Соня Клисарска: ОЛАФ ни има доверие, работим в добро партньорство
Соня Клисарска: ОЛАФ ни има доверие, работим в добро партньорство / снимка: DarikNews.bg

Очаква се до месец да бъдат сформирани съвместни екипи между ОЛАФ и българската дирекция за координация на борбата с правонарушенията, засягащи финансовите интереси на ЕС - АФКОС. Те ще работят по случаи, касаещи значителен обем на средствата, в които участват физически и юридически лица от други страни членки на ЕС, включително и трети страни. Това съобщи директорът на АФКОС Соня Клисарска пред БНТ. Тя припомни, че в момента в ОЛАФ се водят 42 разследвания, които касаят България.

Според Соня Клисарска 2012 г. е била изключително успешна за дирекция АФКОС, която е успяла да се изгради като работеща структура и надежден партньор на Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ: „На практика, по всички дела, които се водят в ОЛАФ и които по някакъв начин касаят България, към АФКОС се отправят искания за съдействие и за съвместни действия в рамките на проверките на място, които се извършват на територията на страната от разследващи екипи на ОЛАФ. Това всъщност е доказателство за доверието, което имат към нас и за доброто партньорство. Във връзка с това взаимодействие бих могла да посоча няколко конкретни цифри: 22 от 42-те разследвания в ОЛАФ, касаещи България, са в областта на земеделието, 19 са в областта на структурните и кохезионния фонд, 19 - в областта на рибарството. Освен това в момента се работи по 43 координационни случая съвместно АФКОС и ОЛАФ. Това са случаи, които са свързани конкретно с митнически въпроси, с контрабандата на цигари, производство на фалшиви цигари и цигарени продукти, разпространението им и търговията".

България вече е излязла от т. нар. черен списък на Европейската комисия и в частност на ОЛАФ, и това е факт, допълни Соня Клисарска. С положените през последните няколко години усилия страната ни е успяла да спечели доверието на европейските партньори. В изпълнение на една от основните функции на АФКОС - да докладва нередности към ОЛАФ, дирекцията периодично прави анализи на нарушенията, на нередностите и измамите, които се осъществяват със средствата по европейските програми и на базата на тях са идентифицирани три основни групи нарушения: „На първо място, най-голямата група представляват около 56% от общия брой на нередностите и са свързани с обявяването и провеждането на обществените поръчки. Тези нарушения преди всичко са свързани с прилагане на дискриминационен критерий при обявяването на поръчките, неоснователно отстраняване на участници, нарушаване на правилата за прозрачност и публичност. Другата по-голяма група, които представляват около 21% от общия брой, са нередности, свързани с нарушаване правилата на финансиране по отделните оперативни програми. Най-често става дума за неправилно разходване на вече усвоени европейски средства. Третият тип нередности са свързани с използване на документи с невярно съдържание или фалшиви документи при кандидатстването за финансиране по европейските програми".

От средата на миналата година със законови промени на дирекция АФКОС бяха дадени правомощия да извършва на територията на страната административни разследвания за установяване на измами със средствата на Европейския съюз. „За административните разследвания бих могла да добавя, че към момента са получени за тези близо шест месеца 36 сигнала. Организацията, която сме създали в дирекцията, е сформирана специална комисия, която периодично извършва анализ и оценка на информацията, съдържаща се в постъпващите сигнали и излиза с предложение дали да се стартира административно разследване или не. Към момента имаме, макар че срокът е кратък, вече шест образувани такива административни разследвания, като едното дори е приключено. Само един от тези шест случая е по инициатива на ОЛАФ, останалите пет са по инициатива на АФКОС".

Соня Клисарска напомни, че всеки може да подава сигнал до службата, в това число институции, браншови организации, НПО и граждани и увери, че нито един от подадените сигнали не остава неразгледан, включително и анонимните. Тя съобщи още, че през следващия месец ще бъдат сформирани съвместни разследващи екипи на ОЛАФ и АФКОС. Те ще работят по сложни случаи, касаещи сериозни обеми от средства.