Те са против сечищата и тежките камиони в района
Жители от три села в Странджа планина излязоха на протест, предава NOVA. Недоволството им е заради тежкотоварните камиони, които превозват отсечена дървесина и които според думите им са претоварени.

Хората са притеснени,че тировете разрушават пътната настилка и затова са подавали жалби до няколко институции. Пътят води към три села в Странджа-Голямо Буково, Кирово и Граничар.

Жители и собственици на имоти излязоха на пътя, за да протестират заради това, че камионите, натоварени с дървесина, разбиват пътната настилка. Преди месец подали жалби в полицията

„Много е опасно да се кара по пътя. Има ограничение 10 тона, а те карат по 30 тона тирове, с големите дървета”, обясни Димитър Праматаров. От полицията в Бургас уточниха, че са извършили проверка по сигнала и са направили предписание на АПИ и община Средец, че пътят се нуждае от рехабилитация. Местните недоволстват и срещу изсичането на Странджа планина.

„Не можем да кажем, че сечта е незаконна.Тя е с разрешение, но е поголовна”, каза Христо Събев. „Проблемът в Странджа е, че местната растителност, съставена от дъб и бук - вече почти липсва”, добави Димитрина Събева.

По думите им, заради изсичането на горите пресъхнала и местната река. Затова и въпросите на местните заваляха към пристигналия на протеста изпълнителен директор на Агенцията по горите.

„Странджа е пример за модерно лесовъдство. Това означава, че едновременно се води сеч и гората се възобновява естествено”, коментира изп. директор на ИАГ инж. Мирослав Маринов.

Прирастът на горите в България по последни данни бил 15 млн. кубически метра на година. Разрешеното ползване средногодишно е 8 млн. кубика, а реално използваната дървесина - малко над 6 млн.

Контрол над товара на камионите осъществява Агенция „Пътна инфраструктура”. Оттам обясниха, че от края на юли в цялата страна се извършват проверки. За месец са проверени близо 1 000 камиона с товар над 12 тона, съставени са 44 акта за нарушения.
nova.bg