/ DarikNews.bg
Според лидера на „Воля“ е ненужно да бъде избирана такава фигура
Ненужно е да се избира контролиращ прокурор, който да може да разследва главния прокурор. Това мнение изрази лидерът на „Воля“ Веселин Марешки във връзка с предложението на правителството създаването на нова правна фигура – независим прокурор, който да разследва ръководителя на държавното обвинение, каквито препоръки отправи Венецианската комисия. 

Според Марешки това ще породи въпроса кой пък ще контролира контролиращия прокурор. Той изтъкна, че когато се избира някой за главен прокурор, не се очаква той да извършва престъпления.

„Както в разузнаването – разузнавачи, контраразузнавачи, кой ще бъде контра на контрата. Същата работа се получава малко и тука“, направи паралел той.

„Когато се издига определен човек на този висш пост, презумпцията е, че не се очаква главният прокурор да извършва някакви престъпления. Считаме за ненужно избирането на контролиращ главния прокурор, иначе трябва след това да намерим контролиращ на контролиращия и така до безкрайност. Важното е да намерим качествени хора, морални, които да заемат поста и да свършат тази работа“, посочи Марешки.

Нотев пред DarikNews: Скептичен съм към предложението за „контрольор“ на главния прокурор

Лидерът на „Воля“ отправи и тежки критики към БСП заради гласуването им по време на избора на Сотир Цацаров за нов шеф на КПКОНПИ. Марешки посочи, че от днес се присъединяват към тези, „които наричат г-жа Корнелия Нинова – г-жа Лъжа“.

„От БСП казаха, че са с последователна позиция и ние много се посмяхме, но това е стилът на БСП. Последните дни сме свидетели на страшно лицемерие от страна на БСП и лидерката Нинова. Ние вече няма как да се стърпим и де факто през всичките тези години ние не сме участвали в този спор между нея и останалите партии, които я наричат г-жа Лъжа. Но днес няма как да не се присъединим със страшна сила към този отбор. Само днес чухме няколко изключително нагли лъжи. Тя подчерта, че БСП няма да подкрепи нито един от двамата кандидати за КПКОНПИ. Но както видяхте минути след това, те участваха в гласуването и на двете кандидатури. Оттук нататък няма как да се обръщаме към г-жа Нинова, освен с г-.жа Лъжа“, настоя Веселин Марешки.

Георги Марков: ВКС става политическа партия, не сме съдебна република

Коментарът му идва заради разцеплението в гласуването на БСП, които заявиха, че няма да подкрепят нито една от двете кандидатури за шеф на Антикорупционната комисия, но в крайна сметка се оказа, че 27 червени депутати са гласували „за“ избирането на Сотир Цацаров. 

При гласуването за другия кандидат от „Воля“ - Симеон Найденов, пък двама социалисти дадоха подкрепата си за него.

Зинаида Златанова: Обвинител №1 в България не е безотчетен

Освен за избора на шеф на КПКОНПИ, Марешки нападна Нинова и за увеличаването на партийната субсидия на 8 лева. Той видя връзка между този ход и избора на лидера на НФСБ Валери Симеонов за зам.-председател на парламента.

„Второто нещо е гнусното съглашателство за бруталния ход срещу интереса на българския народ. Милиони българи гласуваха за намаляване на субсидията на 1 лев и нашата формация подкрепя това, дори искаме да е нула лева субсидията. Стана ясно, че заради избирането на Валери Симеонов с гласовете на БСП,, за зам.-председател, е направена тази сглобка, за да може БСП и Нинова да се изправят срещу интересите на народа и да гласуват за 8 лева субсидия, какъвто е фактът към днешна дата“, разви тезата си Марешки.