Янев с няколко сигнала срещу магистрати до Комисията по корупция на ВСС
Янев с няколко сигнала срещу магистрати до Комисията по корупция на ВСС / снимка: DarikNews - Надя Коцева
Янев с няколко сигнала срещу магистрати до Комисията по корупция на ВСС
20110
Янев с няколко сигнала срещу магистрати до Комисията по корупция на ВСС
  • Янев с няколко сигнала срещу магистрати до Комисията по корупция на ВСС

10 сигнала за корупция срещу магистрати, 2 от които срещу председателя на Софийския градски съд Светлин Михайлов, внесе лидерът на „Ред, законност и справедливост" Яне Янев в Комисията за борба с корупцията към Висшия съдебен съвет. Това стана на среща на лидера, парламентарната група и юридическия екип на партията с комисията. От „Ред, законност и справедливост" коментираха, че е обезпокоително това, че магистрати, срещу които има сигнали за корупция, кандидатстват за ръководни постове в системата. Такъв е случаят със Светлин Михайлов, който се кандидатира за втори мандат като председател на Софийския градски съд, както и кандидатите за ръководители на прокуратурите в  Стара Загора и Плевен.

Какви са сигналите, разказва Яне Янев: Данните са достатъчно много. Те касаят различни случаи от различни институции. Ние сме занимавани от отговорни дипломати, с нас са говорили и 7-8 неправителствени организации, в това число и засегнати граждански организации.

Два от сигналите са за председателя на СГС Светлин Михайлов, единият е достигнал дори до американски конгресмени и правителството на САЩ, разкри Димитър Абаджиев.

Димитър Абаджиев: Няколко сигнала има при нас, свързани с дейността на СГС и по специално за административния ръководител Светлин Михайлов. Това са сигнали, които са отправяни и до бившия Съдебен съвет и до много други институции. Ние поискахме информация за това, дали са предприети някакви действия и настояхме такива действия да се предприемат колкото се може по-бързо. Единият от случаите е известен, свързан е с Българо-американския културен център, с имот, в който се помещава Център за психологически изследвания, който представлява хората с увреждания. Става въпрос за спор с небезизвестната „България" АД, част от „Мултигруп". Случай, с който са запознати и Американското посолство, и европейското председателство, и Американският сенат. Има изпратени писма от американски сенатори до българския президент. Случаят е станал емблематичен за това, че чрез протакане, пренасрочване за по-ранни дати, отхвърляне на процедурни искания, не са защитени правата на тези хора и е удовлетворен интересът на небезизвестната групировка в България. Там твърденията на самата организация са свързани също с административното ръководство на съда. Поискахме информация за това дали са взети някакви мерки, дали е предвидена тази жалба.

Този сигнал разгледан ли е на ВСС?

Яне Янев: Част от членовете на комисията дори не знаеха. Следващата седмица ние ще искаме заседание на Комисията за борба с корупцията и на Дисциплинарната комисия едновременно. И с едните, и с другите, защото голяма част от случаите, които ние предоставихме, трябва да бъдат разгледани по възможно най-бързия начин при Дисциплинарната комисия. Едни други магистрати бяха избрани за такива административни ръководители и на практика ВСС трябва да действа постфактум. Затова ние информирахме комисията и за други примери около дейността на административния ръководител на СГС Светлин Михайлов по отношение на банковата система. Дадохме конкретни примери, с които са се занимавали европейските съдилища. В крайна сметка се е стигнало до решения, които не само противоречат на европейската правораздавателна практика, но е действано умишлено от страна на съдии в Софийски градски съд. Персонално шефът на съда е разпореждал да се действа в полза на тези, които са предявили съответни искове. Става въпрос за фалит на банки, големи банкови кредити, кредитни милионери.

Заместник-председателят на партията Емил Василев допълва: Под ръководството на споменатия ръководител на СГС не се изпълняват решения на Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Това е уникално и недопустимо. Във връзка с конкурсите, които текат в момента за назначаване на административни ръководители, ние дадохме пример с няколко конкретни магистрати, които и в момента кандидатстват да бъдат административни ръководители на окръжни съдилища и на окръжни прокуратури. Например, в Плевенската окръжна прокуратура човек, който е съдействал да не бъде потърсена наказателна отговорност на убиец от 1996 година, има голяма вероятност да бъде ръководител на прокуратурата и в момента е такъв. Гражданинът, който се оплака, през 1996 година, карайки колата си с двете си деца и съпругата му, един човек отваря вратата и застрелва съпругата му. И понеже този човек се оказва син на шефа на следствието в Плевен, вече 13 години не може да му бъде потърсена наказателна отговорност. И понеже е бил военен, военният дознател, който е забавил това брутално убийство в присъствието на деца, в момента е административен ръководител и иска отново да бъде такъв в Окръжна прокуратура-Плевен. Същото нещо е и в Стара Загора, където за административни ръководители и на Окръжния съд, и на Окръжната прокуратура кандидатстват магистрати, за които има данни за изключително тежки корупционни отношения, включително за взимане и предаване на подкуп. Кандидатът за окръжен прокурор на Стара Загора, имаме данни, че той е прикривал също убийство в продължение на 14 години, включително е върнал пистолетът, с който е било извършено убийството, за да не може да се направи експертиза, за да не може да бъде търсена наказателна отговорност. Тук е големият проблем - дали ВСС ще допусне този тип магистрати действително да заемат ръководните постове на административни ръководители, на което категорично се противопоставяме.

Не останахме доволни от обясненията на магистратите от Комисията за борба с корупцията, обясни лидерът Яне Янев:

Затова се надяваме да има конкретни действия и ако това не се случи, на практика този ВСС няма да оправдае необходимостта, няма да оправдае доверието ни и ще трябва да се предприемат други действия, свързани с бързи законодателни промени.