/ www.istockphoto.com
Дроид за доставка на пица обикаля улиците на Берлин и разнася поръчки.

Световноизвестната марка пици Domino's изпробва робот за доставка, а експертите смятат, че в бъдеще автономните технологии ще играят по-голяма роля зад кулисите, например в складовете, отколкото в сектора на доставките. Според компанията клиентите реагират добре на робота.

Роботът е част от пилотен проект в германската столица. Четири сензора и няколко камери осигуряват на машината 360-градусов обзор. Роботът разпознава кога хора, детски колички или кучета се изпречват на пътя му и след това намалява скоростта си или спира напълно.

Роботът е необичайна гледка и минувачите се спират, за да го снимат с телефоните си. Повечето се смеят и са любопитни, но има и такива, които изглеждат раздразнени.

Въпреки това няма нужда да се страхуваме от дроида. Въпреки че може да доставя поръчки напълно автономно, лицензът, издаден от град Берлин, задължава компаниите, които използват роботи за доставка, да гарантират, че винаги присъства човек, който може да поеме управлението от дистанция.

В същото време втори служител седи в офис в Берлин, следи движенията на робота за доставка на пица през цялото време и е готов да се намеси, ако е необходимо.

Като се има предвид, че роботът трябва да бъде решение на проблема с недостига на персонал на пазара на услугите за доставка, броят на хората, необходими за това начинание е доста голям.

Въпреки това изпитанието, което ще продължи няколко седмици, е преди всичко за събиране на данни и опит, казва Катрин Резак, която наблюдава тестовия проект.

Роботът е произведен от софтуерния стартъп Teraki, а технологията е същата, която се използва в безпилотните автомобили.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС