БСП-министри подкокоросаха хората да искат по-високи заплати
БСП-министри подкокоросаха хората да искат по-високи заплати / netinfo
Николай Василев, министърът на държавната администрация и административната реформа в интервю за предаването „Денят” на Дарик радио:

Сега, вие член ли сте на политическия... какъв сте в НДСВ при тия всички ръководства?

Добър вечер. При нас, министрите, е малко по-особено. По стария устав сме членове по право, а не поименно.

А по новия?

По новия сме с право на съвещателен глас, но нямаме право да бъдем членове на ръководните органи на партията.

И сега днес като се събрахте гласувания имаше ли някакви?

Не, нямаше нужда от гласуване.

Добре, а като има нужда от гласуване, сега, вие ще гласувате или няма да гласувате?

Говорите, днес не се е събирал политически съвет, така че задавате ми малко сложен въпрос, но по-скоро да ви кажа днес...

А днес какво се събра?

Днес беше заседание на парламентарната група, извънредно.

Защо на нея се гледат оставки на членове на ръководството на партията?

Няма нищо толкова ненормално. Всъщност това беше разширено заседание на парламентарната група с участието на министри, заместник-министри, парламентарни секретари и според мен членовете и на политическия съвет, които не са нито едни от тези, те също присъстваха...

На кой съвет – на стария или новия?

Примерно казано...

Каролев беше ли?

Не, видях членове на стария политически съвет, които не са в нито една от другите групи.

А Антон Станков беше ли?

Не. Но...

Значи новият не се събира. Това легитимира ли, че няма нов?

Тук... разбирам вашите въпроси. Предлагам, тъй като за разлика от вас аз например не съм юрист, не съм най-добрият човек, който може да коментира техническите въпроси от рода на кой е легитимен, кой ще бъде регистриран, за мен са по-важни други неща към днешна дата. Между другото да ви благодаря за поканата за това участие. Не зная дали сте забелязали, но от 20 дни почти, т.е. от самият конгрес до сега, не съм дал нито едно интервю на никаква медия по никакви въпроси.

Вие не бяхте и в страната част от това време.

Действително седмица не бях, но това не е основният фактор. Аз нямаше да дам интервюта, дори да бях в България. Причината е след конгреса просто прецених, че най-разумно е всички да мълчим, докато се изяснят нещата и докато вътрешно решим проблемите.

Е, изясниха ли се?

Смятам, че да.

И какво се изясни сега? Кое ръководство на НДСВ е ръководство на НДСВ и ще се регистрира ли новото ръководство или ще правите нов конгрес, понеже всички са си подали сега оставките?

Всъщност ще ви кажа какво се изясни. Днес имаше наистина според мен успешно заседание на парламентарната група в много пълен състав. Всички, така, излязоха видимо удовлетворени, успокоени и усмихнати от това заседание. Царят беше в доста добра физическа според мен и емоционална форма. Беше, така, в по-видимо добро настроение не само като следствие на своя хубав юбилей...

Той е излязъл от сатурнова дупка на първо време.

Не знам дали изобщо е бил, но това... според мен той наистина в момента е в добра форма. Направи едно според мен доста силно изказване, което успокои духовете. До голяма степен успя да обедини хората около по-големите цели. Тук, ако ми позволите, да се върнем, помните ли имаше един емблематичен полски антикомунист Яцек Курон, който като са го попитали какво мислите за Войчех Ярузелски, който е последният комунистически лидер там, той казал нещо подобно - няма значение какво мисля за Войчех Ярузелски, но много го уважавам, тъй като той е поляк като мен.

Та кой сега е Ярузелски в ситуацията, кой е антикомунистът във вашата партия?

Не, друг паралел исках да направя, не зная доколко успешно, че когато има разделение по някои, така, по-маловажни, дребни технически теми, най-доброто и най-мъдрото решение, особено от гледна точка на лидерите, на добрите лидери, е да се намерят по-висши ценности, които обединяват хората, а не по-ниски проблеми, които ги разделят.

Добре, де, другата седмица трябва да се събере политически съвет на тая партия, за да взима решения. Сега, вие, може да са ви много дребни, но в демокрацията точно правилата и процедурите са ключовите, иначе отиваме малко на 1944-1945 година, когато юридическите подробности кой бил цар, кой бил министър отстъпват на големите политически цели за светлото бъдеще. Та в този смисъл въпросите към цялото НДСВ кой ви е ръководство в момента, ще си регистрирате ли конгреса са ключови...

