Синдикат: Новият образователен закон има нужда от промени, не от отлагане
Синдикат: Новият образователен закон има нужда от промени, не от отлагане / sxc.hu

Новият закон за предучилищното и училищно образование има нужда от много фундаментални промени, а не от отлагане. Това е мнението на синдиката „Образование" към КТ Подкрепа. Оттам допълват, че идеята на някои депутати да се отложи законът няма да възстанови дефицитите, които сега съществуват в него.

Според профсъюза недофинансирането на системата и само 3.5% от БВП, отредени за образование, води до невъзможност за изпълнението на декларирания като водещ национален приоритет за качествено образование.

От синдиката искат заделените пари да сектора да са в размер на 6% от БВП.

Меглена Кунева: Учителите са готови и мотивирани за реформата

Профсъюзът настоява текстовете, касаещи финансирането на учениците от частните училища, да отпаднат от влизащия в сила нов закон.

Вменената главна роля на обществените съвети в административното и педагогическо ръководство на учебните звена ще доведе до неимоверни затруднения и хаос в работата им. Общественият съвет в този си вид категорично няма капацитета да извършва дейностите, разписани в закона, се казва в позицията. Затова синдикатът предлага отпадане или прецизиране на партньорството от обществените съвети.

Заложената задължителна атестация на всички педагогически специалисти вече нагнетява неимоверно много напрежение в педагогическите колегии и когато започне процесът, от „Подкрепа" очакват това напрежение да доведе до ответни действия от изтерзания български директор и учител. От синдиката настояват и за отпадане на атестирането и мандатност на директорските длъжности.

Новите програми предлагат по-лесна структура за учители и родители

От синдикат „Образование" към КТ „Подкрепа" смятат, че темата с учебните програми и учебниците е преекспонирана. Решението по тази тема трябва да бъде в интерес на деца и ученици и в помощ на учителите, защото безкрайните условности и работа на парче по време на следващата учебна година няма да бъде предпоставка за по-добро образование. Логично е като няма готовност с новите учебници за предстоящата учебна година, то те да станат факт през следващата учебна година, се казва в становището.

Меглена Кунева тръгва на битка с корупцията в МОН

Профсъюзът иска да се върне формата с един вариант на учебник по учебна дисциплина в основното образование и МОН да отпечатва тези учебници. Това ще улесни учениците, родителите и учителите при усвояване на учебния материал в различни житейски ситуации - преместване в друго училище в същия или друг регион, при кандидатстване в следваща образователна степен и т.н.