Вицепремиерът Томислав Дончев
Вицепремиерът Томислав Дончев / БГНЕС, архив
Прокуратурата е разпитала вицепремиера Томислав Дончев по разследването за Националния дворец на културата. Дончев бе принципал на НДК по времето, когато бившият директор Мирослав Боршош е сключил договори, заради които на 19 юли получи обвинения от прокуратурата за нецелесъобразно разходване на средства и безстопанственост.

Междувременно говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова отказа да отговори дали някой над Боршош е знаел за въпросните договори, тъй като „това означавало да издаде кой е следващият обвиняем”.

Прокуратурата повдигна обвинения на Мирослав Боршош за нецелево разходване на средства и умишлена безстопанственост. Според държавното обвинение около 10% от отпуснатите 17 млн. лева на НДК за българското председателство на ЕС, не са отишли по предназначение.

Самият Боршош пък отправил искане пред Министерския съвет за предоставяне на автомобил и без да изчака решението, сключил договор за наем на такава кола за срок от година. Пред журналисти Боршош заяви, че не се отказва от нищо, което е свършил през последните 2 години: "Заставам зад работата си, зад всичко, което сме постигнали. Всичко, което сме правили, е не само важно и значимо, но и по законов ред".
 
Мирослав Боршош вече официално с обвинение, привикаха го на разпит

Според главния прокурор Сотир Цацаров обаче Боршош може да не е единственият обвиняем. "Това, че господин Боршош е привлечен като обвиняем с тези обвинения, не означава, че това са крайните и окончателни обвинения за него. В същото време не означава, че с него би бил изчерпан кръгът на обвиняемите лица. Ако се установи, че за извършвани нередности, принципалът е бил сигнализиран и не е предприел нищо, естествено, че той е носил също отговорност. Точно това исках да кажа с това, че кръгът на обвиняемите лица не е предопределен", каза обвинител номер едно.
 
По времето, когато са сключвани двата договора, принципал на НДК е бил вицепремиерът Томислав Дончев. В ролята си на такъв той отговаря за това държавата да упражнява правата си в дружеството, да се грижи за финансовото му състояние и за това да изпълнява функциите си.
 

Говорителят на главния прокурор и ръководител на спецзвеното Антикорупция Румяна Арнаудова
БГНЕС, архив

На въпрос дали някой над Боршош е знаел за нарушенията, говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова отказа да отговори. На въпрос има ли някой, който да е бил над Боршош, тоест да е съблюдавал тези разходи и е да е трябвало да бъде наясно с извършените нарушения, Арнаудова посочи: "Ако отговоря на този въпрос, ще трябва да отговоря веднага и кой е следващият обвиняем. Нека дадем възможност на прокурорите да си свършат работата".

Дончев бил около час на разпит за НДК, не бил притеснителен

Според Томислав Дончев докато е бил принципал на НДК, при него е постъпил само един сигнал за нередност. Той е предаден на Държавната финансова инспекция към МФ. По сигнала е направена проверка, като и има наказан  - "по ирония, това бил подалият сигнала", каза Дончев.
 
Вицепремиерът заяви, че е имал забележки най-вече към финансовата работа на Боршош, но отказа да коментира защо той не е сменен. "Какви съображения е имало в главата ми, какви аналитични процеси са текли, е отделен въпрос. Факт е, че той не е сменен, точка", каза Дончев пред журналистите.
 
За това как е изглеждало и работило НДК, отзивите били по-скоро добри, каза още вицепремиерът. Но призна, че това, което у него е будело недоволство и безпокойство, са били финансовите резултати.

"А дали някой се опитва да ме плаши? Периодично опитват по всякакъв начин", коментира Дончев.