Социолози прогнозират възможност за два мандата за Реформаторите
Социолози прогнозират възможност за два мандата за Реформаторите / снимка: Sofia Photo Agency

Пет партии ще излъчат депутати в следващия Европейски парламент, според социлогическите прогнози. По всичко личи, че Реформаторският блок ще има представителство, изборната бариера е 5,88, а те се движат малко над 6 на сто, коментира социологът Димитър Ганев.

Ако процентът на Реформаторите се запази, има шанс да им донесе дори втори мандат, тъй като последните 1-2 мандата се разпределят на база най-големите остатъци, коментира още Ганев.

Като голяма изненада той определи процентът на „Българска левица” (с номер 1 в бюлетината) - 2,4 на сто. Според него има сериозна доза объркване на тези, които са искали да гласуват за „Коалиция за България”. За ДПС има т.нар. скрит вот, мисля, че резултатът им може да бъде по-висок, коментира още социологът.

Първоначално разпределение на мандатите според Галъп е ГЕРБ - 6 мандата, с възможност за седми, „Коалиция за България” - 4-5 мандата, ДПС - 3 мандата, с възможност за четвърти, коалицията около „България без цензура” - 2 мандата, Реформаторския блок - 1, с възможност за втори.

Социологът Боряна Димитрова от Алфа рисърч коментира данните от екзит пола, като посочи, че се вижда сериозен срив на партията мандатоносител - БСП. Димитрова отбеляза и нарастване на относителния дял и относителната тежест на по-малкия коалиционен партньор - ДПС, който достига до 15,5% от гласувалите.

Тя определи като изключително сериозно и силно представянето на парламентарната и на извънпарламентарната дясноцентристка опозиция в лицето на ГЕРБ и на Реформаторския блок, които заедно събират една трета от подадените гласове. Социологът открои и пробива на „България без цензура”, като отбеляза, че коалицията остава под процентите на ДПС.

Според социолога Боряна Димитрова от Алфа рисърч ново и впечатляващо на тези избори, че в най-младата възрастова група - 18-30 години, 26% са гласували за ГЕРБ, 25% - за ДПС, на трето място е „България без цензура”, а „Коалиция за България” е четвърта. До този момент не сме наблюдавали „Коалиция за България” като четвърта политическа сила в най-младата възрастова група.

Силно представителство в най-младата възрастова група има и Реформаторският блок - 8%. При поколението от 31 до 60 години има категорична доминацияна ГЕРБ с 30 процента, 18 процента - за „Коалиция за България”, ДПС - 17, „България без цензура” и Реформаторския блок имат много близки резултати, посочи Димитрова.

На днешните избори за Европейски парламент „България без цензура” е трета политическа сила в областните и в малките градове, каза пред Нова телевизия социологът от Алфа рисърч Станислав Стоянов.

Първан Симеонов от Галъп коментира, че има три, до известна степен изненадващи, развития - учудващо слаба БСП, разпиляване на „заблудени” гласове към първата партия в бюлетината „Българска левица”, както и сравнително силното по думите му представяне на „България без цензура” и Реформаторския блок, добавяйки, че не би определил това като изненада.

Боряна Димитрова прогнозира според данните до момента шест места за ГЕРБ, пет - за "Коалиция за България", три - за ДПС, две - за ББЦ, едно - за РБ.

Първан Симеонов прогнозира шест места за ГЕРБ, четири - за „Коалиция за България”, три - за ДПС, две - за ББЦ, едно - за Реформаторския блок. Остава едно място, което да се преразпредели, то може да отиде там, където е най-големият остатък, но това са прогнозни резултати, трябва много да внимаваме, коментира Симеонов.

България продължава да е разделена на две, новото е, че Николай Бареков зае мястото на „Атака”, коментира социологът Андрей Райчев. Според него резултатите от евроизборите показват същия патов резултат, както на изборите миналата година.

ГЕРБ е безспорният победител, Николай Бареков направи нещо нечувано - един човек спечели двуцифрен резултат, с много работа на място, добави Райчев. По думите му БСП е в колапс. За първи път нейните избиратели не се явяват пред урните - спрямо предварителните очаквания на социолозите. Причините за това са три - проевропейската позиция за Украйна на ръководството на БСП, разпадният процес - отделянето на АБВ от БСП, и един куриоз - малката партия Българска левица, номер 1 в бюлетината, взима три на сто от гласовете.

Вероятно по-възрастните избиратели на БСП са се объркали, посочи Райчев. По думите му останалите явно губещи са АБВ, "Атака" и НФСБ. На въпрос ще има ли предсрочни избори у нас, Райчев каза, че вероятността тези избори да са до една година е 80 на сто, а тази есен - 40 на сто.

Коалицията около "България без цензура" е получила вота на избиратели на ГЕРБ, "Коалиция за България" и негласували на последните парламентарни избори, коментира още Димитър Ганев, позовавайки се на екзит пол към 19.00 ч.

По думите му 15% от избирателите на ББЦ не са гласували на последните парламентарни избори. Около 34% от избралите днес за ББЦ на предишните избори са гласували за ГЕРБ, а 14% - за "Коалиция за България".

Общият профил на избирателите на ББЦ е млади хора във възрастовите групи 18-25 г. и 26-35 г., предимно със средно образование. За десните - ГЕРБ и Реформаторски блок, са гласували хора с по-високо образование, от столицата и големите областни градове. За БСП и ДПС са гласували хора със средно и по-ниско образование, от по-малки населени места.

Във възрастовата граница 18-30 години 26% са гласували за ГЕРБ, сочат данните на социологическата агенция „Сова Харис”. За ДПС са гласували 19% от същата възрастова група. За „България без цензура” гласа си са дали 15 на сто от младите хора, за „Коалиция за България” - 13%, за Реформаторския блок - 7% и за други партии - 20%.

В групата 31-60-годишна възраст за ГЕРБ са гласували 34%, за ДПС - 16 на сто, за „Коалиция за България” - 15%, за „България без цензура” - 12 на сто, за Реформаторския блок - 7% и за други партии - 17 на сто.

В групата над 61-годишна възраст 32 на сто от гласоподавателите са гласували за „Коалиция за България”, 27% - за ГЕРБ.