/ БГНЕС
Трети ден въздухът над София е силно замърсен – допустимите нива са надвишени поне 3 пъти. Според пулмолога д-р Александър Симидчиев, всеки столичанин днес е изпушил поне 15 цигари. Високите нива на фини прахови частици водят до обостряне на симптомите при хората, които страдат от белодробни или сърдечни болести, а децата са най-узвими. Медицинските маски не помагат, както и шалът пред устата. Най-мръсен е въздухът обаче в Горна Оряховаица. И там, и в София, общините са предприели марки.
 
Комбинация от обстоятелства води до 3-дневното силно замърсяване на въздуха. Причината е инверсия, която действа като похлупак над София, обясни метеорологът от НИМХ Христо Христов.
 
Зелен билет за обществения транспорт в София във вторник

„Все едно имаме похлупак, който задържа всички мръсотии. Това спомага за кондензирането на водната пара и образуването на тези микроскопични капчици и затова се образува и самата мъгла. Затова и качеството на въздуха е по-лошо“.
 
В такива моменти маските са ефективно решение, ако могат да изолират инхалирането на частици под 2,5 микрона – 1/40 от дебелината на един косъм, какъвто е размера на една фина прахова частица, обясни д-р Александър Симидчиев.
 
„Маската трябва да е изключително фина и да е направена, за да филтрира такива частици. Тоест тези маски, които специално са направени да не допускат преминаване на фини прахови частици, стават“, каза д-р Симидчиев.
 
6 станции измерват качеството на въздуха в София – в „Надежда“, „Овча купел“, „Младост“, Копитото, „Люлин“ и „Дружба“. В общо 30 общини в страната. В Горна Оряховица за изминалото денонощие беше измерено най-високо ниво на замърсяване. По тази причина кметът е разпоредил проверки, съвместно РИОСВ и полицията – кой какво гори в печката си.
 
В София са задействани 3 мерки – гражданите са помолени да ползват градския транспорт и да не ползват колите си; ако са под еко изискването Евро 5, да не се отпляват на твърдо гориво, ако имат друг вариант, а Пътна полиция ще проверява колите, които видимо замърсяват въздуха.
 
Според заместник-кмета по екология – Йоана Христова, над 100-те мерки, които Общината прие, работят:
 
„Факт е, че за първите девет месеца на тази година превишенията, като брой превишения на фини прахови частици, са два пъти по-малко от превишенията, регистрирани за същия период през 2017 г. Всички устойчиви мерки, които общината прилага в рамките на годината, вече дават резултат“.
 
На различно мнение е Валери Серафимов от Изпълнителната аганция по околната среда:
 
„Моят опит показва, че в годините не е имало кой знае какви различия между регистрираните концентрации декември месец“.
 
Допълнителни мерки в София за утре засега не се предвиждат.