За половината от сменилите работата си българи мотивът е по-висока заплата
За половината от сменилите работата си българи мотивът е по-висока заплата / снимка: БГНЕС, aрхив
За половината от сменилите работата си българи мотивът е по-висока заплата
65668
За половината от сменилите работата си българи мотивът е по-висока заплата
  • За половината от сменилите работата си българи мотивът е по-висока заплата

През 2012-та година всеки втори от българите, сменили работното си място, го е направил заради по-високо заплащане, а всеки четвърти - заради по-интересна работа. Данните са изследване на трудовия климат, проведено от КНСБ сред 3300 наети и самонаети лица.

Изследването показва още нарастване на риска от безработица, като през 2012-та година едва 45 процента от респондентите са посочили, че никога не са оставали без работа. Очертава се и тенденция на повече работещи учащи и по-малко работещи пенсионери.

Според изследването най-честите причини за смяна на работата през миналата година са били намирането на по-добре платено и на по-сигурно работно място. Запазват се трудовите ценности, които поставят на първо място справедливото заплащане, но се очертава огромно разминаване между очаквано и получавано заплащане, обясни Любен Томев от КНСБ.

„Над 70 процентни пункта е разминаването между очакване и реалност, на второ място е сигурната работа, следват възможностите за растеж, безопасни условия на труд и така нататък", каза Томев.

Изследването показва още, че работодателите от средния и дребния бизнес не обръщат почти никакво внимание на развитието на човешките ресурси. Голяма част от работниците у нас не проявяват интерес към повишаване на квалификацията си. Едва 10 процента от изследваните са посочили, че през миналата година са посещавали квалификационен курс.