Селско школо осигури карти за пътуване на средношколци от бедни семейства
Селско школо осигури карти за пътуване на средношколци от бедни семейства / снимка: БГНЕС, архив

Само 5 на сто от младежите, които имат основно или по-ниско образование, успяват да си намерят работа. Тревожна статистика показва, че през миналата година 4000 деца са напуснали преждевременно българските училища. Това провокира педагози от Врачанско да потърсят начини как да задържат децата в класните стаи.

В основното училище в село Паволче повечето деца са от ромски произход, съобщи БНТ. Осигурено им е безплатното пътуване и сутрешната закуска, но броят им постоянно намалява - едни заминават с родителите си на гурбет, други сключват ранни бракове.

В едно от водещите градски училища пък напускащите преждевременно деца са единици. Съучениците им и родителите са на различно мнение за причините. „За да се образоват и да общуват с деца, трябва да ходят на училище, няма причина да не ходят. Може би нямат пари, имат си проблеми вкъщи”, казват те.

Според ръководството на училището на всяко дете трябва да се обръща специално внимание. Затова купили карти за пътуване на средношколците от бедни семейства, грижат се и за безплатните учебници и помагала.

„Сключихме договор за сътрудничество между училището и семейството, в който родителите се ангажираха да помагат и въведохме дневник за присъствието, така както има дневници за отсъствия. В този дневник завеждаме присъствията и изявите и ангажиментите на учениците в риск от изпадане от училище”, обясни Нели Борчева, директор на ОУ „Козма Тричков”.

До края на учебната година дискусиите как да се задържат децата в класните стаи ще продължат във всички области в страната. Защото при общо 750 000 ученици от първи до дванайсети клас през последните 20 години от училище у нас са отпаднали над 600 000 деца, пресметнаха от Синдиката на българските учители.