/ БГНЕС
Всеки, който не се е съобразил с политическото решение на БСП за неподкрепа за кандидатурата на Сотир Цацаров за шеф на КПКОНПИ и не е мотивирал различното си мнение, носи лична отговорност. Такава е позицията на ръководството на левицата, която соцлидерката Корнелия Нинова публикува и във Facebook страницата си.

БСП се разцепи за Цацаров, ДПС го подкрепи за КПКОНПИ

"По повод гласуването на председател на КПКОНПИ и разпространяваната невярна информация, че парламентарната група на „БСП за България“ не е имала политическо решение, заявяваме, че на общо събрание на групата, проведено на 10.12.2019 г., с гласуване беше прието политическо решение – “не подкрепяме кандидатурата на Сотир Цацаров“. Против това решение гласуваха само трима депутати. Беше взето решение - който има друго мнение, да се възползва от член 58, ал. 4 на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание и да изрази различната си позиция от трибуната на парламента", се казва в позицията на ЛСП.

Според правилника на червените чл. 58 ал. 4 дава възможност "на народен представител, който има мнение, различно от това на ПГ, да го изрази в рамките на 3 минути".

Никой от гласувалите за Сотир Цацаров обаче не е направил публично това. 

Марешки за идеята за независим прокурор: А кой ще контролира контролиращият?

"Парламентарната група на „БСП за България“ има политическо решение за неподкрепа. Всеки, който не се е съобразил с това, носи своята лична отговорност", заключва ръководството на БСП.

Припомняме, че вчера Сотир Цацаров получи подкрепата на 165 народни представители, 30 бяха „против“, а трима се въздържаха и той бе избран да оглави КПКОНПИ. Срещу него гласуваха само от БСП, но се оказа, че половината от социалистите са го подкрепили. 

27 червени депутати са гласували „за“, въпреки че соцлидерката Корнелия Нинова заяви, че БСП няма да подкрепи нито една кандидатура, защото е против изначалния замисъл на комисията и я нарече „мъртвородена“.