Всеки пети у нас - с психични отклонения
Всеки пети у нас - с психични отклонения / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Всеки пети у нас - с психични отклонения
65859
Всеки пети у нас - с психични отклонения
  • Всеки пети у нас - с психични отклонения

Всеки пети в България страда от психични отклонения. Това показва епидемиологично изследване за броя на психично болните, в което обаче не са включени някои наследствени заболявания, както и шизофренията. Данните съобщиха пред Дарик специалисти от Националния център по обществено здраве в коментар за ново изследване на центъра, според което поведенческите или психичните разстройства у нас засягат едва 140 000 души.

Причината за разликата в цифрите експертите си обясняват с факта, че въпросното проучване е обхванало само пациентите с психични отклонения, които се водят на отчет, тъй като са посещавали здравни заведения. В страната обаче имало много голяма скрита болестност, която изобщо не била регистрирана, допълват специалистите, пожелали да останат в анонимност.

Според последното изследване на Националния център по обществено здраве на всеки 100 000 души у нас, се падат по около 2000, които страдат от психични разстройства. Това прави 2% - или десет пъти по-малко, отколкото ако се прибавят и нерегистрираните психично болни, които по една или друга причина все още не са потърсили помощ.

Ако регистрираните с психични отклонения са 140 000 души, от тях от разстройства на настроението страдат около 26 000 българи, а от невротични разстройства, свързани със стрес - близо 15 000, посочва изследването.

По данни на националната статистика за всички психично болни се грижат около 500 психиатри в 12 центъра за психично здраве. Психиатричните легла у нас са около 4600.

Здравни експерти у нас неведнъж са подчертавали, че страната ни е на последно място в Европа по разходи в здравеопазването на глава от населението. По отношение на психичното здраве обаче нещата са трагични, тъй като разходите за психиатричната помощ у нас са едва 2 процента от общите разходи за здравеопазване.