/ БГНЕС
Депутатите в Комисията по външна политика обсъждат предложението на Френското председателство относно казуса между България и Северна Македония за даването на зелена светлина на начало на преговори на Скопие за членство в ЕС.

От парламентарната група на ГЕРБ-СДС отново поискаха отлагане на заседанието. Причината - че първо трябва да се изслуша позицията на целия Министерски съвет и едва след това министъра на външните работи в оставка Теодора Генчовска.

В дневния ред са заложени две точки - представяне на становище и информация на МВнР относно целия пакет, който е получен до момента за съвместно заседание по член 12 от Договора за добросъседство, а точка две е обсъждане и разглеждане на получените проекторешения, представени от Генчовска. В крайна сметка първата точка отпадна, след предложение на председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов.

Северна Македония отхвърли френското предложение


Външният министър в оставка обясни на депутатите, че МВнР е изпратил проекта на двустранния протокол с обяснително писмо какви са плюсовете и минусите на протокола.

"Разполагаме с много малко време, за да вземем изключително важно решение. Разбирам, че са внесени проекти, за да се придвижи процесът напред. Ние не сме запознати, защото не са ни изпратени официално. Можем да дадем само експертно мнение. Вчера на Министерския съвет МВнР спази конституционната процедура и внесе решение, което не беше прието, подозирам, че заради него се стигна до проект на решение на НС", коментира Генчовска.

След изслушването на Генчовска, думата взе председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов, който обяви, че Северна Македония е отхвърлила френското предложение, като цитира македонския премиер Димитър Ковачевски от пресконференция с албанския премиер Еди Рама в Брюксел. "В сегашния си формат предложението не е приемливо за мен, за правителството и за президента на Република Северна Македония", заявява премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски.

"Приемливо би било за Македония ако има чиста формула в преговорната рамка за македонския език и ясна защита на македонската националност. Исторически искания не могат да бъдат част от преговорната рамка", цитира Йорданов именно македонския премиер.

ГЕРБ и ДПС внесоха предложение за РСМ в деловодството на НС

Френското предложение за разрешаване на спорните въпроси с РС Македония може би ще бъде валидно до края на френското председателство. Не мога да се ангажирам какво ще предложи чешкото председателство, заяви министърът на външните работи в оставка Теодора Генчовска.

Вчера на заседание на МС външно министерство спази конституционната процедура и внесе проект на решение, което не беше прието, каза още външният министър в оставка. Причината е, че всички решения по въпроса за РСМ трябва да минат през Комисията по външна политика и да се вземат от НС.

„От това става ясно, че МС се държи неадекватно и ние трябва да вземем решението“, каза Даниел Митов, депутат от ПГ на ГЕРБ-СДС.

Генчовска посочи, че проектът на протокола е част от целия пакет документ. Според нея той трябва да бъде подписан преди Преговорната рамка. „Важно условие, за да се приеме Преговорната рамка е да се подпише протокола“, уточни външният министър в оставка.

Бившият външен министър и депутат от ГЕРБ Екатерина Захариева също подчерта, че е важно протоколът да бъде подписан преди Преговорната рамка. „Този протокол може да бъде подписан и без решение на МС“, добави тя.

Предложенията са на ДПС, ГЕРБ и "Демократична България". От "Продължаваме промяната" няма да внасят свое собствено предложение. На заседанието присъства и външният министър в оставка Теодора Генчовска.

Ангел Георгиев от "Възраждане" предложи отлагане на заседанието на комисията, докато не бъде представено това, което е направено от Министерския съвет. От ДПС и ГЕРБ-СДС настояха, освен обсъдени, проектите за решения да бъдат и гласувани от комисията.

Документът на ДПС беше внесен още снощи, за което обяви лидерът на партията Мустафа Карадайъ след вота на недоверие, свалил правителството на Кирил Петков. Документът на Движението се казва „Проекторешение свързано с одобряването на предложения от Френското председателство проект на Преговорна рамка за преговори за членство в ЕС на РС Македония и Албания“.

Документът на ГЕРБ се казва „Проект за действие на МС за одобрение на проекта за Преговорна рамка и проекта за заключение на съвета на ЕС за европейската интеграция на РС Македония“. Проекторешението е внесено тази сутрин.

Фалстарт: Външната комисия отложи заседанието за френското предложение за РСМ и България

В сряда, в деня на вота на недоверие, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов апелира за възможно най-бързо приемане на френското предложение и за вдигане на ветото, като в замяна обеща подкрепа от ПГ на ГЕРБ-СДС в парламента. Последва протестна акция на ВМРО пред дома на Борисов, а след нея съпредседателят на ВМРО Ангел Джамбазки поиска да внесат корекции в именно това предложение, преди да бъде обсъдено.