/ БГНЕС
Започва мониторинг за замърсяване върху площите на загробване на свинете, засегнати от африканската чума. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева, съобщи Агенция „Фокус“.

Бой с палка срещу инспектор от БАБХ след сигнал за „възкръснали“ прасета

Този мониторинг следва да го извършват общините, на чиято територия са площадките на загробване. Контролира се от РИОСВ“, обясни още Танева.

Дирекцията по безопасност на храните умъртви 99 нерегистрирани прасета в Ахелой

„По отношение на епизоотията и за това, което се случи със засегнатите свине – общо 140 хил. наброй, екарисажи не се използвани инсинератори не са използвани поради няколко причини. Първо, мнението на Центъра за оценка на риска е, че всяко разкарване на заразена маса крие риск от заразяване на пътната артерия. Второ, поради изричното настояване на всяка браншова организация. Никога не е стоял въпросът освен по медиите за ползването на тези средства за унищожаване на засегнатите свине. Нещо повече, справката за всички страни членки на ЕС – 11 наброй, в които имаше практика за унищожаване на засегнати животни при такива обеми, винаги е ставал със загробване. Разбира се, той е по определен ред и по съгласуване с МОСВ“, поясни още Танева.