След като Министерството на образованието и науката (МОН) сезира ДАНС и Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) заради информацията, че най-големият доставчик на образователен софтуер и услуги във Великобритания Juniper Education придобива образователната платформа „Школо“, и последвалите опасения какво ще се случи с личните данни на учителите и учениците и дали сделката ще предостави на чуждата компания чувствителна информация от българската образователна система, днес от КЗЛД излязоха с позиция по казуса. 

Родители и учители са притеснени след продажбата на „Школо“: Има ли опасност за данните

"Промяната в собствеността на капитала на едно търговско дружество със седалище на територията на България, учредено и регистрирано по българското законодателство, не засяга ангажиментите му за защита на личните данни, които то обработва в качеството му на администратор или обработващ, както преди промяната, така и след нея", съобщиха на интернет страницата от Комисията за защита на личните данни.

Според тях промяната в собствеността на капитала на „Школо” ЕООД не води до промяна на неговата правосубектност, което от своя страна не се отразява върху действащите договори с образователните институции, касаещи обработването на лични данни. На практика това е същото дружество, но с променен собственик. Тази промяна не води и до промяна на самия администратор и/или обработващ лични данни, което не променя и страните по споразуменията между „Школо” ЕООД и образователните институции.

Прехвърлянето на собствеността на капитала на дружеството не налага уведомяване на контрагентите му по повод обработваните от него лични данни, включително относно съдържанието на споразуменията и другите изисквания, информират от комисията. Оттам уверяват също, че законодателството за защита на личните данни не изисква разрешение за промяна на собствеността на капитала на дружество, което администрира или обработва лични данни, нито от КЗЛД, нито от неговите контрагенти – в случая, образователни институции.

"Във връзка с опасенията за предоставяне на лични данни във Великобритания, следва да се има предвид, че по силата на действащото Решение на Европейската комисия от 28 юни 2021 година съгласно Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета относно адекватното ниво на защита на личните данни от страна на Обединеното кралство се осигурява режим на свободно движение на лични данни от ЕС към Великобритания, при който обаче се спазват всички изисквания на Регламент  (ЕС) 2016/679", обясняват от комисията.

"Настъпилите промени не следва да стават повод за разпространение на фалшиви новини, създаване на напрежение сред големи групи в обществото, включително извличането на различни ползи от недобросъвестни лица, целящи допълнително въвеждане в заблуда и погрешно насочване на общественото мнение", съобщават още от КЗЛД.

Независимо от това все пак КЗЛД стартира проверка по случая, за резултатите от които от комисията обещават да дадат своевременна информация. 

Преди дни основателят на „Школо“ Мирослав Джоканов публикува на профила си в социалните мрежи, че напуска компанията „с противоречиви чувства“, но все пак отговори на множеството въпроси и притеснения по казуса.

"Данните от дневниците (оценки, отсъствия, адреси, имена и т. н.) НЕ са собственост на Школо. Съответно те НЕ са обект на продажба. Собственик на тези данни са училищата. Школо е само обработващ орган. Достъп до данните имат САМО служители на Школо ООД", посочи той. 

Относно това как се контролира достъпът до данните, обработвани от "Школо", и кои са контролните органи, Джоканов обясни, че има конкретен брой инженери, които имат достъп до базата данни. "Всеки един от тях е сключил специален трудов договор и е подписал сюрия декларации, свързани със защита на личните данни. Също така са преминали през обучение по темата. Също така в журнал се записва кой от въпросните програмисти кога е достъпвал базата данни. Служители на Juniper НЯМАТ достъп до въпросната база данни. Повтарям - нито един служител на Juniper няма достъп до базата данни", съобщи той и уточни: "Има редица закони, наредби и сертификационни процедури, с които всеки администратор на лични данни е длъжен да се съобразява. Има комисии както на българско (КЗЛД), така и на европейско ниво (EDPS), които контролират изпълнението на тези закони и налагат свирепи санкции при съмнение за нарушение."

По думите му британската компания няма никакъв интерес към административните данни на българските ученици. "Juniper купуват българския продукт с цел да го интегрират в Англия. Juniper нямат интерес към данните, обработвани в България", посочи още той.

"Честно казано се радвам, че МОН са сезирали ДАНС и КЗЛД. Двете институции няма да открият нищо притеснително и само ще потвърдят написаното по-горе от мен. Така ще се разсеят всякакви съмнения. МОН очевидно бяха политически притиснати да реагират. Не искам да навлизам в полемика по този въпрос, но е ясно, че от години има политически субекти, които трупат дивиденти изцяло върху СТРАХОВЕТЕ на хората (напр. норвежците ще ни вземат децата, сирийците ще ни вземат жените, Бил Гейтс ще ни чипоса и т.н.). Същото се случва и днес с най-голяма сила. Норвежците НЕ ни взеха децата, съответно и англичаните НЯМА да ни вземат данните", обясни още вчера на профила си Мирослав Джоканов.



"Школо" (shkolo.bg) е онлайн платформа за дигитализиране на образованието в България. Изградена е през 2016 г. и въвежда електронен дневник, който заменя напълно книжния вариант.

Платформата интегрира множество модули, сред които са електронен дневник, администриране на извънкласни дейности, статистически справки, училищен календар и управление на събития, управление на складови наличности и инвентаризация, модул за разплащане (много популярен сред частните училища), мобилно приложение и други.

Предоставя и набор от образователни ресурси: електронни уроци, карти, тестове, учебни пособия, публикации и други.