/ iStock/Getty Images
Художникът-робот Ай-Да, хуманоид с изкуствен интелект, ще бъде първият по рода си, чиято картина ще бъде продадена в голяма аукционна къща, съобщиха организаторите в сряда.

Творбата, която ще бъде продадена на търг на Sotheby's в Лондон следващия месец, е описана като „призрачен“ портрет на английския математик Алън Тюринг, смятан за един от бащите на съвременната компютърна техника.

Озаглавен „Бог на изкуствения интелект“, портретът с височина 2,2 м се очаква да донесе между 100 000 и 150 000 паунда (130 000 и 196 000 долара).

Според Sotheby's онлайн продажбата, включваща редица форми на дигитално изкуство, ще изследва пресечната точка между изкуството и технологиите.

Ултрареалистичният робот е проектиран да наподобява човешка жена с лице, големи очи и кафява перука и е един от най-усъвършенстваните в света.

Той работи с помощта на алгоритми за изкуствен интелект и има камери в очите и бионични ръце.

Ейдън Мелър, собственик на галерия и основател на студиото Ai-Da Robot, ръководи екипа, който го създаде, заедно със специалисти по изкуствен интелект от университетите в Оксфорд и Бирмингам в Англия.

Мелър казва, че Тюринг, който се е прочул като разбивач на кодове по време на Втората световна война, математик и ранен компютърен учен, е изразил загриженост относно използването на изкуствения интелект през 50-те години на миналия век.

„Приглушените тонове и разчупените лицеви плоскости“ на творбата сякаш подсказват за „трудностите, които Тюринг предупреждаваше, че ще срещнем, когато става въпрос за управление на ИИ“, каза той.

Творбите на Ай-Да са „ефирни и завладяващи“ и „продължават да поставят въпроса докъде ще ни доведе силата на ИИ и глобалната надпревара за овладяване на неговата мощ“, добави той.

През 2022 г. Ай-Да рисува портрети на изпълнителите, които оглавяват фестивала Гластънбъри, включително Били Ейлиш, Даяна Рос, Кендрик Ламар и Пол Маккартни.

Продажбата на дигитално изкуство на Sotheby's се провежда от 31 октомври до 7 ноември.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС