Всяка трета жена с рак на гърдатa у нас е късно диагностицирана
Всяка трета жена с рак на гърдатa у нас е късно диагностицирана / Sofia Photo Agency

В рамките на световния месец за борба с рака на гърдата, посолството на Италия, с подкрепата на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания, обявиха началото на образователна кампания за превенция на рака на гърдата. В България рака на гърдата е най- разпространеното злокачествено заболяване при жените. Всеки ден от рак на гърдата се разболява една от десет жени в страната, а три жени умират.

Ракът на гърдата е най-честата причина за смърт при европейските жени. Всяка трета жена в Европа, болна от злокачествено заболяване, е с рак на гърдата.

За миналата година 44425 са регистрираните случаи на рак на млечната жлеза, съобщи доктор Надя Димитрова от Националния раков регистър. През 2005 година броят им е бил 88,7 жени на 100 хиляди, което формира 23% от всички злокачествени заболявания при жените. Смъртността през 2005 година е 32,4 жени на 100 хиляди, което е 17,4% от смъртността, причинена от злокачествени заболявания.

Ракът на гърдата се среща изключително рядко при жените до 20-годишна възраст като честотата му нараства при жени над 40 години. Максимумът се достига при жените от 65- до 70-годишна възраст. Въпреки нарастването на случаите с ранно откриване на заболяването, все още е висок процентът на тези с напреднал стадий. Всяка трета жена с рак на гърдатa у нас е късно диагностицирана.