/ www.mlsp.government.bg
Безработицата в България се понижи до рекордно ниско ниво. През 2018 г. средното й равнище е 5,2%, което е значително по-ниско от средното за ЕС ниво. Близо 230 000 безработни постъпиха на работа благодарение на подкрепата на трудовите посредници в бюрата по труда. Това каза заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова по време на форум на Предприемачи ГЕРБ, който се провежда в Боровец. Положителните тенденции продължават и в началото на 2019 г. През януари и февруари близо 37 000 безработни са започнали работа, даде за пример Русинова.

Сред предизвикателствата остават подготовката на кадри с необходимите знания и умения, за да се удовлетворят потребностите на икономиката, отбеляза още Зорница Русинова. Най-търсени на пазара са хората с умения за общуване, разрешаване на конфликти, лична ефективност, решаване на проблеми, изграждане на екип, както и с математически, научни, аналитични и дигитални умения, уточни Русинова.

Заместник-министърът на труда и социалната политика представи и ефекта от мерките на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси" за подкрепа на пазара на труда. По различни операции за осигуряване на обучения и заетост на младежи до 29 години и възрастни са инвестирани над 400 млн. лв. До 3 май работодателите могат да подават проекти по схема „Умения".

Предложенията могат да варират между 15 000 лева и 4 млн. лева, в зависимост от големината на предприятието. Средствата ще се отпускат за обучение на служителите на компаниите или за обучение и наемане на безработни лица, като акцентът ще е поставен върху дигиталните компетентности и ключовите умения. Общият бюджет на схема „Умения" е 30 милиона лева, с които се очаква се осигури заетост и обучения за над 5 000 души. От 1 април 2019 г. стартира и нов прием на заявления от работещи за получаване на ваучер за обучение по ключови компетенции или професионална квалификация, информира още Зорница Русинова.

Документите се подават във всички Бюра по труда. За ваучери могат да кандидатстват заети над 54 години, както и заети със средно и по-ниско образование, уточни Русинова.
БГНЕС