Подготовката за изборите и най-вече онази част, която е свързана с материално-техническото осигуряване, върви по график, сроковете се спазват стриктно, в плътна координация с Централната избирателна комисия (ЦИК), това заяви доц. д-р Росен Карадимов – министър на иновациите и растежа на брифинг след редовното заседание на Министерския съвет.

Той припомни, че изборният процес включва гласуване с бюлетина и с машина. "Още в началото на подготовката ние отправихме предложение към ЦИК за оптимизиране на процеса на гласуване с машина и най-вече на удостоверяването на машините и този процес върви добре. Надяваме се да бъдат приети. Другата компонента е хартиената бюлетина. По информация от ЦИК всичко около този процес върви в срок", посочи Карадимов.

Министърът, обаче, акцентира върху един проблем - с решение на ЦИК трябваше да бъдат унищожени от областните управители и кметовете всички останали ролки от неизползвана хартия от последните избори. "Този детайл е много важен, въпреки че леко убягва от внимание, тъй като една от гаранциите за честността на машинният вот е, че не е налична стара хартия от последните избори, която би могла да бъде използвана неправомерно", посочи той. 

„За съжаление областните управители, както и ние, нямаме прекия механизъм да изискваме от кметовете на общини такава информация. И алармираме за факта, че липсва пълна информация от всички общини за унищожената хартия от последните избори. Дори има фрапантен случай в София. На запитване на областния управител към Столичната община, отговорът, който е даден, е, че областният управител няма правомощия да иска такава информация“, допълни още Карадимов.

Държавата е предприела и изпълнява всички необходими мерки, за да гарантира защитата на вота на гражданите, гарантира и служебният министър на електронното управление Валентин Мундров.

Той поясни, че това включва техническата сигурност и строг контрол на целия процес по удостоверяване на машините за гласуване. "И в момента, и от началото на процеса по удостоверяване, всеки един гражданин може да заповяда и да наблюдава целия този процес по удостоверяване от залата в Министерството на електронното управление", каза министърът и подчерта, че няма да бъдат да допуснати никакви компромиси по отношение на сигурността и публичността на машинното гласуване.  



По всеки един сигнал, постъпил по официалния ред в Министерството на вътрешните работи (МВР), незабавно започва проверка, съобщи на брифинга в Министерския съвет и служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков.

"По всички факти и обстоятелства, изложени в сигнала се работи и се прави обективна и всеобхватна проверка, която в сроковете се докладва на компетентната прокуратура", обясни Илков и увери, че се работи активно за придобиване на изпреварваща информация за хора и субекти, които участват в купуването и продаването на гласове с намерение да изкривят вота на гражданите.

"Много важна задача е и даване на възможност и осигуряване правото на глас на всеки български гражданин, който в деня на изборите е решил да гласува", каза Атанас Илков и посочи, че всички офиси на Дирекция „Български документи за самоличност“ към МВР ще работят, така че при възникнала необходимост да може да се издаде удостоверение за гласуване.

Министър Илков припомни, че една от основните отговорности за предстоящите избори е "на плещите на МВР и нейните служители", които трябва да гарантират добър обществен ред преди, по време и след изборния процес. От МВР трябва да гарантират честни и прозрачни избори и да не допускат изкривяване на вота на българските граждани. Предприети са доста оперативни и организационни действия в тази посока, информира вътрешният министър. Той посочи, че е изготвен транспортният план, по който ще се движат всички изборни книжа, машините за електронно гласуване и тяхното обезпечаване от служители на МВР от София до всяка една секция в страната. Илков каза още, че са извършени охранителни действия на всички изборни места, свързани със сигурността, пожарната безопасност и пътната безопасност.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня