Депутатите Спас Гърневски и Павел Шопов получиха дисциплинарни наказания, след скандал за неносенето на маски в пленарна зала. Това стана в хода на разискванията на

Проекта на Програма за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили на Република България 2032. Спас Гърневски получи порицание, а депутатът Павел Шопов бе отстранен за едно пленарно заседание.

Независимият депутат Павел Шопов бе изведен от пленарна зала след намесата на квесторите на парламента, тъй като отказа да напусне трибуната. На няколко пъти през деня председателят на Народното събрание Цвета Караянчева направи забележки, в които настоя Шопов да постави своята маска. Накрая председателстващият заседанието Емил

Христов бе принуден да отстрани Павел Шопов за едно пленарно заседание. Г-н Шопов, държите се неподобаващо на народен представител, каза Емил Христов. Депутатът Спас Гърневски получи порицание. Причината е, че от място е обидил народен представител от левицата, председател на парламентарна комисия.

Направих умишлено тази реплика, заяви Гърневски от трибуната и изтъкна, че така, както има заповед на министъра на здравеопазването към всички българи за носенето на маски, така и парламентът трябва да е стожер за спазването на тази заповед.

Гърневски настоя за въвеждането на "железни мерки" по отношение на носенето на маски. Никой в тази зала не може да нарушава заповедите на българското правителство. Другото е анархия и в този случай комунистическа анархия, каза депутатът.

Георги Свиленски от "БСП за България" поиска по-строго наказание за Гърневски. Той, заедно с колегата си Иван Ченчев настояха Гърневски да бъде отстранен от работата за три поредни пленарни заседания.

Поведението на г-н Гърневски е рецидив в пленарния живот на 44-то НС, заяви Свиленски. Зам.-председателят на парламента Емил Христов обяви, че няма да оттегли определеното от него наказание.

Депутатът Иван Ченчев посочи, че ако Гърневски не бъде отстранен за три заседания, от левицата ще бъдат принудени да стартират подписка с искане за оставката на заместник-председателя Емил Христов.
БТА