Да, разбирам ви, че вие който и от НДСВ да дойде ще го попитате тези въпроси, аз лично смятам, че по тези въпроси повече изобщо няма да се връщам и да коментирам. За мен са важни по-големите неща.

Кои са големите неща?

Големите неща са, че в партията ще има единство, няма да има безсмислени оставки например в парламентарни групи на други...

На министри.

За министрите изобщо няма да коментирам. Тук след малко, ако обсъдим по-управленските проблеми на държавата, тогава ще е моментът да ви кажа, че последният, най-маловажният въпрос е кои са министри. Има много по-важни въпроси, от които следва това кои са министри. Но така или иначе НДСВ... може би НДСВ излезе от сатурновата дупка и ще вървим напред оттук нататък и ще се занимаваме не с нашите вътрешни въпроси, а с проблемите на държавата.

Не може да кажете нищо повече по процедурите. Как ще стане - на конгрес или с...

Не е моя работа. Наистина за мен са важни...

...регистрация на ръководството?

Ще се концентрирам повече върху работата си на министър, както и досега, през следващите седмици.

Добре, НДСВ прие да има увеличение на пенсиите, при положение че се намалят осигуровките. Странно как на заседание на правителството, на което вие не сте били, ми се струва...

Да, съжалявам, че не бях.

Да, та странно как няма намаление на осигуровките, има увеличение на пенсиите и това увеличение на пенсиите се взима след решението за даване на орден на царя "Стара планина" вместо след решението за осигуровките, каквото беше политическото ви решение.

Така, ще ви кажа нещо, което не знаете, защото не съм го коментирал. В мое отсъствие на парламентарна група представих писмено становище по въпроса за увеличение на пенсиите. Становище от името на министерството или по-скоро на мен като министър. То е в три точки. Първо, тъй като премиерът е поел многократно такъв ангажимент и неговата партия, очевидно ние... все пак ние сме участници в това правителство, само заради самото събаряне на тази точка, макар че аз лично като икономист имам дълбоки резерви от икономическа гледна точка за целесъобразността на повишаването на пенсиите по този начин, все пак е по-разумно да подкрепим вдигането на пенсиите със следните условия. Това бяха моите предложения. Първото условие е това да е последното по изключение изобщо обсъждане на заплати в бюджетната сфера и публичния сектор през 2007 година. Тоест моето предложение беше да се даде ясен знак оттук нататък изобщо да забравят всякакви други социални групи, че ще има увеличения в публичния сектор, и точка. Каквото е било в бюджета, все пак това е рекордно 10-процентно увеличение, левът е лев, т.е. евро, а не левът от 90-те години.

Ако се приложеше законът, швейцарското правило, златното швейцарско правило, увеличението трябваше да бъде 8,5, така твърдят икономисти.

Да, така е, да.

Ами като има закон, защо не си спазихте закона и НДСВ не отстоява това...

Аз ви казвам, че като икономист съм против, но според мен това не е най-тежкото нещо, което може да направи едно правителство за един мандат.

Аз ви прекъснах, третото условие?

И другото, значи, едното условие е да не се вдигат никакви други публични заплати, пенсии и доходи и да се сложи мораториум върху тях и изобщо да не се дискутират подобни теми. И последното предложение - в най-скоро време, когато премиерът прецени, разбира се, да има дискусия по икономическата политика, включително и по проблемите на текущата сметка. Знаете за моя доклад, защото такава дискусия по мое знание е нямало от началото на мандата.

Добре, и тези условия сбъднати ли са?

Като цяло парламентарната ни група според мен симпатизира на тези предложения. Добавено беше много важно нещо, което аз, да си призная, пропуснах, това е за намаление на осигуровките, и смятам, че въпросът още не е решен негативно, т.е. намаление на осигуровките може и да има.

Но не беше ли обвързано от парламентарната група, а после изведнъж министрите ви не са го отстояли в правителството.

Със сигурност са го казали, съжалявам, че и аз не бях на заседанието, но, разбира се, не може всички...

Или орденът на царя ги е замъглил?

Не, повярвайте, че нито орденът на царя, нито нещо, което вие споменахте, преди аз още да дойда във вашето студио, нещо за давността на имотите на царя, тези неща, повярвайте, изобщо нямат отношение към основната политика, която водим.

