Калин и Анита Класанови за слънцето, луната, хляба и здравето
Калин и Анита Класанови за слънцето, луната, хляба и здравето / Юлиана Николова, Sofia Photo Agency

Една от общите номинации в проекта на Дарик "40 до 40" е за четирима души, които всеки ден показват колко са важни слънцето, луната, хлябът, здравословната храна и българските традиции. Това са Свилен и Елисавета Класанови, създатели на "Слънце и луна" – място със собствен светоглед и фокус върху хляба, и Калин и Анита Класанови, създатели на веригата My organic market - важен фактор за здравословното хранене като потребителска култура през последните години.

Как историята на Свилен и Елисавета започва от една стара пещ за хляб, а днес успява да докосне толкова много хора като "хранителна философия"? Как се стимулира родното производство и каква идея се крие зад "Курабийница" - за ръчно изработени биосладки и Roo’bar - суровите десерти със супер храни? За това е следващият разговор в ефира на Дарик.

Днес ни гостуват двама участници от проекта "40 до 40". Както обикновено, всеки понеделник представяме тези млади хора, които правят различни, готини, модерни неща. Днес трябваше да бъдат четирима, но успяха да дойдат двама от екипа. А в екипа са братята - Свилен и Калин Класанови, които заедно със своите съпруги - Eлисавета и Анита - правят различни неща, но взаимносвързани. Нека представим Калин и Анита, а Свилен и Елисавета не успяха да дойдат, защото действат по задачи...?

Калин:
Да, действат по задачи. Ние ще се опитаме да  запълним и тяхното пространство, както да представим и себе си. Ще разкажем и за двете дейности.

Какво направи ти? Как започна вашият проект?

Калин:
Свилен даде старта, когато преди десет години направи един прекрасен хляб "Слънце и луна". Оттогава изминахме дълъг път. Имахме вегетариански ресторант на Попа, но впоследствие се наложи да го затворим. Оттам нататък нещата тръгнаха в различни посоки. Имаме общи идеи и цели, но ги правим успоредно и взаимстваме един от друг.  

Брат ти започна с хляба "Слънце и луна". Покрай него се появиха и други тестени продукти - също толкова натурални, вкусни и истински... След това вие с Анита създадохте верига от магазини за органични хранителни продукти, нали така?

Калин:
Да. Ние открихме първия био-магазин. За него по-подробно може да разкаже Анита. Като първи от този бранш отворихме врати през 2006.

Анита: Стартирахме много ентусиазирано. Почти нямаше био-продукти в страната. Така с бавни стъпки успяхме да устоим и магазина съществува вече седем години. Мога да твърдя, че имаме страхотен асортимент и продаваме много български продукти. В магазина има и кафене, където човек може да се нахрани здравословно, производители сме на суровите десерти Roo’bar. Те са без каквато и да било термична обработка. Всички съставки, съдържащи се в тези десерти, са достатъчни, за да ви дадат енергия, да ви заситят и съпътстват в ежедневието.

Колко магазина имате?

Калин:
Имаме само един магазин. Свилен и Елисавета имат още един магазин и два ресторанта. Опитваме се да затворим цикъла на това, което правим. Затова и започнахме прозводството на тези сурови десерти. В "Слънце и луна" например житото се мели по специален начин, хлябът се прави с квас. Житото се мели на камъни и се получава пълнозърнесто, истинско брашно. Това са някои от техните основни похвати,  които и ние се стремим да прилагаме. В началото ти спомена нещо за  конкуренция…, но ние не се състезаваме помежду си.

Аз не знаех, че сте братя. Мислех, че така сте номинирани, защото правите аналогични неща и двата бизнеса имат смисъл и са полезни за обществото ни. То се оказа, че сте братя, пък аз си мислех, че сте в конкуренция.

Калин:
Ние сме постоянно в конкуренция, за да се развиват нещата. Но естествено, че си помагаме.

Разкажете малко за философията на това, което правите. Откъде ви хрумна тази идея?

Калин:
Стремим се да има за нас и за всички около нас добра храна. Под добра храна разбираме да е истинска. Да знаем откъде идва, как се произвежда и да е природна, без обогатители и без разни химични елементи. Да бъде проста храна. Това е и нашето мото. Това правим в ресторанта и чрез нашето производство, за което Анита спомена - ядки, сушени плодове и супер храни.

Калин и Анита Класанови за слънцето луната хляба и здравето
netinfo


Какво е супер храна?

Анита:
Супер храните са растения или плодове, които имат едно по-различно действие. Те са високо хранителни и според една класация имат по-високо съдържание на  антиоксиданти. Това означава, че те ни поддържат млади и външните влияния не се отразяват негативно върху човешкия организъм.

Дайте примери за супер храни.

Анита:
Например какаовите зърна. Какаовото зърно, което е необработено, т.е. преди да стане на какаов прах или какаовото масло, семената от чия. Това са едни древни и много дребнички перуански семена, които са били използвани като енергия за бягане от много древни племена.

Откъде научавате тези интересни неща? Това си е цяла наука…

Калин:
Ние с брат ми не сме губили много време в учебните заведения. Образовахме сме се по друг начин. Като цяло се интересуваме от големите нутрициолози и знаем кое е актуално в момента. Търсим източници, които дават съвети какво е добре да ядеш: например арония, шипка, какао. Можеш да ядеш всички тези продукти, които са добавки към храната и те да ти дадат повече тонус и енергия.

Вие само по този ли начин се храните?

Анита:
Да, то няма време за друго. Вегетарианци сме и децата ни също.

Вярно ли е, че вегетарианството не е безвредно? Учени твърдят, че месото съдържа такъв тип белтъчини, които могат да бъдат набавени само чрез този вид храна. Какво мислите за тази теория?

Анита:
Истината е, че в растителния свят има зърнени култури и варива, които съдържат тези пълноценни протеини и аминокиселини. Моето лично мнение е, че месото е нещо, което не трябва да се консумира всеки ден, ако човек е избрал това да е част от диетата му. Същото важи и за нас. Това че сме вегетарианци не означава, че всеки ден трябва да ядем тофу или соеви продукти. Пред нас се отваря голямо разнообразие от леща, боб, пшеница и други полезни храни.

Калин: Природата ни е дарила с не един сорт житни култури. Погрешно е някои компании да се опитват да налагат само един вид пшеница. Може да е в изобилие, но в нея да няма никакви минерали, витамини. Има глутен, който е еластичен и води до затлъстяване.

Боледувахте ли от грип?

Калин:
За малко.

Чувствате ли се по-здрави, като се храните по този начин?

Анита:
Определено.

С какво сравнявате?

Анита:
Сравнявам с други деца, които са около нашите. С хората около нас. В един момент не можеш да разбереш защо тези хора постоянно боледуват и са с нисък имунитет.

Откога сте вегетарианци? Това ваш избор ли е или на вашите родители?

Анита:
Наш избор е. Аз станах вегетарианка, когато забременях с първото ни дете. Тогава почувствах, че е дошъл моят момент.

Какво ви мотивира да тръгнете към този тип хранене? По идеологически, здравословни съображения или поради други причини?

Калин:
Бих казал чисто здравословни. Не бих вкарал в организма си всичките тези хормони и антибиотици, с които хранят животните. Предпочитам да се храня с по-чиста и по-разнообразна храна. Един вегетарианец яде по-разнообразно, отколкото един месояден. Един месояден яде някакво месо и гарнитурка, а ние имаме в менюто си различни и разнообразни гарнитури.

Калин и Анита Класанови за слънцето луната хляба и здравето
netinfo


Какво означава етична храна? Коя храна е етична?

Калин:
За нас етична храна е тази, за която знаем кой я е произвел. Не сме го излъгали, купувайки стоката му и сме я преработили добросъвестно. Имаме представа как върви целият цикъл, докато се получи готовият продукт, който предлагаме на клиента. Никой не е ощетен в тази верига. Работим съвестно, за да може тези партнъори да останат с нас за дълго време. Когато си етичен към партнъора си, той иска да продължи да работи с теб и в бъдеще.

Откъде се снабдявате?

Калин:
Предимно от български производители. В ресторанта Свилен и Елисавета  подбират храната и мога да кажа смело, че един от най-добрите ресторанти в цяла Европа се намира в София. В ресторантите на брат ми има много хубава и подбрана храна, обслужването е на високо ниво.

Не го хвали много, нали ти е конкуренция (смее се)...

Калин
: Конкуренция ми е от гледна точка на това, че той тръгва с една идея, ние - с друга. Стремим се да сме  иновативни - аз така разбирам конкуренцията, а не се препъваме един друг.

Да поговорим малко за цените, защото те са важна част от бизнеса. Сигурно накрая сумата, която вашият клиент плаща, ще е по-голяма отколкото в стандартен ресторант или супермаркет?

Анита:
Така е.

Калин: Но в крайна сметка спестяваме аптеката.

Анита: Човек трябва да знае за какво плаща. Био-продуктите са по-скъпи от останалите, но за сметка на това ще погълнеш повече пълнозърнеста храна, отколкото ако купиш бяла, вече преработена храна. Както каза Калин, пести се от ходенето до аптеката.

Колко е по-скъпо при вас?

Калин:
Около 20-30 процента.

Ако гарантирате, че спестявате аптеката, мисля, че това е една оправдана цена. Имате ли вече достатъчно клиенти, които да ви имат доверие? Бях забелязала, че в един момент имаше голям интерес към "Слънце и луна" и Organic market. Сега има ли същият интерес?

Калин:
Мисля, че все още са на мода. Нека да бъде модерно, защото така допринасяме да има по-здрави хора.

Анита: Какво по-хубаво от това. Хубава е модата да си здрав.

Лошото е, че модите отминават…

Калин:
Всяко едно нещо си им възходи и спадове. Модите могат да отминават, но в Германия имаше една статистика, че 80% от хората са свели консумацията си на месо до един път на седмица, до два пъти на месец дори с идеята да вкарат по-здравословни храни в ежедневието си.

Много ви благодаря за това гостуване. Пожелавам ви успех. Дано да имате все повече последователи. Искам да вярвам, че това, което казвате за връзката между този тип хранене и здравето, е такава, каквото я виждате. Ако е истина, клиентите ви да се множат.

Калин:
Благодарим.