Еврофондовете привличат чужди инвестиции, рестрикциите ги отблъскват
Еврофондовете привличат чужди инвестиции, рестрикциите ги отблъскват / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Еврофондовете привличат чужди инвестиции, рестрикциите ги отблъскват
48428
Еврофондовете привличат чужди инвестиции, рестрикциите ги отблъскват
  • Еврофондовете привличат чужди инвестиции, рестрикциите ги отблъскват

Сривът на чуждите инвестиции у нас ни кара да се питаме непрекъснато - защо? Само с кризата в Европа ли можем да се оправдаем, че чуждите капитали вече почти не влизат в българската икономика? Тези въпроси ще зададем и на италианския бизнес - един от основните външнотърговски партньори на българските фирми, но идващ от страна, която буквално се тресе се от дълговата криза. В интервю за Дарик председателят на Италиано-българската търговска камара Марко Монтеки бе категоричен, че в родината му нещата бавно и полека вероятно ще бъдат стабилизирани от новия премиер, но пък за да се върнат италианските инвестиции у нас, трябва да бъдат направени постъпки от българското правителство. Дали приятелството Борисов - Берлускони бе в основата на доброто партньорство между двете страни или бизнес интересите бяха водещи? Отговорите ни дава Марко Монтеки:

Кризата в Италия се усети, както в много други европейски страни. Ние имаме висок държавен дълг. Със сигурност новият премиер Монти направи една доста дръзка маневра и тя ще се отрази на страната и на социалните условия, в които живеят италианците, но това беше необходима крачка, за да може Италия отново да си възвърне доверието на световните пазари. Реално погледнато, това не беше проблем, създаден от правителството на Берлускони, а световен проблем, който се отразява върху много държави - всички, които имат един по-висок публичен дълг.

От тази гледна точка срещата на върха от 8 и 9 декември успя ли да подпомогне стабилизирането на страната?

Аз лично не бих се изразил така. Предполага се, че виждаме една Италия, която е по-близка до Франция и Германия, както и една Великобритания, която малко се отдели от европейския контекст. Колкото до Франция, видяхме, че там кредитните агенции Мудис и Стандарт енд Пуърс се опитаха да смъкнат кредитния рейтинг от ААА с две единици.

Как всичко това ще се отрази на българо-италианските бизнес отношения? Знаем, че Италия е един от най-големите външнотърговски партньори на страната ни. Има много фирми, които изнасят за Италия, а и у нас има много наложени италиански марки.

Много от италианските фирми си отидоха. Това го показват българските статистики, че има 75% по-малко инвестиции. Разбира се, Италия имаше много голям дял от инвестиции в България, защото имаше доверие в българските пазари. Но българското правителство трябва да направи постъпки, за да привлече чужди инвеститори, както направи Сърбия. България е интересна, защото има 7 млрд. от седем европейски програми и има много голямо пространство, в което може да се развива италианският бизнес. Според мен българското правителство трябва да преструктурира системата си за инвестиции в България така, както бе направено през изминалите години и което накара италианските фирми да се почувстват добре в България и да имат доверие на българските си партньори.

Какви са основните трудности, с които чуждият бизнес се сблъсква в България, и какви мерки бихте предложили на българското правителство, така че страната ни отново да стане привлекателна за чуждите фирми?

Ние се срещаме и с други търговски камари тук, в България, като швейцарската, гръцката, испанската, американската и немската и сега наблюдаваме проблем с контрола върху данъците. Забелязваме повишен контрол върху плащането на данъците за чуждестранните фирми, което е правилно да е така, но в същото време трябва да има законодателство, което да е за всички и да не оставя спорни въпроси. Има много чуждестранни фирми, които се оплакват точно от това - че има законодателство, но то се прилага различно за различните чуждестранни фирми или според чиновника, който в последствие извършва контрола. Това е много важна задача на правителството - да уеднакви тези норми и впоследствие те да се прилагат еднакво от всички чиновници. Така и фирмите ще успеят да се пригодят към различните закони и норми.

Да разбирам ли, че на фона на пропуските в българското законодателство и случващото се в Европа прогнозирате продължаващ спад на инвестициите от Италия?

Нашите фирми винаги са виждали в България едно позитивно място за инвестиции и това се показва от инвестициите, които са направени досега - най-вече от Италия, Германия и Гърция. И причина за това е именно близостта, която се открива в културен и търговски план между България и Италия. Трябва да се направи опит да се заздравят тези връзки и да се покаже, че България е гостоприемна страна по отношение на бизнеса, както и че кризата, която засяга света и най-вече Европа, може да бъде преодоляна, защото със сигурност страните, с които искаме да работим, не са Русия, Индия и Китай, а Сърбия, Румъния и България и най-вече в частност България. Вашата страна има добра фискална политика, но това не е достатъчно.

Често се правеха аналогии между българския премиер Бойко Борисов и бившия вече премиер на Италия Силвио Берлускони може би заради тяхното приятелство. Смятате ли, че доброто бизнес сътрудничество може да бъде продължено в такава степен и при новия премиер на Италия?

Да, в миналото имаше отношения между Бойко Борисов и Берлускони и това определено благоприятства за бизнес отношенията, но в последния период се усетиха леки трудности. Така или иначе новият премиер Монти е съвсем различна личност и тепърва ще видим как това ще се отрази. Да речем, че много бяха нещата, които обединяваха Берлускони и Борисов - например: футболът и много други черти на характера им. Новият премиер Монти е по-скоро решен да се покаже в друга светлина - като банкер, като европейски политик. Да не забравяме, че премиерът Монти идва от Голдмън Сакс и от Еврокомисията. Съответно той е добре запознат с много механизми, които възприема и по много по-строг начин.

И все пак - прогнозирате ли продължаващ спад на инвестициите от Италия? Да или не?

Смятам, че така или иначе спадът на инвестициите е прогресивен, но не само от Италия, и откъм САЩ, Германия и Франция.