според вас? Г-н Миков казва тия хора са с висше образование, учителите. В това има някаква логика, значи учил е много повече.

М. Миков: Не, не, не, аз само го казвам като факт. Не съм правил подобно проучване за съотношението между секторите. Истината е обаче, че в сектора "Сигурност"...

Цв. Цветков: Всяка държава решава този въпрос съгласно обстановката, условията, наличието на престъпност, отношение и т. н., защото полицаят пази и професора, и учителя, и всички хора.

Чакайте, г-н Цветков. Сега да чуем г-н Миков. То очевидно е, че не могат всички да вземат...

М. Миков: Аз няма да влизам в тази ценностна дискусия, в която да противопоставя по определен начин определени социални групи. Но истината е, че за сектора "Сигурност" се заделят около 5 процента от брутния вътрешен продукт и бюджета на МВР, от който около 72 процента отиват за фонд "Работна заплата", и в рамките на това, което се е движело през последните години. Даже трябва да обърна внимание, че през 2006 г., когато на всички сфери, бюджетни, бяха увеличение с 6 процента, в полицията увеличението беше със 7 процент, а 2007 г. 10 процента увеличение общо, 11 процента увеличение за полицията.

Добре, г-н Миков, тук обсъждахме, не знам дали сте могъл да чуете дискусията, все пак същественият въпрос защо, след като имат претенции от полицията и вие очевидно и споделяте част от тия претенции за все по-големи бюджети и по-високи заплати, българските граждани са принудени да наемат частни фирми, за да пазят имуществото им и не могат да разчитат като англичаните например на полицията?

М. Миков: Това е много сериозен въпрос и това е въпросът за капацитета, за предоставянето на услугата сигурност от МВР. И всъщност част от промените, които се правят в последните години, включително и девоенизацията на системата, са насочени към такова решение. Разбира се, това са забавени процеси, забавени са процесите и темпото трябва да бъде ускорено. Аз го разбирам също.

Какво е вашето обяснение, че, много ми е интересно тия 3 хиляди души, дето протестират, така, да минат и да бъдат попитани, което може да разчиташ във всеки град в Европа, да ти обяснят как да се придвижиш на английски език до друга точка в града? Много интересно е колко от тия 3 хиляди души. . .

М. Миков: Това наистина е голям проблем, който ще трябва да решаваме. Идеята ми е след Нова година да започнем много сериозни вътрешни проверки в страната за познаването на шенгенския кодекс, включително и за подготовката по език и това се отнася за всички, за служителите, за техните ръководители и за по-високите ръководители.

Тези, дето знаят английски, тия, дето знаят английски, взимат ли повече?

М. Миков: Не може да се влиза в шенгенското пространство, без определена база познания.

Те взимат ли повече? Г-н Цветков, вие, така, мърморите с несъгласие някак си, ама не се разбира.

Ц. Цветков: Не, не, не, съгласие.

Добре, не се разбира съвсем, така че не говорете върху министъра от вашата партия. Г-н Миков, взимат ли повече тия, дето знаят английски, които са спретнати, вежливи, любезни, близо до хората, не пушат и пият кафе в колите, докато са задръстванията по кръстовищата, те взимат ли повече?

М. Миков: Е, нямаме такъв тип диференциация, но част от промените са насочени към това, което трябва да постигнат като поведение полицаите, и то през техните преки ръководители. Мисля си, че в тая посока има още много какво да се направи.

Добре, ако се реши сега да давате коледни добавки на всички, тези, дето са проверявани от прокуратурата, че са издавали в случая например в Дупница оперативна информация, че не са придвижили сигналите срещу братя Галеви и заради това е преместено... цялата операция е преместена тук, от София да се води. Тези също би трябвало да си вземат на калпак, нали? Те нито са осъдени, нито наказвани.

М. Миков: Обикновено така е ставало, но мисля, че този път трябва да намерим правните механизми това да не се случи.

Къде са полицаите в Студентски град?

М. Миков: Сложен въпрос. Колкото са виновни полицаите, толкова, разбира се, и режимът, който е там, който създава едно усещане за Студентски град като едно увеселително градче, така че ресурсът, с който се разполага, но това е по-големият въпрос - колко може да плати държавата и обществото, защото на Министерството на вътрешните работи и на полицията постоянно се възлагат всякакви функции. Всички нови закони, които се приемат винаги се възлага някаква функция на полицията. В крайна сметка това също трябва да се преустанови и да се знае, че когато се възлагат нови функции, те трябва да бъдат бюджетно осигурени, включително с бройки хора, с материално-техническо обезпечаване, защото е най-лесно да се мисли, че полицията съществува в този й вид и може всичко да й се възлага, но тя има определен капацитет в този си вид и това е сегашният й капацитет. Да, той може да бъде оптимизиран вътре, но не може прекомерно да поема тия отговорности, които се възлагат - политиците, Народното събрание, обществото трябва да прецени колко ще плаща за сигурността, защото едно в една северна страна, в която съотношението полицаи - граждани е различно, и в южните страни - Франция, Испания, Италия, Гърция, погледнете какво става в съседна Гърция, нещо, което никога не би се случило в една Швеция или Норвегия.

Имате ли възможност две минути да чуете реплики от политиците, които дебатират, за да може да отговорите и така ще приключим дебата.

М. Миков: С удоволствие.

Г-н Мурджов искаше реплика.

М. Мурджов: Аз слушам с интерес министър Миков, но от това, което чувам от него, излиза, че самият той не е доволен какво се случва в системата на сигурността. В крайна сметка политическата партия или въобще правителството го е оторизирало да решава проблеми. Щом самият министър не е доволен от това, което прави като политика, представете си хората какво мнение имат по въпроса.

