Размразиха проекта за изграждане на комплекс по лъчетерапия в София
Размразиха проекта за изграждане на комплекс по лъчетерапия в София / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Размразиха проекта за изграждане на комплекс по лъчетерапия в София
70005
Размразиха проекта за изграждане на комплекс по лъчетерапия в София
  • Размразиха проекта за изграждане на комплекс по лъчетерапия в София

Размразен е проектът по изграждането на новия Комплекс по лъчетерапия към столичната Онкологична болница. Очаква се комплексът да бъде завършен до края на годината, съобщи здравният министър д-р Таня Андреева в Световния ден за борба с рака.

В комплекса ще бъдат инсталирани два нови линейни ускорителя, които се очаква да намалят списъка с чакащи за лечение онкоболни пациенти.

Предстои да бъдат закупени и нови ПЕТ-скенери, които служат за ранна диагностика на раковите заболявания, като първо такъв уред ще бъде инсталиран в Пловдив.

Работата по изграждането на Лъчетерапевтичния комплекс в Онкологичната болница започна още преди година и половина, но по-късно бе преустановена заради проблеми с проектирането на сградата.

Комплексът е на стойност 30 млн. лева, а средствата за изграждането му са осигурени по оперативна програма "Регионално развитие", посочи министърът и допълни, че ще скоро в страната ще бъдат инсталирани и ПЕТ-скенери за прецизно и ранно откриване на рак.

„Предстои закупуване на ПЕТ-скенери в други болници. Първият такъв ще бъде купен в Университетската болница „Св. Георги" в Пловдив. Ще се водим от това в кои болници какъв пациентопоток има на болни с онкологични заболявания, където безспорно трябва добра диагностика. Тя се постига само с висококачествени апарати", добави Андреева.

В Европейския съюз нормативът е да има 1 пет скенер на 500 000 души население. У нас тези апарати са два на брой. Днес в Онкологичната болница бе открита и нова гама камера, която представлява уред за диагностика, показващ промяна във функцията на даден орган и наличието или липсата на тумор в него. За съжаление обаче през апарата на ден ще преминават не повече от 6 пациенти.

Андреева опроверга твърдението на депутата от левицата Красимир Мурджев, който преди ден заяви, че университетските болници няма вече да бъдат търговски дружества.

„Вероятно доц. Мурджев е имал предвид това, че за всички болници, включително и университетските, ще върнем акредитацията като задължителна, защото тя е безсмислена във варианта, в който е сега - с пожелателен характер. Освен това акредитацията проверява абсолютно всичко по стандартите, на които трябва да отговаря едно лечебно заведение. Вероятно може да се наложи някои от специалните университетски болници да бъдат част от по-големите такива", каза още здравният министър.