Чавдар Георгиев: Надявам се да няма санкции заради „Кремиковци”
Чавдар Георгиев: Надявам се да няма санкции заради „Кремиковци” / netinfo

Интервю със заместник-министъра на околната среда и водите Чавдар Георгиев за "Денят" на Дарик радио.

Освен известните ни вече санкции, които Европейската комисия може да наложи на "Кремиковци", днес столичният кмет спомена за нови. При вас има ли такава информация?

До този момент при нас няма информация и аз искам да подчертая, че към момента няма стартирала процедура срещу България за налагане на санкции и не бива според мен да предпоставяме, че страната ни ще бъде санкционирана.

Променя ли се с нещо ситуацията за "Кремиковци" по отношение на инвестициите в екологията при предстоящата продажба на комбината?

Не. Първо искам да изясня, че всички разрешителни, които се дават на съответните оператори, не се съотнасят. . . не се променят при смяната на собственика на дадения оператор. А по отношение на "Кремиковци", както знаете вие и вашите слушатели, Министерството на околната среда и водите винаги е имало една принципна позиция, основана на нормативните изисквания, и тя е, че който и да е собственикът и ръководството на предприятието, трябва да изпълнява изискванията за опазване на околната среда. В този смисъл ние сме били изключително принципни и с ясни позиции и ще продължим да бъдем такива и по отношение на предприятието след смяната на собствеността. Новият собственик трябва да знае, че "Кремиковци" има проблеми във връзка с опазване на околната среда. Нашите контролни органи контролират планово емисиите на този оператор. Наложени са максимални санкции за замърсяване на въздух и води и новият собственик, който и да е той, подчертавам, трябва да има ясната представа, че ще трябва да изпълни в максимално бързи срокове една сериозна програма за привеждане в съответствие с изискванията за опазване на околната среда.

Позицията на министъра на околната среда през този месец беше, че комплексно разрешително ще бъде дадено, ако бъде показано, че реално се инвестира в екологични инсталации. Ще бъде ли удължен срокът обаче за това при смяна на собствеността? Има ли такава възможност?

Сроковете са нормативно определени и, както и друг път съм посочвал, издаването на комплексно разрешително е двустранен процес, двустранен информационен процес. Ние не можем едностранно да издадем комплексно разрешително, без да се съобразяваме какви са точно намеренията и на съответния инвеститор. Затова предполагам господин министърът е казал, че може би смяната на собствеността ще доведе до увеличаване на сроковете, но това не е задължително при едно добро желание от новия инвеститор. А Министерството на околната среда и водите ще настоява за много бързи и спешни мерки за привеждане в съответствие, сроковете могат да бъдат и съкратени.

Какво значи максимално къси срокове?

Такива срокове, които се измерват в рамките на няколко месеца. Такива срокове например биха ни, така, предпазили от една евентуална процедура за налагане на санкции, която, пак повтарям, към този момент ние нямаме официална информация, че е стартирала срещу страната ни.

Има условия парите за екоинвестиции, тези около 140 милиона евро, да бъдат осигурени от собственика до април, в противен случай ще има санкции от страна на еврокомисията. Какво предвижда този срок - да се покаже, че ги има парите, или вече да са започнали инвестиции?

Според мен и да са започнали инвестициите. Разбира се, даваме си сметка, че за месец или два не може всичко да бъде изпълнено, но новият собственик или пък старото ръководство, няма значение, повтарям, трябва да покаже ясна воля и ясни действия, че предприема необходимите мерки за привеждане в съответствие с изисквания за опазване на околната среда.

Тези споменавани толкова пъти 140 милиона евро ще стигнат ли, за да спре напълно замърсяването от "Кремиковци", ако бъдат инвестирани, разбира се, правилно?

Съгласно досега представената информация като инвестиционна програма към издаването на комплексното разрешително и предвижданите дейности в дружеството, тези меркиса. . . тези инвестиции би следвало да осигурят нормално функциониране на предприятието от гледна точка на опазване на околната среда.

В кой момент от този процес вие ще издадете комплексното разрешително?

Комплексното разрешително може да бъде издадено, повтарям, и за няколко месеца или за срок до 8 месеца от приключване на обществения достъп до заявлението за комплексно разрешително. Знаете, че по настояване на Столична община ние осъществяваме повторен обществен достъп. Това означава, както и друг път сме казвали, някъде крайният срок за издаване на комплексно разрешително е около 20 октомври, ако се не лъжа, точната дата.

А какъв е срокът за въвеждане в експлоатация на екологичните инсталации, чисто технологично, и, от друга страна, така че да не се стигне до санкцията?

По моя преценка, разбира се, тя не може да бъде съвсем точна, но ако до май-юни има ясно предприети мерки за въвеждане на системи за непрекъснато измерване, системи за очистка на отпадни води и т.н., знаете какви са необходимите мерки, мисля, че страната ни няма да бъде застрашена от налагане на санкции.

Днес беше обявено от министъра на икономиката, че вече има заявени гаранции от страна на един от кандидатите за "Кремиковци" пред правителството. Какъв тип гаранции биха уверили Министерството на околната среда и водите в намеренията на новия собственик, за да не се повтори ситуацията с Прамод Митал?

Най-добрите гаранции за нас са предприемане на незабавни действия. Не е достатъчно само да покажете, че имате наличните средства, а да не ги използвате. Доколкото сме информирани, досегашното ръководство е направило необходимите стъпки за предварително договоряне, избор на фирми и т.н., и мисля, че има пълна готовност за незабавни действия.

И смятате, че до санкция реално няма да се стигне?

Аз се надявам, че до санкции няма да се стигне, и Министерството на околната среда и водите ще направи всичко възможно наказателна процедура в тази връзка да не бъде стартирана.