М. Миков: Много кратък ми е отговорът. Разбира се, че съм недоволен. Промените, които направихме и в закона, и в правилника с щатовете, промените в материално-техническото осигуряване са продукт на това недоволство и стъпки за решаване на тези проблеми, пред които никой не бива да си затваря очите. Аз нямам правото да казвам, че тук всичко е наред, и да се, така, да отстоявам неща, които се виждат от цялото общество.

Б. Славчев: Аз бих попитал защо близо половин година след приемане на промените в Закона за МВР все още не са утвърдени щатните разписания, новите длъжностни характеристики и всъщност това, което е направено като реформа, го има само като закон, а не е изпълнено в министерството.

М. Миков: Аз не мисля, че никой от досега работещите не е останал без заплата в тези месеци и би трябвало да полага усилията си да заработва тази заплата. Щатните таблици в скоро време ще бъдат утвърдени, но има и една висока доза съпротива в различни кръгове на професионалното ръководство, която приема нещата такива, каквито са били, структурите такива каквито са били. И както 20 години, вие много знаете, защото сте били съветник в кабинета на министър Петканов, ако не ме лъже паметта, вие много добре знаете, че през тези години нищо не помръдна в тая посока. Иначе беше спокойно в министерството.

Ем. Йорданов: Аз нямам някакви съществени реплики към министър Миков, защото, когато човек получи такова наследство като това, оставено му от Румен Петков, за една година едва ли може да направи чудеса. Друго нещо обаче ме смущава - в този момент мястото на министъра не е в кабинета му, а той трябва да е отвън, при протестиращите полицаи. Няма как да бъде иначе и това го казвам с чиста съвест, защото може да си спомняте как 2001 г., когато таксиметровите шофьори протестираха пред парламента, аз се върнах спешно от Брюксел и в 04.00 ч., сутринта, бях при тях и разговаряхме час и половина, като не съм бил охраняван от никого.

М. Миков: Г-н Йорданов, само едно нещо ще ви кажа. Аз много мислих по този въпрос. Аз тези дни се срещнах с много полицаи, разговарях нормално. Те поставят редица проблеми, които са решими и е възможно да бъдат решени. Единствено бюрократичната машина на системата е попречила да бъдат решени. В същото време начинът, по който се организират днес тези действия - намесата на политически сили, на синдикални централи, създава определено напрежение, опасност не само за момента, а въобще по отношение на системата, която е изградена по друг начин - и по закон, и по конституция, и по международни актове. И още нещо искам да кажа. И снощи си позволих да го кажа в едно телевизионно предаване. В крайна сметка всеки от тези хора трябва много добре да си даде сметка, че държавният служител, приемайки да служи на държавата, приема и финансовите възможности на държавата. И винаги, когато се търсят решенията трябва да се водят в един спокоен диалог, какъвто всъщност е насрочен другата седмица, и то много преди да случат тези събития днес, така че можеше спокойно да се изчака този разговор.

Ем. Йорданов: Значи, едно отношение искам да направя само. Репликата я направих съвсем добронамерено. Следете реакцията. . .

М. Миков: Аз ви благодаря за доброто отношение.

Ем. Йорданов: ... в министерството и в медиите. След този случай ще разберете какво съм искал да кажа.

Н. Свинаров: За да успее министър Миков, трябва да има знаещ и можещ екип, решимост да го направи и време за това. Първите две няма да обсъждам, защото време няма. Надявам се, че от септември следващата година ще има политическата воля за действена реформа в системата на МВР.

Цвятко Цветков, вие реплики на министъра ще правите ли?

Цв. Цветков: Няма да правя реплика на министъра, а ще го подкрепя, като кажа, че за да се решат затлачените от 20 години проблеми на системата за сигурност и противодействие на престъпността, в т.ч. и развитието на българската полиция, всички загрижени, които и днес демонстрират загриженост като политически партии, като фактори за решаване и развитие на държавността, да подкрепят реформите, а не политически да използват всичко по един конфронтационен начин. Трябва консенсус на политическите сили, за да успее развитието на тази система, а не само приказки в обратна посока.

Накрая, г-н Миков, като взимам повод от това, дето казва и г-н Цветков, да ви питам имате ли усещането, че и вътре във вашата партия някой подава огънче от запалка за тези протести?

М. Миков: Не, няма...

Предшественикът ви например, че ревнува...

М. Миков: ... този диалог. По-скоро апелирам към всички представители на политически сили за подкрепа на тези законови решения, които сега са на масата на парламента. Става въпрос за НПК, Законът за СРС, защото има конкретни неща там, които не могат да не предизвикват дълбоко смущение и да отслабвят още повече капацитета на функциониране на министерството, включително вземете случая т.нар. разпечатки, да бъдат приети за СРС. Това означава, че във фактически план ще бъде отнето едно много мощно оръжие, включително и двете убийства в Димитровград, и от последни дни беше използвано такова средство. Поддадени на параноята от използване на СРС, аз усещам една нагласа да се отнемат и последните останали механизми за борба с организираната престъпност и корупцията.

Например имейлите, интернет от тази седмица полицията беше ограничена.

М. Миков: Не толкова имейлите и интернет, колкото става въпрос за разпечатките.

Тоест искате разпечатките да си останат на сегашния режим полицията да може да ги получава без прокурорски разрешения.

Ц. Цветков: Естествено. Навсякъде е така.

Без съдебно решение.

М. Миков: Да, да, защото пак ви казвам, телефонните измами, всичко това... в един момент рязко ще спадне разкриваемостта на престъпленията. Това е нещоо, което не може да не ме притеснява.