С протест на преподавателите започна новата учебна година
С протест на преподавателите започна новата учебна година / Снимки: Sofia Photo Agency

Първият учебен ден тази година започна с предупредителна учителска стачка. Учителите, които протестираха, прочетоха обръщение към родителите. В него те мотивираха протеста си - искането за 100% увеличение на заплатите. Ако правителството и учителските синдикати не се договорят за това, от 24 септември започва безсрочна ефективна стачка.Стачкуващите учители носеха на реверите си и лентички с надпис „Достоен труд – достойна заплата!”.

Предоставените от просветното министерство данни за стачкуващите учители категорично се разминават с тези, посочени от синдикатите.

Според МОН от общо 3014 училища от цялата страна стачкуващите училища са 299 или 9,92%.Цитират се данни от регионалните инспекторати по образованието.

В областите Велико Търново, Видин, Ловеч, Монтана, Разград и Шумен не е имало стачкуващи училища, според министерството.

Справка на синдикатите сочи, че 81% от учителите са подкрепили стачката. Единният стачен комитет преброи, че протестиралите учебни заведения са 691.

С едночасова предупредителна стачка в 89 процента от училищата и детските градини започна новата учебна година в Пловдив, съобщиха от учителските синдикати в града. Педагозите от СОУ ”Софроний Врачански” поискаха оставката на министър Даниел Вълчев и заплашиха, че няма да влязат в клас, докато не бъдат изпълнени исканията им.

Голяма част от учителите не подкрепиха колегите си, показа репортерско проучване на Дарик. 50 от общо 76 преподаватели в Националната търговска гимназия в Пловдив отказаха да се включат в едночасовата стачка и откриха официално учебната година.

Езиковите гимназии също не се включиха заради липса на изрядни документи за участие в протеста. Очаква се към безсрочната национална ефективна стачка от 24 септември, когато учениците няма да влизат в клас до постигане на споразумение с МОН за стопроцентно увеличение на заплатите, да се присъединят още учебни заведения.

Пред Дарик някои от учителите признаха, че съществува напрежение между стачкуващите и отказалите да подкрепят протеста заради страх от уволнение. 2985 първокласници прекрачиха за първи път прага на класните стаи в Пловдив. Общо 35 000 ученици ще се обучават през новата учебна година в града.

Масово участие в учителските протести отчитат в Благоевградска област. Това заявиха от Единния стачен комитет в Благоевград. Най-активно в протестите са се включили преподавателите от Кресна, като там са стачкували 95%, те са следвани от учителите в Сандански, където е отчетено 90% участие. В Благоевград са стачкували над 70% от учителите, в Симитли - 80%. Активно участие са взели и общините Гоце Делчев - 85%, Хаджидимово 80% и Сатовча 65%.

Учебната година в старозагорските училища бе открита точно в 9 часа. По данни на трите синдиката в едночасовата предупредителна стачка се включиха близо 80% процента от учебните заведения в Стара Загора .

В пет училища на територията на града учебната година започна без предупредителна стачка, обобщи Владимир Стойчев, председател на регионалния синдикат “Образование” към КТ ”Подкрепа” в Стара Загора.

Тази година в община Стара Загора за първи път училищния праг пристъпиха 1412 първокласници. През новата учебна година на 40 хиляди ученици в областта ще преподават близо 3 600 учители.

В 30 от общо 74-те училища в Разградска област директорите сами откриха учебната година, педагозите останаха в учителските стаи. Това съобщи лидерът на Учителския синдикат към КНСБ Рада Нейчева. В едночасовия протест са участвали общо 1017 учители, което е 42% от всички педагози в региона. В протеста са се включили и 12 детски градини. По данни от Регионалния инспекторат по образование стачка е имало в 26 училища, други 9 символично са участвали в протеста.

В понеделник единният стачен комитет на трите учителски синдиката организира мълчаливо присъствие на централния разградски площад „Ларго” – допълни Нейчева. Писмено искане за разрешаване на тази форма на протест вече е поискано от общинската управа.

34 учебни заведения в Плевенски регион започнаха новата учебна година един час по-късно от законоустановеното, това съобщи за Дарик Искра Арабаджиева, член на учителския синдикат в града.

Искра Арабаджиева допълни, че учебната година е била открита във всички плевенски училища в 10.00 часа и програмата на стачните комитети навсякъде е изпълнена. Тя съобщи още, че според информацията на стачните комитети в днешния протест участие са взели и детските градини в региона. Искра Арабжиева потвърди информацията, че върху всички директори на плевенски училища и ръководителите на стачните комитети е оказан натиск от страна на инспектората. Учителите са били заплашвани с уволнение, ако в 9.00 часа не прозвучи химна на България и не стартира новата учебна година.

Началникът на Регионалния инспекторат по образованието в Плевен Ани Петкова до този момент отказва каквато и да било информация относно днешните учителски протести. В Ловешка област тази сутрин само три училища са стачкували символично като са поставили лентички с надпис “Достоен труд-достойна заплата”, но въпреки това и в тях новата учебна година е била открита тържествено в 9.00 часа.

Протестът на работещите в сферата на образованието във Варненска област не е бил подкрепен единствено в община Ветрино. Под различни форми – чрез обръщения към родителите, лентички “Достоен труд – достойна заплата” или едночасови протести предупредителните стачни действия е имало във всички варненски школа. Това съобщи за Дарик Веселин Рашев, варненски лидер на местния учителски синдикат към КНСБ.

От страна на някои училищни директори върху преподавателите е бил оказван натиск да не протестират. Отправяни са били и заплахи за дисциплинарни наказания, заяви Рашев.

Искането на варненските учители бе подкрепено с инициирането на подписка. В подкрепа на учителските искания в нея са се подписали и много родители. Събраните подписи ще бъдат изпратени в образователното министерство в началото на следващата седмица, съобщи още синдикалният лидер.