Ако днешна РС Македония претендира, че следва заветите на Гоце Делчев, защо не намира силите да впише в Конституцията неговите сънародници в името, на които той пожертва живота си. Това заяви президентът Румен Радев, цитиран от БГНЕС.

Днес се навършват 120 години от гибелта на водача на Вътрешната македоно-одринска революционна организация (ВМОРО) Гоце Делчев, който е убит на 4 май 1903 г. край село Баница, Серско.

Българи са задържани край лобното място на Гоце Делчев в гръцкото село Баница

Президентът подчерта, че Апостолът на македонските българи Гоце Делчев е следвал по стъпките на Васил Левски.

Неуморен организатор и всепризнат водач на българите в Македония и Одринско, Гоце Делчев вдъхновяваше, напътстваше и с личния си пример чертаеше пътя към освобождението. С всеотдайността си към делото той печелеше умовете и сърцата на поробените, които само за няколко години се преродиха в могъща революционна организация“, посочи Радев.

Той припомни, че житейският път на Гоце Делчев е кратък, но се е влял във вечната и универсална борба за справедливост, достойнство и равноправие.

„Името му се превърна в символ на стремежа към свобода, човешки и граждански правдини. Гоце Делчев вярваше непоколебимо, че единствено честта може да събира, да побратимява и да обединява по дългия път към свободата. Затова той успя да наложи своите идеи, своята вяра и да постигне целите си“, каза Радев.
БГНЕС