Природата ни дава хранителните вещества, от които се нуждаем в точното годишно време. Зимата хапваме цитрусови плодове, които са богати на витамин С и ни помагат да се предпазим от настинка и грип. Плодовете през лятото, съдържащи бета-каротин, ни осигуряват допълнителна защита от UV-лъчите. Храненето със сезонни храни е важно за нашето здраве.

Натурален вкус и свежест

Сезонните храни са по-вкусни и свежи, защото се събират в правилното време и не се излагат на дълги транспортни пътища или консерванти.

По-високо съдържание на хранителни вещества

Сезонните храни имат по-високо съдържание на витамини, минерали и антиоксиданти, които са необходими за здравето ни.

портокали
iStock/Getty Images

Подпомагат местната икономика

Като консумираме сезонни храни, подпомагаме местните земеделски производители и стимулираме устойчивото развитие на селското стопанство.

Подпомагат околната среда

Производството на сезонни храни изисква по-малко енергия и ресурси, което намалява въглеродните емисии и натоварването на околната среда.

Подпомагат нашето здраве

Консумацията на разнообразни сезонни храни помага за поддържане на балансиран режим на хранене и подпомага имунната система.

Затова е важно да се стремим към хранене със сезонни продукти, за да се възползваме от всички ползи, които те предлагат за нашето здраве и благополучие.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня.