/ БТА
САЩ предупредиха Израел, че може да спрат военната помощ за еврейската държава, ако ивицата Газа не получи достатъчно хуманитарна помощ, пише в. "Гардиън".

Изданието отбелязва, че според текста на частното писмо, в което се отправя предупреждението и чиито автори са държавният секретар и министърът на отбраната на Щатите Антъни Блинкън и Лойд Остин, Израел може да стане обект на наказателни мерки от страна на Вашингтон, включително на потенциално спиране на предоставянето на оръжие с цел еврейската държава да бъде принудена да позволи до палестинския анклав да достигнат по-големи потоци от хуманитарно подпомагане.

Вестникът коментира, че стратезите от управляващата в САЩ Демократическа партия се опасяват, че недоволството от събитията в Газа може да повлияе на резултатите на вицепрезидента и кандидат на демократите за президент Камала Харис на изборите за Белия дом на 5 ноември и в частност на подкрепата за нея във важния за изхода от надпреварата щат Мичиган, където живее голяма арабска общност, и той да бъде загубен в полза на кандидата на републиканците Доналд Тръмп.

В писмото се изразява разочарование, че финансираната от Вашингтон помощ за палестинския анклав се бави по граничните пунктове на Газа и че хуманитарните доставки за опустошената от бойните действия Газа са спаднали с над 50%, въпреки че през март Израел е обещал да пропусне по-големи потоци от стоки от първа необходимост за населението. САЩ неведнъж са призовавали за засилване на хуманитарната помощ за анклава, но тези апели често остават глас в пустиня поради пренебрегването им от правителството на премиера Бенямин Нетаняху.

Дейвид Камерън е планирал санкции срещу двама израелски министри - щяха ли да дадат резултат, пише друго британско издание "Индипендънт", имайки предвид интервю на бившия премиер и външен министър на Обединеното кралство от торите пред радио Би Би Си.
Изданието коментира, че в невероятно откровен разговор с британската обществена медия лорд Камерън е разкрил, че като шеф на Флорин офис в правителството на Риши Сунак е подготвял санкции срещу двама членове на израелския кабинет в знак на протест срещу начина, по който се води войната в Газа.

По-конкретно става дума за финансовия министър Бецалел Смотрич и министъра на вътрешната сигурност Итамар Бен-Гвир, които са изразители на крайните националистически настроения в правителството на Нетаняху, а публичните им изявления често пъти противоречат на общоприетите правила за водене на бойни действия, неприкосновеността на човешките права и резолюциите на ООН.

Смотрич например е казвал, че би било "морално и оправдано" да се спре продоволствената помощ за Газа, а Бен-Гвир е горещ привърженик на разширяването на еврейските селища на Западния бряг, които са незаконни по смисъла на международното право; Бен-Гвир е автор и на силно провокативни към арабското обществено мнение изказвания. В интервюто Камерън посочва, че персоналните санкции биха били най-добрият начин да се окаже натиск на Нетаняху да спазва международното право и да се върви към спиране на огъня. Но това откровение на лорд Камерън също така разкрива дилемите, пред които са били изправени поредица британски външни министри по отношение на близкоизточната политика, отбелязва "Индипендънт".

В крайна сметка кабинетът "Сунак" е решил, че макар и мощни в символно отношение като послание към войнствените елементи в израелското правителство, персоналните санкции не са способни да постигнат толкова голям ефект, колкото частичното оръжейно ембарго, което впоследствие наложи новото правителство на лейбъристите. Вероятно за отказа на кабинета на торите от мярката роля са изиграли и съображения, свързани с тогава все още предстоящите парламентарни избори във Великобритания, а може би е било потърсено и мнението на съюзниците от САЩ, допълва "Индипендънт".

Американски военнослужещи пристигнаха в Израел, пише "Дейли телеграф" и отбелязва, че военни на Вашингтон са пристигнали в еврейската държава в момент, когато тя се готви за размяна на удари с Иран.

Изданието визира вчерашното съобщение на Пентагона, че в Израел са пристигнали военнослужещите на САЩ, които ще обслужват системата за противоракетна отбрана ТХААД (THAAD), чието разполагане на израелска земя беше обявено от Щатите преди дни. Батареята, която ще бъде дислоцирана, ще бъде обслужвана общо от около 100 американски военни, а целта е да се подпомогне защитата на Израел в сегашния кризисен момент, когато еврейската държава се надпреварва с времето да попълни запасите си от ракети прехващачи, които са на изчерпване.
За печата от другата страна на океана водещата международна тема е предупреждението на Вашингтон за възможно спиране на военната помощ за Израел.

"Вашингтон пост" коментира, че подобна заплаха е ясен сигнал за засилване на натиска върху Израел и за крайно обтегнатите отношения между САЩ и еврейската държава, отношения, които се характеризират с тясна координация по линия на продължаващия военен отговор на Израел на нападението на палестинското движение "Хамас" от 7 октомври миналата година, но и с голямо напрежение заради начина, по който еврейската държава води войната.

Това предупреждение бива отправено и в деликатен момент, когато във Вашингтон все повече нарастват опасенията от засилващата се нестабилност в Близкия изток, особено сега на фона на новата кампания на Израел, този път срещу ливанското шиитско движение "Хизбула", което е подкрепяно от Иран, допълва изданието.

"Ню Йорк таймс" отбелязва, че през последните седмици официалните представители на САЩ и ООН предупреждават, че положението в Газа се е влошило още повече, най-вече в северните части на анклава, на фона на все по-големите ограничения, налагани от Израел върху доставките на помощ.

Влиятелните делови издания като "Уолстрийт джърнъл" и "Файненшъл таймс" също обръщат сериозно внимание на темата за предупреждението на Вашингтон към еврейската държава за оръжейните трансфери, като според американския вестник това е най-острата заплаха, отправяна от САЩ към Израел от началото на войната миналата година, а според британския това просто е израз не растящото недоволство в екипа на президента Джо Байдън от начина, по който се води войната на Израел в Газа.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Владимир Сахатчиев/БТА