Добре, оттам нататък БСП прави още предложения за разходи на конгреса, който те пък имаха в събота. Какъв е отговорът, който трябва да даде НДСВ?

Всъщност вашето изречение се отнася за всяка държава, за всяка социалистическа партия по всякакво време. Тоест социалистическата партия затова е социалистическа, за да може да предлага всякакви увеличения на всякакви доходи, разходи и т.н. То не е нещо като обида, просто те са си социалисти и те се гордеят с това, докато нашите икономисти смятаме, че екстравагантни предложения са неразумни. Сега, друг е въпросът, че са се опитали, особено в лицето на премиера, предложенията им да не бъдат съвсем екстравагантни, т.е. те не са... това не е някакво унищожителна разсипия, каквато би могла да бъде, а това просто са предложения за увеличение на разходи и на доходи. Мен лично най-много ме смущават две обстоятелства - едното е общо, другото е конкретно.

Кои?

Общото е, че то не само за тези 2 години, а по принцип за последните много години аз лично не съм забелязал една цялостна подредена, всеобхватна икономическа платформа на съответната партия, ако изобщо е имало такава. Аз лично не съм забелязал.

Съответната имате под съответна предвид БСП?

Да, имам предвид голямата управляваща партия. Тоест, ако те са имали някакви сериозни обобщаващи програми в икономическата сфера, аз лично не съм ги забелязал като част от моята професия, а по-скоро това са конкретни предложения от рода на имаме идея как да подадем една-две топки, но нямаме идея как да спечелим цял мач или как да си построим стратегията за цялата игра. Второто конкретно нещо, което мен ме смущава, е някаква идея за някакъв данък лукс върху богатите. Това ми звучи повече като нещо пожелателно от някой разказ, вие цитирахте много разкази тук отпреди стотина години. Но не ми е ясно нито как точно върху кои богати, върху доход ли, върху имот ли или какво ще има такъв данък. Какъвто и да е той, ние ще сме категорично против и те го знаят предварително. Тоест в тази коалиция, в това правителство подобна тема няма да мине и не зная защо се прави изобщо.

Имаха и друга идея - здравните осигуровки да нямат таван, както е в момента осигурителният доход, и да се осигуряваш и върху наемите. Това ще бъде ли прието от НДСВ?

Ами няма да бъде прието, това не е...

Те казват: ако някой взима... един милион доход има или 10 хиляди, колко хубаво, ще плати, 6 процента, ще плати 60 хиляди за лекарите и ще бъде вдигната заплатата...

Значи, той... всъщност цяла болница трябва да работи за него с неговите здравни осигуровки. Той затова плаща ДОД върху своя доход, затова плаща примерно ДДС върху всички покупки, които прави в супермаркета или в магазина за автомобили, затова плаща данък върху своите имоти евентуално или данък при покупка на имот. Тоест по много начини... хората с по-високи доходи и имущество плащат сериозни данъци, няма никаква причина да плащат сега и повече здравни осигуровки, сякаш наистина, казвам ви, цяла болница трябва да работи за един такъв човек. Няма смисъл.

Какъв е отговорът, който давате на тези, които протестират - учители, лекарите от "Пирогов", а и от други болници дават такива сигнали, горските днес също протестираха, пенсионерите непрекъснато протестират. Миналата седмица лежаха на улицата и бяха разгонвани с полиция. Какъв отговор им давате вие, след като вашето правителство и правителството, в което участвате, доказа, че за 20 часа може да вземе решение за увеличение с 200 лева на заплати, коригирайки нормативен акт, който пречеше на това, става дума за ватманите и шофьорите, а сега се опитват същите тези министри и представители на управляващата най-голяма партия да обясняват, че лекарите трябвало да се съобразяват с нормативни срокове, нямало как да стане?

Ще ви кажа няколко неща. Първото е моят личен отговор, по-скоро професионален, отколкото политически. Аз го дадох в трите изречения, които са трите т.нар. икономически или финансови котви в коалиционното споразумение. Върху тези три котви претендирам за авторство, тъй като съм ги писал лично на моя компютър тогава, при коалиционните преговори 2005. Първо, да няма бюджетен дефицит, второ, да няма никакво повишение на преките данъци, това включва и данъка върху богатите и т.н., и трето, да няма бюджетни разходи повече от 40 процента. Тоест, ако тези три неща се спазват едновременно, вътре в разходите са възможни малки, а не големи промени. Тоест това са много сериозни котви върху кораба, който трябва да се движи нанякъде. А конкретният ми отговор на вашия въпрос е следният - според мен преди около половин година или дори преди 3-4 месеца в държавата нямаше никакво напрежение за доходи и т.н.

