Евродепутати: Решението на ЕК е прекалена мярка за България
Евродепутати: Решението на ЕК е прекалена мярка за България / снимка: DarikNews

Интервю с Маруся Любчева, евродепутат от БСП в предаването „Денят” по Дарик

Днес имахте, бих казала, интересен диалог с еврокомисаря Оли Рен. Ще цитирам ключово изречение от него. Той каза, че съществува възможност да се възстанови акредитацията на двете агенции по ФАР, когато българските власти предложат коригиращи мерки преди края на декември 2009 г. Това на практика означава, че ние сме загубили тези 220 милиона евро, но ако положим усилия, можем след една година, до една година да спасим останалите 340 милиона по ФАР. Нали правилно тълкувам думите на еврокомисаря?

По принцип правилно тълкувате. Да, но става въпрос само за този преходен инструмент, тъй като 30 ноември беше датата, която ние вече изпуснахме, и господин Оли Рен категорично я спомена вчера в своето изложение, да.

А категорично спомена ли еврокомисарят своите мотиви да блокира 220 милиона по програма ФАР за България?

Тъй като той направи своето изложение въз основа на въпросите, подготвени от докладчика по освобождаването от отговорност към комисията, в което в най-общ план сподели какви са проблемите, които са констатирани. По този повод аз зададох на господин Оли Рен няколко въпроса, в които исках и настоявах да бъдат направени по-точни, детайлизирани, да дадат по-точни детайлизирани аргументи за това свое решение. За съжаление ние не получихме точни аргументи, конкретни препоръки или конкретни факти и данни. Отново беше поставено в по-общ план нарушенията, в какъвто план от юли месец насам непрекъснато се говори. Което означава, че трябва да има коригиращи мерки, но така или иначе те трябва да се доизясняват в непрекъснат диалог с ГД "Разширение", както и с всички останали дирекции в Европейската комисия. Вчера не стана ясно и не бяха дадени конкретни данни, конкретни препоръки.

Да разбирам ли, че сте разочарована. . .

Освен една-единствена препоръка, ако ми разрешите, да бъдат назначени в централното звено повече и по-подготвени, и с по-висока квалификация специалисти и експерт. Това беше единственото по-конкретно нещо.

Което, което не е някакво особена новост. Да разбирам ли. .

Което не е, не е препоръка, защото ние знаем, че административен капацитет трябва да има, така че наистина не получих отговор на този въпрос, който поставих в това отношение.

Ще съм права ли, ако кажа, госпожо Любчева, че сте разочарована в известен смисъл от отговорите на еврокомисаря Оли Рен?

Не бих казала, че съм разочарована, но в действителност очаквах повече, но бих казала, че във въпросите на докладчика, във въпросите на колегите ми, членове на комисията, се съдържаха много ясни послания по отношение на това, че България трябва да е третирана като всички останали страни от... членове на Европейския съюз. Имаше въпроси, не от мен, дали България наистина е разглеждана като равноправен член, дали не е разглеждана с други критерии, дали не е по-строго отношението, по-различно отношението към България. Така, в общ план господин Оли Рен се постара да отговори, че това е така, всички при еднакви критерии, всички при еднакви условия, но общо взето мнението е, че това е прекалена мярка за България, прекалена мярка за една от новите страни членки и за една от най-бедните страни в Европейския съюз. И това е мое мнение, и това е мнение и на голяма част от колегите, които се изказваха вчера и които задаваха въпроси, на които също не се получи достатъчно аргументиран, точен и конкретен отговор, защото всички. . .

Любопитно ми е как си обяснявате нежеланието на Европейската комисия, в частност, разбира се, говорим и за еврокомисаря по разширяването Оли Рен, много ясно да назове причините, поради които ни бяха спрени тези 220 милиона евро по програма ФАР.

Това, което назова господин Оли Рен, се съдържа в писмото на господин Майкъл Лий, аз се постарах да взема писмото, така че няма никаква новост и никакви допълнителни конкретни аргументи, които да са изнесени и с които евентуално нашите власти да се съобразят, и всички ние заедно да се съобразим, за да можем бързо да преодолеем това, защото според мен е много важно да имаме възстановяване на акредитация.

Казала сте на еврокомисаря Рен, че имате много примери на недобра комуникация с Главна дирекция "Разширяване" и българските институции. Ще ви помоля за един кратичък, такъв ярък пример на тази недобра комуникация.

Ами, аз се постарах да събера доста информация от това каква комуникация е осъществявана именно с тази комисия и с ГД "Разширяване", и мисиите, които ГД "Разширяване" е имала миналата година през есента, тази пролет, до юни месец, и установих, че има доста различие в това, което се посочва в доклада. И затова си позволих също да попитам, че има недобра комуникация, а според мен това е една от причините за недоброто вероятно разбирателство между ГД "Разширяване" и българските институции, които отговарят за фондовете и за разпределението на средствата.

Външният министър междувпрочем днес, Ивайло Калфин, каза в Брюксел, че страната ни имала проблем с тази дирекция още много месеци преди да бъдат отнети двете акредитации по ФАР, че тази дирекция не е давала достатъчно информация на българските власти. Не е давала на българските власти. . .

Ами, недобрата комуникация. . .

. . . да видят одитите. . .

. . . означава също липса на достатъчно информация, липса на достатъчно данни и липса на достатъчно яснота по процедурите, които съответно страната ни е трябвало да изпълнява. Ако има и разминаване по отношение на това кога е била мисията, какво се е случило в тази мисия и дали резултатите от тази мисия са били добре оценявани и съобщавани на българското правителство, за да може да предприеме съответните мерки, значи, липсата на това е довело и до един такъв не особено добър, да не кажа по-тежка дума, резултат. Така че според мен вчера и не само за България, вчера дискусията в комисията, която при всички случаи ще продължи, тъй като е много дълга процедурата за освобождаване от отговорност, показа, че не само в България има и, така, максимално общи отговори на всички въпроси, които бяха задавани. А ние се нуждаем от една конкретика, защото всяка страна има нужда от един адаптационен период. И когато няма конкретика именно в този период, тя много по-трудно се приспособява към тежките и сложните процедури. Ясно е, че процедурите на Европейския съюз са достатъчно тежки, сложни за изпълнение и оттам има риск за нарушаване. Без да оправдавам и без да омаловажавам проблемите, които имаме в страната, но смятам, че това е много важно, за да може да се преодолеят, за да може да се изпълняват много точно, а не да се тълкуват. Всяко тълкуване би могло да доведе до някаква нерегулярност или до някаква грешка, което вече се отразява на всичко останало. Но трябва да има ясна оценка. И тази оценка да бъде съобщена точно на тези органи, които отговарят за изразходването на средствата. Очевидно е станало, така, дефицитно това общуване между комисията, между ГД "Разширяване" и нашите органи.

Кога на практика страната ни ще бъде готова да представи тези коригиращи мерки пред Европейската комисия по предприсъединителната програма ФАР и да си спаси останалите 340 милиона евро?

Аз не мога да кажа в момента, защото все още не съм провела нито една среща с нито един от министрите. Аз в момента съм в Брюксел все още. Но това, което г-н Оли Рен каза, в момента, в който бъдат представени надеждни коригиращи мерки, ние ще имаме освобождаване на акредитацията. Освен това той каза, че оценява усилията на правителството. Това беше единственото положително нещо вчера, което беше произнесено от него, и оценява усилия на вицепремиера Плугчиева и на г-н Ивановски, като тласкащи процеса в правилната посока. Искрено се надявам, че ако се оценят всички усилия, всички промени, които до момента са направени, и в законодателен план, и като практика, и промяната на схемата на управление и контрол, аз смятам, че това може много скоро да доведе до освобождаване на акредитацията. Според мен това освобождаване е изключително важно за България, защото възстановява едно доверие. Тоест ние отговаряме много адекватно на подкрепата, която имаме в момента и от Европейския парламент, и затова считам това за един много важен акт.