Искате чужди инвестиции? Вижте добива на злато и сребро...
Искате чужди инвестиции? Вижте добива на злато и сребро... / снимка: Reuters
Нестор: Искате чужди инвестиции? Вижте добива на злато и сребро...
48362
Нестор: Искате чужди инвестиции? Вижте добива на злато и сребро...
  • Нестор: Искате чужди инвестиции? Вижте добива на злато и сребро...

Злато и инвестиции - това е една от формулите, които би донесла огромни ползи за българската икономика. Това е становището на изпълнителният мениджър на "Дънди прешъс металс" - България Алекс Нестор. В интервю за Дарик Нестор заяви, че въпреки трудната година, компанията му ще изпълни планираните приходи. Освен това се похвали и с една от най-модерните мини в света - с мобилни комуникации под земята.

Тъй като това е един от най-големите чужди инвеститори у нас, попитахме - какъв е ключът към успеха и разбира се - болният въпрос, защото другите чужди инвеститори бягат от България?

Минерално-суровинният сектор е една много рискова от инвестиционна гледна точка индустрия, защото изисква много големи капиталовложения, а в същото време е известно, че цените на металите се движат много бързо.

Аз мога да кажа, че ние засега се справяме много успешно, защото от 2004 г. досега в Челопеч сме инвестирали над 300 млн. долара и искам да подчертая, че не сме изнесли нито един цент от печалбата. Всичко е реинвестирано в българската икономика. Това е една от най-модерните мини не само в България, но и в цяла Европа. Ние сме единствената мина в света, която има безжична комуникация долу в рудника.

Но къде беше ключът на Вашия успех? Когато говорим за 2011 г., всички помним рекордните цени на златото?

Да, в момента цените на златото са високи. Ние не знаем точно в каква посока ще се движат през следващата година. Има много фактори, които влияят на цените на златото. Надявам се, цените да продължават да са във възходяща линия, но аз си спомням, че през 1996 - 97 г. цената на златото падна до 270 долара за унция и тогава много минни предприятия бяха принудени да затворят.

Цените на металите са циклични, всички го знаем това нещо. И ние трябва да разработим такава програма, да направим такива инвестиции, които да ни позволят точно при такива ниски цени на металите да продължаваме да работим без големи сътресения. Това означава, че инвестициите, които правим сега, трябва да бъдат насочени към намаляване на себестойността на нашата продукция и модернизация на дейността ни.

Разбира се, това винаги е свързано с инвестиции в опазване на околната среда, със социалната политика на компанията. Ние вече говорим за един отговорен минен бизнес. Минната индустрия трябва да се развива, но с отговорност към обществото.

Вие сте един от големите чужди инвеститори в страната, но много други избраха да се оттеглят. На какво се дължи този буквално огромен срив на чуждите инвестиции у нас?

Да, така е. Има отлив на чужди инвестиции в България. Най-напред бих казал, че това се дължи на стагнацията в строителството, в строителния сектор, кризата във финансовия сектор.

Другата причина за отлив на инвестиции, е, че по принцип има и тя се отразява не само на цяла Европа, но също така и на България. Разбира се, много трябва да се направи, за да се привличат чужди инвестиции в България. В определените сектори трябва да има политика за привличане на чужди инвестиции, трябва да има стратегия. Добре е, че корпоративният данък е 10 %, добре е, че разходите за труд са конкурентни. Това всичко е добре, но все пак чуждите инвеститори гледат преди всичко за върховенството на закона, дали има ясни правила в страната, дали има корупция.

Те търсят сигурност за своята инвестиция.

Какви са очакванията Ви за следващата година?

Икономиката е стигнала дъното, така че оттам няма къде да се отива по-надолу и вероятно ще има прираст на брутния вътрешен продукт.

Конкретно какви са Вашите планове за догодина?

Ние искаме да се разширяваме, както всяка друга компания. В Челопеч, който е основният актив на компанията, модернизацията ще продължи и след края на 2012 г. ние се надяваме да удвоим производството на концентрат, което ще направи себестойността на продукцията по-ниска и ще ни направи много по-конкурентоспособни.

Също така много се надяваме в края на краищата този проект в Крумовград за добив на злато и сребро да тръгне. Това е една инвестиция от 130 млн. долара. Тя е крайно необходима както за региона, така и за България.

Точно преди малко говорихме колко са необходими преките чуждестранни инвестиции за страната. Ето една инвестиция, за която просто трябва да се натисне бутонът и тръгва. Не трябва да се привлича отвън, ние сме готови да инвестираме. Ние минахме един много дълъг път, променихме технологията, съобразихме се с населението и аз мисля, че в този момент ние предлагаме един изцяло екологично съобразен проект, който по никакъв начин няма да се отрази на традиционния поминък на населението, просто ще бъде част от поминъка на населението, ще бъде нещо ново и ще даде възможност на региона да се развива.

Ще продължите ли с инвестициите си в околната среда?

Да, разбира се. По-конкретно ще продължим с рекултивацията на терените и ще инвестираме в технологии, които не само ще модернизират производството, но в същото време ще бъдат щадящи към околната среда.