ВСС трябва да оценява с един аршин кандидатите за главен прокурор, смята Калин Калпакчиев
ВСС трябва да оценява с един аршин кандидатите за главен прокурор, смята Калин Калпакчиев / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Надя Коцева

Висшият съдебен съвет (ВСС) трябва да изработи подробен профил с качествата, които ще търси в кандидатите за нов главен прокурор, както и достатъчно ясна процедура, по която ще оценява кандидатурите своеобразно този профил. Това каза в интервю за Дарик един от членовете на кадровия орган Калин Калпакчиев.

По думите на доскорошния съдия в Софийския апелативен съд само така - със създадени предварително критерии, ще е сигурно, че ВСС ще оценява "с един аршин" номинациите за обвинител номер 1.

С уговорката, че предстои трета инстанция по делото САПАРД, Калин Калпакчиев коментира и основанията за оправдателната присъда, която постанови по този случай в апелативния съд. Оневиняването на Марио Николов и Людмил Стойков стана повод за критични коментари от премиера Бойко Борисов и директора на ОЛАФ Джовани Кеслер, който попита как е възможно за един и същи случай в Германия да има присъди, а в България не.

Доказателствата от Германия по делото САПАРД не са използвани максимално у нас

"Разделянето на досъдебното производство през 2007 г. и начинът, по който са конструирани самите обвинения по двете производства, са обрекли до голяма степен на неуспех завършека на това производство. През 2007 г. ирландската прокуратура изпраща чрез трансфер производството срещу четирима от подсъдимите - двама от тях по нашето дело - Николов и Шаркова, и други две лица, които са свидетели, заедно с доказателствата. Обаче обвинението не съумява да организира събирането на доказателствата и формирането на отделните обвинения така, че да използва потенциала, който е бил много силен в материалите, които немската страна е изпратила. Буквално те са посочили кои са лицата в групата поименно и какво е установено за тяхната дейност. Малко е трябвало на българската страна - в лицето на нашите разследващи органи, да намерят съответствието на тези доказателства с българския наказателен закон", посочи съдията, постановил оправдателна присъда на втора инстанция.

Мотивите към присъдата не били упрек или обида към прокуратурата

По думите на Калпакчиев, не се случва за първи път съдът да бъде посочван публично като виновник за изхода на едно или друго наказателно производство. "Това е вредно, защото се руши авторитетът на правосъдието, от друга страна такива публични саморазправи са манипулативни, защото те рядко почиват на познаване на истината, фактите. Такъв тип говорене е безотговорно".

Калпакчиев подчерта, че САС професионално е казал аргументите си и това кой е допуснал грешка. "Това което сме написали не е упрек, не е обида към колеги, персонално към прокурора или към съдията от първата инстанция. За нас е важно това, което сме написали да бъде прочетено и дискутирано и това да доведе до някаква промяна занапред в работата на прокуратурата, в законодателството", обясни той. Като допълни, че в мотивите са отбелязани и проблеми в НК, които също създавали невъзможност да се наказват ефективно злоупотребите с европейските фондове. Това бил проблем, който стои повече от 10 години.

Запитан дали е бил смутен от критичните коментари срещу него персонално след оправдателната присъда по делото, Калин Калпакчиев подчерта, че "не се случва за първи път съдът да бъде посочван публично като виновник за изхода на едно или друга наказателно производство". „Това е вредно, защото първо така се руши авторитета на правосъдието. Хората започват да не вярват на съда, а те трябва да вярват. Както банковата система, така и съдебната система, ако е лишена от доверие, тя ще фалира - грубо казано", посочи той.

От друга страна според него "такива публични разправи са манипулативни, защото те много рядко почиват на истината, на запознаване с фактите". Такъв тип говорене е изключително безотговорно, допълни Калпакчиев. Дори и ВСС да се занимава с конкретния казус - критичните коментари към решението на съда по делото САПАРД, лично той като участник нямало да бъде инициатор на подобно обсъждане.

Не се възприемал като "черната овца" във ВСС

"Пресилено е да се каже подобно нещо, аз поне не се възприемам като черна овца", каза на въпрос членът на ВСС. Калпакчиев беше един от съдиите с критична позиция както към работата на стария ВСС и към опитите на изпълнителната власт за намеса в работата на съдебната.

"Смятам, че аз и целият състав сме си свършили работата професионално по това дело. Съдийската ни съвест е чиста. Може да не сме прави 100 процента, ние обаче сме аргументирали най-обстойно тезата, в която сме убедени", допълни Калин Калпакчиев. Той декларира, че ще работи конструктивно с всички колеги. "Не само аз, но и почти всички колеги във ВСС заявяват, че ще отстояват независимостта на съдебната власт и ще дават отпор на всякакви опити за натиск и вмешателство на другите власти - колегите и гражданите ще чакат това от нас", допълни той.

По думите му са се формирали много очаквания за качествена промяна в стила на работата на ВСС. Сред важните въпроси, които трябва да реши ВСС, той посочи проблема с натоварването на магистратите и изготвянето на ясен механизъм за измерване на това натоварване. Друг въпрос бил този за дисциплинарната практика на кадровия орган.

"Петте години откъсване от работа е много дълъг период, който има опасност да доведе до загуба на квалификация, дори до изхабяване - това и чисто административна работа", посочи Калин Калпакчиев. Затова и по думите му ВСС трябва да бъде инициатор и най-малкото активен участник в дебати, които са свързани с промяна на конституционния модел.

Най-малкото ВСС да бъде разделен на конституционно ниво за прокурори и за съдии, да бъде намален мандата на 3 години или поне да бъде предвидена възможност за ротация на членовете на съвета, така че ако остане 5-годишен мандат на половината примерно от това време членовете му да се сменят, обясни идеята си Калпакчиев.

Изборът на обвинител № 1 - тест за новия ВСС

"Тези дни трябва да открием процедурата за избор на нов главен прокурор  - смятам, че ВСС трябва да изработи един подробен профил с това какви качества ще търси в кандидатите за нов главен прокурор. Трябва да изработим и една достатъчно подробна и ясна процедура, по която ще оценява кандидатите своеобразно този профил. Ако това стане, изборът на новият главен прокурор ще бъде ясен за всички и това ще е гаранция за добро решение", коментира членът на кадровия орган.

Това според него ще бъде тест доколко ВСС е в състояние да наложи нови правила и нов стил на работа. "За да стои изборът убедително е важно да преценяваме кандидатите с един аршин - т.е. по отнапред създадени от нас критерии", обясни още Калин Калпакчиев.