Борислав Сандов
Борислав Сандов / БГНЕС
Управлението на водите да се адаптира към политиките по изменение на климата - за това призова вицепремиерът по климатичните политики и министър по околната среда и водите Борислав Сандов по време на онлайн среща с министри на страните по Конвенцията за сътрудничество при опазването и устойчивото използване на река Дунав.

От ресорното министерство информират в прессъобщение на сайта си, че е одобрен План за управление на международния басейн на река Дунав и План за управление на риска от наводнения в международния басейн на река Дунав за периода 2022 - 2027 г.

Пред колегите си от другите държави Сандов оцени високо значението на междусекторното партньорство, се посочва в прессъобщениетo.

Борислав Сандов ще е българският председател на Комисията за опазване на Черно море

"Дунав е речният басейн, който преминава през най-много страни в света и това неизбежно означава сложен процес на координация между тях и определяне на приоритети", каза той. И открои важността на Международната комисия за опазване на река Дунав (МКОРД).

Министрите приеха и декларация като изява на политическа воля за продължаване на сътрудничеството в рамките на конвенцията. В документа се подчертава значението на Конвенцията като солидна основа за постигане на устойчиво и равнопоставено управление на водите в този международен басейн. Високо се оценява ролята на МКОРД като платформа за координация и съвместни инициативи се открояват основните приоритети в дейността й: адаптация към изменението на климата, справяне със замърсяването, опазване на екосистемите, управление на риска от наводнения.