Не познавам социална група, която да е заплашвала със стачки или синдикатите нещо да са се активизирали, а всъщност самите министри от голямата управляваща партия бяха първи, които, така да се каже, започнаха да подкокоросват различните социални групи или синдикати за увеличение на техните заплати. Значи, нямаше напрежение от долу нагоре, имаше грешна визия от горе надолу. И тогава ние най-колегиално, това не публично, т.е. ние имаме, НДСВ, дано да се съгласите, имаме доста сериозна коалиционна дисциплина и култура, надявам се, поне така се опитваме, дано да успяваме, съвсем колегиално казахме на своите колеги, включително и на министър-председателя, че няма нужда самите министри да подклаждат подобно настроение. Защото това е необръщаем процес. Веднъж, когато се изпусне духът от бутилката и се създаде впечатление, че правителството започва да раздава, по-скоро ще бъдат глупави социалните групи, които не искат увеличение.

Добре де, ама вие сте вече в нова ситуация. Вашето правителство дали със или без участие на министри от НДСВ, това е второстепенен въпрос, вашето правителство вече пусна духа от бутилката, защото как изглеждат нещата - ще даваме на работническата класа, защото щяха да извадят рейсовете три дни преди изборите и народът нямаше да гласува за нас, а сега няма да даваме на интелигенцията, защото е по-кротка - учителите и лекарите. Нещата могат да бъдат преведени и в този комунистически стил.

При цялото ми уважение аз лично не се чувствам виновен за това, защото лично трикратно спирах в МС тази наредба и включително поканих лично министър Орешарски в нашата парламентарна група, за да му окажем мощна подкрепа, да забравим за промяната на тази наредба. За пореден път преди изборите без предупреждение, както си спомняте, беше вкарана тази наредба в много глупав вид между другото, който не върши никаква работа, т.е. това беше голям гаф за мен, професионален, на другата партия, беше внесена тази наредба и помните ли, че ние, всички министри на НДСВ, напуснахме заседанието.

Добре, ама защо продължавате да стоите в това правителство при това тотално разминаване? Значи, БСП е в положение да обяснява защо не вдига на учителите и лекарите, след като можа да вдигне на ватмани? Защо и вие... иначе, като стоите в правителството, винаги ще ви задаваме и на вас този въпрос.

Сигурно е така. Но ето, вие чухте преди 10 минути как ви казах за моето предложение да се наложи мораториум върху всякакви увеличения на заплатите в публичния сектор.

Включително шофьорското да се промени и да не взимат 200 отгоре.

Знаете ли, че в момента не съм проверявал дали има законово основание за увеличението на техните заплати. Нека някой друг, чийто ресор е това, да проверява. Опасявам се, че новата наредба така, както аз съм я прочел, пак ви казвам - без съгласуване, т.е. никой не я е прочел тази наредба изцяло, според мен тя не дава възможност за увеличение на тези заплати. Тоест те може би са увеличени не много правомерно, наистина това не е моя работа, все пак има си ресорни министерства на икономиката, финансите и транспорта, които, ако искат, да си прочетат наредбите, които може би не познават толкова добре.

А увеличение, т.е. заплатите са увеличени, но неправомерно, това е вашата теза?

Не мога със сигурност да кажа, но това е моето усещане, без някой изобщо да познава добре тази наредба.

Кога ще станат ясни промените в правителството?

Ние, министрите, не знаем, както знаете, и не знаем повече от вас. Това знаят политическите лидери и най-вече премиерът. Тоест, когато и да ме попитате - и в миналото, и в бъдещето, винаги ще ви кажа, право, абсолютно право е на всеки премиер да си избира екипа по всяка време.

А НДСВ няма ли да предложи министър на правосъдието и кога ще го направите?

Това знаят нашите лидери, те си говорят добре, помежду си са в добри отношения, и се надявам, че премиерът ще намери най-подходящия момент за подобни действия. Смятам, че винаги към средата на мандата и по всяко време промените в политиката са здравословни.

