България - слънчевата страна за руснаците
България - слънчевата страна за руснаците / Sofia Photo Agency

Защо България е слънчевата страна за руснаците? Кои са шаблоните за София в Москва, и кога президентът Георги Първанов ще отиде на гости на колегата си Дмитрий Медведев? На тези и други въпроси посланикът на Русия у нас Юрий Исаков отговори в "Ники Кънчев Шоу".

Как се чувствате на гости в Дарик радио?

Чувствам се добре – и в Дарик, и в по-широкия смисъл на думата.

В България сте по-малко от половин година. Споменахте, че се чувствате добре, но какво успяхте да направите за този кратък период?

Ако говорим точно – аз съм тук вече 102 дни, което е значително по-малко от половин година. Не аз ще оценявам моето началство, моите ръководители ще го оценяват. Това, че всички сме заедно – имам предвид руската и българската страна – това може да стане тема на разговор в позитивен план.

Тази година успяхме да покажем високо ниво на политическите отношения, които се допълват и поддържат активно от икономическите връзки. Знаете, че през януари тази година в България беше президентът тогава на Русия Владимир Путин. Дмитрий Медведев беше ръководител на "Газпром". По време на визитата бяха сключени много сериозни споразумения, които са били подготвени предварително, разбира се, но последната точка беше сложена през януари.

Става дума за три крупни и важни за Русия, в по-голяма степен за България, стратегически проекти. Първо – атомна електроцентрала Белене. Руската Атомстройексперт спечели конкурса за строителството за 4 милиарда евро, това са сериозни пари.

Второ – проектът за петролопровода Бургас – Александруполис, това, което сега се нарича Трансбалкански петролопровод.

И третият проект е за строителството на газопровода Южен поток, който ще премине през територията на България, в южния си край ще стигне до Италия, а на север през Сърбия и Унгария до Австрия. Това е мощна икономическа база, която при реализацията й – а в това никой не се съмнява, ще циментира нашите двустранни отношения много здраво, особено към взаимната изгода на двете страни.

Какво има в този проект – капитализъм?

Това е истински капитализъм. Сигурно знаете, че нашите български колеги показаха висока квалификация по време на преговорите. В резултат условията, по които ще се реализира Южен поток, предвиждат разпределението на собствеността да бъде 50 на 50. Това не се е случвало в нито един проект на "Газпром" досега, който винаги е получавал 51 процента. Българите успяха да го направят и това според мен е много сериозен признак.

Може би сме добри в търговията, но за енергетиката имаме още много да учим. Има ли намерение господин Медведев да дойде в България вече като президент?

Сигурен съм, че нашето ръководство има такива намерения – президентът и министър-председателят господин Путин. С такава сигурност го казвам, защото нивото и честотата на обмените между нашите ръководители през последните години са толкова редовни, че няма основание да се съмняваме. И ние помагаме тази динамика на отношенията да се запази. Такава възможност, разбира се, съществува, но не бих загатвал кога конкретно ще стане това.

Ще кажа само, че президентът на България Георги Първанов планира да посети Русия следващия февруари. Това е сериозна тема на разговор, защото следващата година е Годината на България в Русия, която идва точно след Годината на Русия в България.

Очертахме Вашите приоритети по тези три големи проекта, но кои са най-големите шаблони за България в Русия? След 10-15 години отлив сега пак има много руски граждани, купуват имоти край морето...

Въпросът е много широк, но ще започна с това, че аз съм от рядката категория съветски, след това руски граждани, които нито веднъж не са идвали в България – дойдох тук за първи път като посланик. Нито моята съпруга, нито моят син са били тук, малко срамно е да го призная, но има едно голямо предимство. По характер съм много любопитен и любознателен, и натоварванията ми по работа се подслаждат от това. Опознавам България всеки ден и всяка седмица. Такива открития за България са много приятни и много интересни и в личен план.

И за тях ще разкажете.

Ще разкажа. А за клишетата за слънчевата България – когато кажат България, тя веднага се появява слънчева, което е като рекламен лозунг. Ако говорим сериозно, Русия и България, руснаци и българи са уникални нации. Трудно ще намеря други партньори, които в отношенията си имат толкова позитивни клишета. Когато говорят за България, възникват няколко асоциативни редици. Първо исторически - Шипка, Плевен, Калиакра. Същите канони ги има при рисуването на икони, църковните песни и музика, църковните обреди, да кажем и за оперното изкуство, за цяло поколение естрадни певци. Хората от моето поколение знаят за Бисер Киров, Лили Иванова, Емил Димитров, напоследък и Киркоров. Има и чисто гастрономически асоциации. Не знам дали е политически коректно да го казвам, но първата ми цигара беше Шипка, а първата ми глътка вино беше вино с остатъчна захар Варна - 16 градуса, 20 процента захар.