/ БГНЕС
Според Антон Кутев разцепление в групата на червените има, но то не било заради избора на нов шеф на КПКОНПИ
Втори ден продължават обясненията и разправиите в червената група кой е гласувал за Цацаров, и кой - не.

Вчера 27 социалисти подкрепили главния прокурор за шеф на КПКОНПИ, което изненада останалите, защото знаели, че само трима ще го подкрепят. В крачка пък първоначалното решение да се гласува по съвест очевидно претърпя метарморфоза насред самите дебати и се оказа, че БСП била решила да гласува срещу Цацаров.

Един от заявилите подкрепа за Сотир Цацаров начело на комисията за борба с корупцията - пловдивският депутат от БСП и секретар на групата Георги заяви, че е действал съгласно правилника на ПГ на левицата при гласуването. 

По повод позицията на левицата, че всеки, който е имал различно мнение от това на парламентарната група, ще носи лична отговорност,

Търновалийски отсече, че "нещо от ръководството на БСП са се объркали".

Ръководството на БСП: Който не се е съобразил с позицията за Цацаров, носи лична отговорност


"Ние имаме правилник и съм действал съобразно него", коментира Георги Търновалийски и припомни, че позицията на групата е била за неподкрепа на Цацаров, но е дала възможност на тези с различно мнение да гласуват по съвест.

"Работил съм с г-н Цацаров, когато той беше председател на окръжния съд в Пловдив, работили сме на професионално ниво. И като главен прокурор, мисля, че така работи. Нямам никакви притеснения за това, че съм го подкрепил", защити още веднъж позицията си социалистът.

Антон Кутев пък направи разлика между БСП и парламентарната група на БСП. Според него в партията няма разделение, но има напрежение в групата. 

"Това гласуване няма общо с бламирането на Нинова, тези 27 човека, доколкото ги познавам, всеки има съвършено различна мотивация и аз не мисля, че тук става дума за бламиране, а за други пукнатини, които просто си проличават. Става дума за това, че Нинова не успя да си удържи единството на групата и това е процес, който, според мен, тепърва започва", даде друга гледна точка той.

БСП се разцепи за Цацаров, ДПС го подкрепи за КПКОНПИ

"Ако продължим в същата посока, не е изключено разцепление в групата, но пак казвам, това няма да бъде по повод на това гласуване. Разцеплението има много по-дълбоки основания", продължи Кутев.

Според друг червен депутат - Христо Проданов, няма разделение в партията. По думите му не може това гласуване да означава бламиране на лидерката Нинова, тъй като знаел как колегите му, подкрепили Цацаров, се държат по принцип в други заседания и за други решения. 

На въпрос как се носи отговорност за подкрепата на Цацаров, Проданов отговори, че лична отговорност се носи по много начини, но преди всичко тя е пред избирателите и партията.

Дали ще има санкции за тези червени депутати, пък още не било обсъдено.