Ще закрият ли Изпълнителната агенция по трансплантация?
Ще закрият ли Изпълнителната агенция по трансплантация? / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Ще закрият ли Изпълнителната агенция по трансплантация?
70739
Ще закрият ли Изпълнителната агенция по трансплантация?
  • Ще закрият ли Изпълнителната агенция по трансплантация?

Има опасност директорът на Изпълнителната агенция по трансплантация д-р Марияна Симеонова да бъде сменен, а агенцията да бъде закрита и превърната в дирекция на Министерството на здравеопазването, пряко подчинена на новоназначения Национален консултант по трансплантология проф. Любомир Спасов. Така само един човек ще решава съдбите на всички български граждани, нуждаещи се от трансплантация.

Това прогнозират пред Дарик пациентски организации, които днес за пореден път поискаха здравният министър да преразгледа решението си и за консултант да назначи човек, избран не еднолично, а от специалисти трансплантолози. Пациентите са категорични, че високият процент неуспеваемост на трансплантациите, извършвани при проф. Спасов, както и заведените дела срещу столичната болница „Лозенец”, на която той е директор, доказват, че той не трябва да бъде национален консултант.

По време на работна среща във ведомството стана ясно, че проф. Спасов е предложен за такъв от ректора на софийския университет проф. Иван Илчев. Здравният министър д-р Таня Андреева мотивира решението си за назначението с твърдението, че проф. Спасов има добри международни контакти в областта на трансплантологията.

Проф. Любомир Спасов не е член на дружеството по трансплантология, което превръща назначаването му за консултант в безумие, каза пред Дарик Иван Димитров, заместник-председател на Асоциацията на пациентите с бъбречни заболявания. Според него не може един човек да бъде начело, при положение, че е дискредитиран като име.

„Нека гилдията да изберат човека, който ще ги поведе. Защото тъкмо започнаха трансплантациите да се възраждат. И по политически причини, защото иначе не виждам какъв е мотивът за смяната. Ректорът на университета не е трансплантолог. После, че имало мандатност - няма такова нещо в наредбата на националните консултанти. Имаме национални консултанти, които по 10 години не са сменяни”, заяви Димитров.

80% от трансплантираните от проф. Спасов деца са починали или са трансплантирани в чужбина повторно, което говори за неуспеваемост, допълват пациентите. Коментира Радка Йорданова, председател на Асоциацията на чернодробно трансплантираните у нас.

„За периода 2008-2011 г. в болница „Лозенец” са оперирани 10 деца. Шест бяха починали, сега преди около месец почина още едно дете. В този кратък период толкова много случаи на детска смъртност и да казват, че всичко е наред, за мен звучи като кощунство”, обясни тя.

От своя страна проф. Любомир Спасов е убеден, че поверената му болница има 80% успеваемост на всички трансплантации, извършвани в нея.

„В момента делата текат. Те са от две години и половина и са срещу болницата за финансови искания от страна на близки на пациенти. Те не се водят срещу мен, те са срещу болницата. Мисля, че се е доказало в годините кой какво прави, а за говоренето - всеки има право да говори каквото иска”, обясни Спасов.

По време на работната среща в Здравното министерство новият национален консултант по трансдплантология посочи, че трябва да се промени методът за установяване на мозъчна смърт. На отделни места в България установяването й се правело по начин, който е остарял и отнема прекалено много време. Специалистът е убеден, че за целта трябва да бъде въведена като златен стандарт мозъчната ангиография.