/ DarikNews.bg
Десислава Атанасова ще сформира експертен съвет към комисията за промени в основния закон, която оглави
Венецианската комисия ще даде становище по проекта за нова Конституция на управляващите. Това става ясно от писмо, изпратено от Комисията в отговор на направеното искане от страна на председателката на Народното събрание Цвета Караянчева.

Новината съобщи Десислава Атанасова от ГЕРБ, която днес оглави временната комисия в парламента, която ще обсъжда проекта за нов основен закон. Тя прочете част от писмото от председателя на Венецианската комисия Джани Букикио.

"Бюрото на комисията реши да приеме вашето искане и да изготви спешно становище до средата на ноември, за да може след това да се разисква в парламента вашето предложение.  В становището ще се разглеждат само измененията за съдебната система", прочете Атанасова част от писмото.

Пред медиите тя декларира, че е готова на диалог и да чува различните мнения.

"Приех да съм председател на временната комисия с ясното съзнание за отговорността, която ще нося, и критиките, които ще следват. Комисията няма функция на Велико народно събрание и не може да променя Конституцията, а е създадена с цел да обсъди максимално прозрачно и експертно всички предложения", подчерта Атанасова.

"Имам намерение да поканя всички, които имат предложения или становища, ще предложа създаването на експертен съвет към комисията, в който да участват представители на всички професионални организации на юристите и представители на академичната общност. Ще поканя всички НПО на дебат относно промените в частта съдебна система, което ще е отговор на констатациите в доклада за върховенството на правото. Ще поканя всички извънпарламентарни партии и сдружения за размяна на мнения и становища. Доказала съм, че съм диалогичен човек, имам желание да изслушам различните аргументи, да чувам, а не просто да слушам различното мнение", даде заявка тя.