В ход е първото съдебно дело за нехуманно отношение в болница
В ход е първото съдебно дело за нехуманно отношение в болница / DarikNews.bg, архив

Дело за нехуманно отношение е заведено от наследниците на починал пациент срещу една от университетските болници в София, съобщават от Центъра за защита правата в здравеопазването. Макар болният да е починал, искът не е заради неправилно лечение, а  за нанесени неимуществени вреди, в резултат на нехуманното отношение към пациента.

По време на престоя, болният е получил инсулт и е бил връзван с колани през китките и глезените  за леглото. Болничната стая е била с много лоша хигиена и в лошо строително състояние. Въпреки, че пациентът не можел да се храни сам, никой не е полагал грижа да му помогне за това, нито за елементарните му хигиенни нужди. При посещенията си близките са забелязали плуващи хлебарки в оставената до леглото супа. Като доказателства е приложен и снимков материал.

Искът е за 20 000 лева обезщетение и е заведен пред Районен съд София.
Това е първият по рода си иск. С него се претендира нарушение на права, гарантирани от Конституцията, Всеобщата декларация за правата на човека и  Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи, твърдят от ЦЗПЗ. Изходът му може да окаже съществено влияние върху болничното лечение в страната.