Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) обяви за днес предупреждение от първа степен - жълт код, за 13 области на страната, и от втора степен - оранжев код, в девет области за високи температури. Жълт код за днес има в областите: Плевен, Ловеч, Велико Търново, Габрово, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Добрич, Шумен, Варна, Кюстендил и Смолян. С оранжев код за горещо време са областите: Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Кърджали, Хасково, Сливен, Ямбол и Бургас. Очакваните максимални температури за днес в низините са за около 40 градуса, а на места в страната - до 41 градуса.     

На ден в столичната Спешна помощ постъпват по около 280-300 сигнала общо, като поне 30-40 от тях са свързани по един или друг начин с екстремално високите температури. "Те не са припаднали, те са с различна симптоматика, свързана с високите температури. Има хоспитализирани, разбира се", каза говорителят на Спешна помощ Катя Сунгарска.

„Има и по-тежки случаи, има и по-леки, които се оправят по-бързо", съобщи пред БГНЕС Сунгарска.

Горещата вълна продължава: Жълт и оранжев код за опасно време (КАРТА)

На въпроса какво ще препоръча, за да се избегнат инциденти, говорителят на спешното звено припомни „абсолютно традиционните препоръки", тъй като те са изпитани във времето и са възможно най-доброто, което всеки един човек трябва да прави за себе си. Тя е категорична, че всеки един човек трябва да е наясно, че той носи отговорност за здравето и за живота си.

„В най-топлите температури - между 10:00 и 18:00 ч., по възможност да не се излиза. Ако се излиза, по възможност да се избира сянка", обясни тя и посочи, че е препоръчително да се носят светли дрехи, по възможност бели, а бутилката с вода в ръката е задължителна.

Говорителят на Спешна помощ припомни да не се приемат много студени напитки, защото това стресира организма. „Най-уязвимите групи са децата, възрастните хора и хронично болните", добави Сунгарска, като допълни, че за хронично болните препоръката категорично е в никакъв случай в тези най-екстремни дни да не се променя терапията, която им е предписана, да не се спира терапия, много е важно и да не се забравя.

Синоптиците предупреждават: Идват сериозни горещини през следващите дни

За да се избегнат инциденти в горещите летни дни, тя препоръча да не се консумира тежка храна, да не се прекалява в никакъв случай с алкохол или с други субстанции, защото всичко това оказва влияние.

„Днес имаме много хора, които са пили алкохол, излизат навън, припадат, прилошава им и т.н. Просто това е безотговорно поведение, при положение, че от много време, поне от една седмица, медиите алармират за това, че тези дни ще бъдат много горещо, и всеки един човек трябва да носи отговорност към здравето и живота си, и да не си позволява да прави такива неща, за да не стига до Спешна помощ и след това в болница", категорична е Сунгарска.

Говорителят на Спешна помощ обясни, че има и деца, на които им причернява, и призова родителите да бъдат внимателни, да не извеждат децата си в градинките в най-топлото време, защото и детските организми не издържат и реагират.

„Сега в момента е пикът на прилошаване, припадане, причерняване и т.н., защото вече земята се е нагряла и излъчва топлина, и слънцето е силно; сега са най-пиковите моменти за прилошаване и симптоматика, свързана с по-високите температури.
 

„При високи жеги е по-добре хората да останат вкъщи или да идват рано сутрин на плаж. Това се отнася особено за възрастните хора – добре е да си тръгват до 9 сутринта. Някои от тях остават цял ден, което е противопоказно. Напоследък виждам и бебета с колички, които престояват часове на плажа, което за мен е необяснимо”. Това заяви Георги Есов – старши спасител на Централния плаж във Варна по NOVA NEWS.

По думите му не е правилно и след като сме напечени от слънцето да влезем рязко в морето.

„Максималната разлика в температурите на въздуха и на водата не трябва да е повече от 7-8 градуса”, допълни той.
 

Според климатолога Зорница Спасова първата вълна на горещото време е най-опасна за хората, защото още не са се адаптирали. „Първите жертви са най-уязвимите, с хронични заболявания. И за здрав човек 40 градуса са твърде много”, обясни по NOVA Спасова.  По думите й за гореща вълна се смята 3 последователни дни с над 30 градуса.

„В България се смята че 32 градуса е ден с горещо време, жълт код се обявява на 34 градуса”, допълни тя.

Експертът посочи, че горещите вълни се наричат още тих убиец, защото увеличението на смъртността се наблюдавало след няколко дни, а нощите с над 20 градуса също са опасни, защото тялото не може да се охлади.

„Веднъж човек, преживял топлинен удар, трябва да внимава до края на живота си”, обясни Спасова.

В България има най-ниска климатизация в ЕС – 46%, обясни още Спасова.

„Поне 3 часа на ден трябва да прекарвате в климатизирани помещения, дори в обществени места, ако нямате климатик вкъщи”, посъветва още тя.
БГНЕС, nova.bg, НИМХ