Повечето българи не съобщават за случаи на корупция
Повечето българи не съобщават за случаи на корупция / Sofia Photo Agency
Над 20% от хората у нас са ставали жертва или свидетели на корупция. Това сочат данните от изследване на Асоциация „Прозрачност без граници”. Най-много сигнали за корупция са подадени срещу представители на съдебната система, полицията и финансовите служби.

Една четвърт от хората, станали свидетели или жертви на корупция, са подали сигнали, останалите предпочитат да не съобщават за деянието, стана ясно при представянето на доклада на „Прозрачност без граници”.

Най-много сигнали са подадени срещу представители на съдебната система, представители на Министерството на вътрешните работи, както и на финансовите служби, сочи още изследването. Най-голямата възрастова група в България, която е станала жертва на корупция, са хората между 35 и 50 години. Най-много сигнали за корупция пък са подавани в по-големите градове у нас.

Министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова, която също участва в дискусията, съобщи, че действията на инспекторатите към отделните министерства трябва да бъдат подложени на по-голям обществен контрол, тъй като твърде често хората не знаят какво става със сигналите за корупция, които са подали. „Отваряйки интернет страницата на което и да е министерство, ще видите, че няма интернет страница, която да няма специален отдел за сигнали за корупция. Малко са обаче уеб сайтовете, на които всеки гражданин може да проследи какво се случва с подадените сигнали за корупция”, каза министър Грънчарова.

На дискусията присъства и посланикът на Република Франция у нас Етиен дьо Понсен, според който Европа иска да види у нас арестувани и осъдени, тъй като страната ни има сериозни проблеми с организираната престъпност и корупцията.