Добре. Един въпрос, който зададох и на Лидия Шулева. Виждате ли бъдеще на НДСВ като партия на стабилност и възход, а не на Симеон Втори, каквато изглежда продължавате да бъдете със започването и завършването на всяка изречение със Симеон?

Ние обаче не виждаме проблем от това. Ние си обичаме нашия лидер. Смятаме, че първо, го познаваме по-добре, отколкото хората, които са извън НДСВ, тъй като комуникираме повече с него. Смятаме, че той е много полезен за страната, за нейното европейско лице, и действително смятаме, че много по-добре е НДСВ да е много близко до своя лидер. Между другото да не пропусна към края на нашия разговор вероятно да ви кажа, че ето, утре много съм обезпокоен като ресорен министър на администрацията, че за пореден път едно от министерствата внася в нарушение между другото на някои наредби и правилници, но внася предложения за увеличение на своя щат с над 50 бройки.

Кое министерство?

На регионалното развитие и благоустройството. Отново ще се противопоставя, но подозирам отново, че ще мине тази точка, безпринципно и неправилно. Не съм сигурен каква трябва да бъде моята реакция, тъй като дългосрочно се неглижира ролята на нашето министерство. На нас ни се постави остра задача да намаляваме администрацията и ние по едно време я бяхме намалили с над 5400 души. И от тогава почти всички министерства, много повече от половината, желаят много нови бройки. Обещавам ви, че в края на мандата, ако не сме, поне по наша вина, администрацията не е намалена с толкова, колкото трябва, няма да поема отговорност за...

С колко трябва?

Според мен това докъдето бяхме стигнали - 5400, е много сериозно постижение.

Това колко процента спрямо администрацията е?

Зависи как точно се брои. Трябва по-подробно да ви обяснявам. Но в момента администрацията е около 88 000 души. Макар, че не всичките 5 400 са...

Това е 6-7 процента надолу.

Да, но то затова е по-сложно да ви го обяснявам, защото някои, примерно около 2000 от тези, са от други структури, които са извън администрацията. Те не са от 88 000-те хиляди, а са от другите към 60 000, които не се водят администрация. Така или иначе това е нещо като 6-7 процента от администрацията. Не е лошо.

Добре, вие намалихте с 5 400 и колко сега пак възстановиха...

Няколкостотин възстановяват без наше съгласие. Това, което се опасявам, е, че това е в нарушение на ангажиментите на премиера и най-вече на голямата партия, които обявиха съкращения, а всъщност се прави обратното. Това за мен е безпринципно и опасно.

Добре де, и каква трябва да бъде реакцията ви, на вас и на НДСВ? Знаете ли, ама дайте да си говорим просто. Днес децата пишат по този разказ - "Сърце" на Ангел Каралийчев. И там Татарчето има пари, дава ги на Трайчо, който е бос, да си купи цървули. И няма дълги обяснения, сложни, нали, държи се честно, морално, щедро. Това са прости понятия, на които ги учат децата в седми клас. А вие сега хем не сте съгласни, хем стоите с тези, дето не сте съгласни. Това как да го разберат седмокласниците?

Сигурно не само седмокласниците трудно го равзбират. В момента това е един много сложен въпрос. Мисля, че трябва да се даде шанс на министър-председателя да извърши необходимите промени когото и от нас те да засегнат, това няма значение. И тогава да се поставят основните приоритети до края на мандата. Действително от всички тези въпроси, които днес обсъждахме, най-малко интересният въпрос е кои са конкретните министри. Това според мен е второстепенен въпрос. Много по-важен е въпросът, след две години, като попитате участниците в кабинета дали това е бил един реформаторски кабинет или един, така, кабинет повече на застоя, много е важно какъв отговор ще получите.

А защо не поставите въпроса за политиките преди за личностите? Защото те може да се съберат сега лидерите и да решат, че ще дават пари за цървули на всички. Вие тогава ще стоите ли министър? Не е ли редно първо да ви кажат какво ще правите, а после да се решава кой ще е министър?

Значи, всеки носи отговорност за своите действия на съответното ниво, в което работи. Вие сам разбирате, че като съм написал доклад и за състоянието на дефицита по текущата сметка, и като имам предложения и за съкращения в администрацията и в някои други сфери, очевидно сигурно не съм най-пасивният участник в цялата тази картина. Просто имам предложения и се надявам те да бъдат взети предвид, дори и не всички да бъдат одобрени.